• Haberler
  • Genel
  • 'Demokratik Gelişimin Temel Taşı Yerel Medyadır'

'Demokratik Gelişimin Temel Taşı Yerel Medyadır'

Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Artuk, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, demokratik gelişimin temel taşlarından en önemlisinin yerel basın kuruluşları ve basın özgürlüğü olduğunu vurguladı.

Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Artuk, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.

“BASIN HAYATIN VAZGEÇİLMEZ UNSURUDUR”

Başkan Artuk, mesajında, şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği üzere, 24 Temmuz 1908 tarihi basından sansürün kaldırıldığı tarihtir. Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamıştır. Günümüzde ise artık basın, çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olmuştur. Basın hürriyeti içinde görevlerini yerine getiren ulusal ve yerel basınımız, meslektaşlarımız ve mesai arkadaşlarımız özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda büyük bir güce sahiptir. Gerek ülkemizin gerekse Afyonkarahisar’ımızın her alanda hedeflenen başarıya ulaşmasında ve bu başarının ülkemiz ve ilimiz ekonomisine olumlu yönde yansımasına, basın mensuplarının gösterdikleri duyarlılık ve bu konuda yaptıkları başarılı çalışmalar büyük katkı sağlamaktadır.”

“YEREL BASINA GEREKLİ DESTEK VERİLMELİ”

Afyonkarahisar’da görev yapan basın mensuplarının desteklenmeye ihtiyacı olduğunu belirten Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Artuk, yerel destek çağrısında bulundu. Başkan Artuk, “Bu nedenle yerel basının ayakta kalabilmesi; yerel demokrasilerin gelişmesi ve halkın haber alma özgürlüğünün sağlanması için yaşamsal önem taşımaktadır. Yerel basın, bir toplumun sesi olarak işlev görür. Yerel gazeteler ve haber siteleri, yerel sorunları ve başarıları gündeme taşıyarak, toplumun farklı kesimlerinin seslerini duyurur. Bu sayede, yerel halkın yaşadığı günlük sorunlar, çözüm önerileri ve toplumsal gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanır. Örneğin, yerel yönetimlerin aldığı kararlar, yerel ekonomik gelişmeler, kültürel etkinlikler gibi konular yerel basın aracılığıyla topluma ulaştırılır.” dedi.

Başkan Artuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerel yönetimler basın kuruluşlarına destek vermelidir. Yerel gazetelere yönelik ilan ve reklamlar verildi. Basın İlan Kurumu destekler konusunda yeterli değil. Basın İlan Kurumu aracılığı ile alınan ilan ve reklamlar basın kuruluşlarının ayakta kalmasına yetmemekte, birçok yerel basın kuruluşu küçülme yoluna gitmek zorunda kalmaktadır. Bu ekonomik çıkmazdan kurtulmanın yolu, başta belediyeler olmak üzere yerel kuruluşların basına destek olmasından geçmektedir. Yerel basın, yerel yönetimler tarafından mutlaka desteklenmeli, tasarruf tedbirleri ve bunun gibi düzenlemelerin gölgesinde kalınmadan yerelin sesinin kısılmasına engel olunmalıdır. Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti olarak tüm Belediye Başkanlarından beklentimiz; zor koşullarda kamu adına görev yapan yerel basın kuruluşlarına sahip çıkmaları, ekonomik anlamda desteklemeleridir.” dedi.

“GAZETECİLİK MESLEĞİNDE MESLEK YASASI EKSİĞİ”

Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Artuk, şunları kaydetti: “Afyon Gazeteciler Cemiyeti olarak her fırsatta dile getirdiğimiz gibi; günümüzde Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır. Hemen hemen her iş kolunda düzenleyici yasalar varken basın sektöründe böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın ‘gazeteciyim’ diyerek mesleğe başlayabilmektedir. Bu nedenle, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’ teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak çıkarılmalıdır. Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olmalıdır. Özetlemeye çalıştığımız tüm bu sorunlara karşın görevini fedakârca ve layıkıyla yapan meslektaşlarımın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor, esenlikler diliyorum.”

Bakmadan Geçme