Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

DEMOKRASİ VE SPOR – Kocatepe Gazetesi

Agah Bıyıkoğlu 22 Temmuz 2016 Cuma 14:21:03
 

Eski Yunanca’da demos (halk) ve kratos (yönetim-iktidar) sözcüklerinin bileşmesinden oluşan bir kavramdır demokrasi; yani halkın, toplumun kendi kendini yönetmesidir. Bu tanımlardan da anlaşılacağı üzere, demokrasinin temel ilkesi halkın egemenliğidir. Toplumsal ve ekonomik durumu ne olursa olsun tüm yurttaşlar eşittir ve kendisini yönetenleri özgürce seçer..
Artık bugün demokrasi, kalıplaşmış ve harcı âlem tanımların dışına çıkarak yıllar içinde hem kendini hem de toplumu değiştirme ve geliştirme süreci içindedir. Bilimde, teknolojide, kültür ve sanatta, toplumsal yaşamda ve de doğallıkla sporda da ilerlemeler, başarılar demokrasinin faziletleri ve nimetleri olarak çıkmaktadır karşımıza… Demokratik yaşama geçemeyen, askeri cuntaların baskısı altındaki bir toplumda spor da gelişemez; çünkü demokrat ve spor yapan insan, yapıcı, girişimci ve özgür düşüncenin havasında, suyunda ve toprağında beslenir. Yani spor, demokratik ortamlarda gelişir, hayat bulur; çünkü herkes spor yapma ve öteki temel hak ve özgürlüklere sahiptir. Cuntacı ve baskıcı bir yönetimde gelişmiş ve işlevsel spor tesislerine yatırım yapılmaz, üç dört kişinin bile biraraya gelemediği bir ortamda kim spor yapacak, nasıl spor yapacak? Spor, toplum ve kitle hareketidir.
Demokrat insan, çok yönlüdür, çağdaş gelişme ve değişmelerden yararlanır; tek tip, robot gibi ve monoton bir yaşamdan uzaktır. Demokrat insanın vazgeçemediği etkinlikler arasındadır sporun çeşitli dalları… Spor demokratik ortamlarda…
Spor, insanın doğal ve dolayısıyla temel hak ve özgürlükleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Nitekim Anayasamızın 59. Maddesinde “Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder. Devlet başarılı sporcuyu korur” denilmektedir. Ülkemizin spor politikasına da bu maddeye göre yön verilmektedir. Nitekim, spor tesisleri ülke çapında hızla yayılmaktadır son yıllarda; bunun en güzel örnekleri ilimizdeki dev spor tesisleridir; sporcu sayısının ve kalitesinin artmasında önemli rollere sahiptir bunlar…
Spora ve spor bilimine ne kadar değer verilirse, ne kadar yatırım yapılırsa ileride bunların olumlu sonuçları ortaya çıkacak, ülkemizin ve insanımızın spor başarıları hem yurt içinde hem de uluslar arası ortamda, politik, ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişmelere yol açacaktır.
Cumhuriyet ve demokrasimizim kıymetini bilelim, onlara sahip çıkalım ki, teknolojide, sanatta eğitimde, siyasette ve de sporda ilerleyelim. Kısaca çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkalım.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti