Demiryolu ulaşımı ekonomik hale dönüşecek

TCDD 7. Bölge Müdürü Âdem Sivri, Eskişehir-Kütahya-Balıkesir 340 kilometrelik Elektrifikasyon Projesi doğrultusunda, Eskişehir-Kütahya-Tavşanlı arasının elektrikli tren işletmeciliğine açıldığını açıkladı.AZ TRENLE ÇOKYÜK TAŞINACAKProjede ki ilerleme seviyesinin yüzde 95 olduğunu belirten Sivri, 'Proje yüzde 95 ilerleme ile devam etmekte ve yılsonu Balıkesir'e kadar bitirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca Afyon-Konya ve Manisa-Uşak-Afyon hatlarında da Elektrifikasyon Projeleri ihale aşamasındadır. Elektrifikasyon yatırımları [&hellip]

TCDD 7. Bölge Müdürü Âdem Sivri, Eskişehir-Kütahya-Balıkesir 340 kilometrelik Elektrifikasyon Projesi doğrultusunda, Eskişehir-Kütahya-Tavşanlı arasının elektrikli tren işletmeciliğine açıldığını açıkladı.
AZ TRENLE ÇOK
YÜK TAŞINACAK
Projede ki ilerleme seviyesinin yüzde 95 olduğunu belirten Sivri, “Proje yüzde 95 ilerleme ile devam etmekte ve yılsonu Balıkesir’e kadar bitirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca Afyon-Konya ve Manisa-Uşak-Afyon hatlarında da Elektrifikasyon Projeleri ihale aşamasındadır. Elektrifikasyon yatırımları tamamlandığında; Genel olarak 1 elektrikli lokomotifin yaptığı iş 2 adet dizel lokomotifin yaptığı işe eşittir, az sayıda tren ile daha kısa sürede daha çok yük taşınacağı için hat kapasitesi artacak, maliyetler düşecektir. Elektrikli lokomotiflerin enerji gideri, dizel lokomotiflere göre yüzde 66 daha düşüktür. Elektrikli lokomotifler dizellere göre daha az bakım gerektirdiği için bakım maliyetleri düşer.” dedi.
“2020’DE PROJE
TAMAMLANACAK”
Eskişehir-Kütahya-Balıkesir 340 kilometrelik sinyalizasyon projesinin Eskişehir-Kütahya yerel kumanda masaları ile açıldığını dile getiren Sivri, “Proje yüzde 78 ilerleme ile devam etmekte ve yılsonu Balıkesir’e kadar bitirilmesi için yoğun bir çalışma yapılmaktadır. Afyonkarahisar-Sandıklı-Dinar 112 kilometrelik alan Milli Sinyalizasyon Projesi kapsamında çalışılacaktır. Proje yüzde 75 ilerleme ile devam etmekte olup yılsonuna tamamlanması için yoğun bir çalışma yapılmaktadır. Yazılımı TÜBİTAK tarafından hazırlanmaktadır. Dinar-Denizli-Isparta-Burdur 235 kilometre Milli Sinyalizasyon Projesinin yer teslimi Haziran 2018 de yapıldı. Çalışma yüzde 5 ilerleme ile devam etmektedir. 2020 sonu bitirilmesi planlanmaktadır. Yazılımı TÜBİTAK tarafından hazırlanmaktadır. Ayrıca Afyon-Konya ve Manisa-Uşak-Afyon hatlarında da Sinyalizasyon Projeleri ihale aşamasındadır.” diye konuştu.
“HAT KAPASİTESİ ARTACAK”
Sinyalizasyon yatırımları tamamlandığında, mevcut günlük çalıştırılan yük ve yolcu trenlerinden daha fazla sayıda tren işletileceğini belirten Sivri, “Böylece hat kapasitesi artacaktır. Trenler Kumanda Merkezinden kontrol edileceği için personel tasarrufu sağlanacaktır. Sinyalizasyon sistemi ile ray kırılması ve yolun genel olumsuzluklarını, sistemin ihbar etmesi; kazaların önlenmesi ve seyrüsefer emniyetini artıracaktır.” şeklinde konuştu.
“ÇALIŞMA HIZLI İLERLİYOR”
İltisak hattı ve lojistik merkez projeleri hakkında bilgi veren Âdem Sivri, Konya-Kayacık Lojistik Merkezinin 1 milyon metrekarelik alanda yüzde 65 ilerleme ile devam ettiğini, ilk 100 günlük icraat programında olduğundan çalışmanın hızlı gittiğini belirtti. Sivri şöyle konuştu:
“Afyon OSB İltisak Hattı ve Yük Merkezi: Afyon – Eskişehir hattı Çayırbağ saydingden 8 kilometre yeni demiryolu hattı yapımı ve 300 bin metrekare yük merkezi düzenlenme projesi tamamlandı. Ödenek talep edilip, 2019 yılı içinde tamamlanması planlanıyor. İscehisar OSB İltisak Hattı ve Yük Merkezi ise Ankara-Afyon Yüksek Hızlı Tren Hattı paralelinde 20 kilometre yeni demiryolu hattı yapımı ve 250 bin metrekarelik yük merkezi düzenlenmesi. Projesi tamamlanmış olup ödenek talep edilmiş, 2019 yılı içinde tamamlanması planlanmaktadır. Denizli-Çardak OSB Yükleme yolları ve rampa yapımı 2019 yılı içinde tamamlanacak. Balıkesir-Dursunbey OSB İltisak Hattı ve Yük Merkezi proje çalışmaları sürüyor.”
“ULAŞIM MALİYETLERİ DÜŞECEK”
İltisak hatları ve yük merkezleri tamamlandığında Türkiye de toplam taşıma içerisindeki demiryolu taşıma payının yüzde 3’ler seviyesinden yüzde 10’lar seviyesine yükseleceğini aktaran Sivri, “Yükseltme hedefine ulaşmaya katkı sağlanmış olacak. Bu doğrultuda ithalat ihracat ve transit taşımalarda ulaşım maliyetlerini minimum seviyeye çekerek makro dengeye olumlu yönde katkı sağlanacaktır.” dedi.

Beyyazı’da Travers fabrikası kurulacak

Yüksek Hızlı Tren Hattı çalışmasını yürüten firma Beyyazı’da Beton Travers Fabrikası kuracak

Yüksek Hızlı Tren çalışmasını üstlenen firmanın Beyazı bölgesinde Beton Travers Fabrikası kuracağını açıklayan TCDD 7. Bölge Müdürü Âdem Sivri, fabrikanın en az 10 yıl beldede kalacağını belirtti.
Beyyazı’ya kurulacak fabrika ile istihdama da ciddi bir katkı sağlanacağını, modern bir tesis kurulacağını dile getiren Sivri, “Beton Travers Fabrikasını hızlı tren işini üstlenen firma yapacak. Firma daha önce Dazkırı ilçesinde bir fabrikası kurmuştu. Dazkırı’daki fabrikasını götüren firma o fabrikayı tekrar Afyonkarahisar’a getirecek. Yaklaşık 80 kişilik bir istihdamın söz konusu olacağını düşünüyorum. Hatta bu konuda bizde staj yapmış Meslek Lisesi ve Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinden tavsiye edebileceğimiz gençleri çalıştırmak için bizden yardım istediler. Açıkçası biz de yardım ve destek olacağız. Özellikle fabrikanın yeri ile alakalı Milli Emlak’ın yeri olduğundan ilgili kurumlardan cevap isteniyor. İnşallah firma üç ay içerisinde Beton Travers Fabrikasını kurmuş olacak.” dedi.

Bakmadan Geçme