• Haberler
  • Genel
  • Demiryollarında 100 yıllık yolların tamamı yenilendi

Demiryollarında 100 yıllık yolların tamamı yenilendi

TCDD 7. Bölge Müdürü Adem Sivri, bölge sorumluluğundaki tüm demiryollarında ek yeri kalmadığını, 100 yıllık tüm demiryollarının yenilendiğini söyledi. Müdür Sivri, Afyonkarahisar'ın Eskişehir yolu çıkışındaki demiryolu hemzemin geçidinde de alt geçit düzenlemesi yapacaklarını bildirdi TCDD 7. Bölge Müdürü Adem Sivri 55'inci kuruluş yıldönümü nedeniyle gazeteniz Kocatepe'yi ziyaret etti. Sivri ziyaretin anısına demiryolcular için özel önemi [&hellip]

TCDD 7. Bölge Müdürü Adem Sivri, bölge sorumluluğundaki tüm demiryollarında ek yeri
kalmadığını, 100 yıllık tüm demiryollarının yenilendiğini söyledi. Müdür Sivri, Afyonkarahisar’ın Eskişehir yolu çıkışındaki demiryolu hemzemin geçidinde de alt geçit düzenlemesi yapacaklarını bildirdi

Haber

TCDD 7. Bölge Müdürü Adem Sivri 55’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Sivri ziyaretin anısına demiryolcular için özel önemi olan Sergisof marka saat ve lokomotif hediye etti.
“AHŞAP TRAVERSLER KULLANILDI”
TCDD 7. Bölge Müdürü Adem Sivri İstasyon Meydanı’nda mezbelelik halde olan alanın yeniden düzenlenerek Vagon Kafe Kır Bahçesi adıyla hizmet vermeye başladığını hatırlattı. Sivri, “İlk zamanlarımızda o alanın Belediye’ye ait olduğunu sanıyordum. Mezbelelik olan alanın çevresini toparlamakla işe başladık. Bu alanda özellikle demiryolu figürlerini ön plana çıkarmak istedik. Kullanılmamış malzemelerimizi bu alanda değerlendirdik. Şu anda malumdur ahşap traverslerimiz çok değerlidir. Ahşap traverslerimizi kendi alanımızın düzenlenmesinde kullanmaya başladık. Arkadaşlar sağ olsunlar gönüllülük esasıyla yürüyüş yolları yaptılar. Ekip çok önemli. Sağ olsun arkadaşlarımızla birlik beraberlik içerisinde uyumla bu çalışmalarımızı gerçekleştirebildik.” dedi.
“İLK DÜĞÜNÜ BİZ YAPTIK”
Vagon Kafe Kır Bahçesi düzenlemesi akabinde ilk düğün organizasyonuna risk alarak oğlunun düğününü yaparak örnek olmak istediğini belirten Adem Sivri, düğün için 5 yıldızlı lüks otel tercih etmek yerine örnek olmayı tercih ettiğini vurguladı. Bu hususta eleştiriler aldığını ancak amacının örnek teşkil ederek bu tür organizasyonların devamının gelmesi olduğuna temas eden Sivri, “Eleştiriler aldık ama örnek olmak niyetindeydik. O alanı kamuya hizmet etmesi için ekibimizle, uyumla tasarruf tedbirlerine riayet ederek elde olan kullanılmayan malzemeleri değerlendirerek hazırladık. Bazı eleştirilerde olduğu üzere oğlumun düğününü yapma adına değil. Bilakis yeni bir mekanda ilk düğünü yaparak risk aldım. Oysa 5 yıldızlı bir oteli lüks bir mekanı çok rahat tercih edebilirdim. Mekan düzenlemesi ile iyi bir görsellik oluşturduk. Şu anda kendi personelimiz rahatça orada oturup çayını kahvesini yudumlayabiliyor. Aile ortamı. Henüz üçüncü şahıslara açılmadı. Şimdilik lokal havasında gidiyor. Güvenli bir alan oluştu.” diye konuştu.
“BELEDİYE İLE ORTAK ÇALIŞMALAR GÜNDEMDE”
TCDD 7. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki yatırım çalışmaları hakkında detaylı bilgiler veren Sivri, tüm lojmanların şu anda kullanıldığını, lojmanlarla ilgili olarak Belediye’yle ortak çalışmalarının gündemde olduğunu söyledi. Belediye ile TCDD 7. Bölge Müdürlüğü olarak bazı ortak çalışmalar yürüteceklerini söyleyen Sivri, “Cirit Kayalığı Projesi doğrultusunda bizim yeşil alanlarımızdan bazı alanlarımızı Belediye’ye kiralamaya sıcak bakıyoruz. Cirit Kayalıklarından Ömer Halis Demir Parkına da geçiş olsun diyerek bazı alanlarımızı Belediye’ye sosyal amaçlı halka yönelik kullanım şartıyla kiralama yoluna gidiyoruz. Ayrıca Cirit Kayalıklarından Ömer Halis Demir Parkına kadar bir bisiklet yol güzergahı oluşmasını da istiyoruz. Hatta şu anda çoğu şehrimizde var. Bisikletler belli bir yerde tutulup, kartla alıp dolaşıldıktan sonra geri bırakılıyor. Afyon’a da böyle bir şey şarttır. İnşallah Belediyemizle sözünü ettiğimiz şekilde çalışmalarımız olacaktır.” şeklinde konuştu.
“İSCEHİSAR’A HAYATİ ÖNEMDE LOJİSTİK MERKEZİ”
Lojistik Merkezi çalışmasını da anlatan Sivri şu ifadelere yer verdi:
“Öncelikle Afyon OSB için proje hazırlamıştık. O proje bitti. Çayırbağ’dan 6 kilometrelik bir demiryolu Şahitler Kayasına kadar ilerleyip bağlanıyor. Orada da 8-10 tane yolda konteynır sahasıyla üç yüz bin metrekarelik bir alan oluşturduk. Proje hazır, bitti, biz bu projeyi Ulaştırma Bakanlığı’nın bir birimi olan Alt Yapılar Genel Müdürlüğüne gönderdik. Onlar üstlendiler, ödenek bekleniyor. Özellikle bizim Denizli hattımızdaki Lojistik Merkezimizin daha faal hale gelip oradan yüklenecek mermer bloklarının İscehisar’a gelmesiyle alakalıdır. Vatandaş oradan getirdiği mermer bloklarını tekrar karayolu ile İscehisar ilçesine götürmek istemiyor. Oraya Lojistik Merkezi, Yükleme Rampası şart dedik. Bu konuda Genel Müdürümüzü ikna etmiştik, devam ettiriyorlar. Hızlı Trenin alt yapısını kullanabilirliğimiz ortaya çıkınca 3. hat olarak hızlı trene paralel bir 20 kilometrelik demiryolu ağını Afyon Gar’a bağlamış oluyoruz. İscehisar’da 250 bin metrekarelik alanda kamulaştırma çalışmalarına başladık. İki alt geçidin tam ortasında kalıyor. Tırlar arabalar bir yerden girip bir yerden çıkacaklar. Burada Türkiye’nin önemli lojistik firmaları gelip bu alanda inceleme yaptılar.”
“HIZLI TREN SEFERİ 2020 SONU BAŞLAR”
“İnşallah 2020 yılında Hızlı Tren Projesi de hızlı şekilde devam eder. Şu anda müteahhit firma tasfiye halinde, toparlanıyor” diyen Sivri şöyle konuştu:
“Afyon-Ankara-Polatlı arası şu anda yüzde 70 seviyesinde gerçekleşmiş durumdadır. Biz de Afyon Gar’a giriş projesinde sonlara geldik, bitirmek üzereyiz. Askeri Fabrika ile bazı pürüzleri aşmamız gerekiyor. Biz Afyon Gar’a hızlı treni ilk etapta almayı planlıyoruz. Projeyi bitirmek üzereyiz. Diğer tarafların açılmasını beklemeden Ankara-Afyon arasında hızlı tren seferlerinin başlayacağına benim inancım tamdır. Müteahhit firmanın tasfiye süreci hızlı tamamlanıp ardından yeni ihale yapılabilirse inşallah 2020’de Ankara-Afyon arasında hızlı tren seferleri başlayacak. 2020 yılında iyi bir çalışma olursa 2020 yılı sonunda inşallah hızlı tren seferi başlayacaktır diye düşünüyorum.”
“HIZLI TREN GEÇİŞ YOLU AF-RAY’IN ALT YAPISI”
Frig Vadisi’ne gezi treninin AF-Ray Projesi doğrultusunda gerçekleşeceğini anlatan Sivri şunları söyledi:
“AF-Ray için elektrik şarttır. Çünkü elektrikli çalışmada maliyet sıfırlanıyor. Kütahya-Afyon arasının elektrikli yapılması için şu anda ihale çalışmaları devam ediyor. Dolayısıyla o hatta aktif olduğunda AF-Ray’ın da elektrikli olmasını amaçlıyoruz. Zaten bu projenin içerisinde bir kısmı kalıyor. Yani Gazlıgöl tarafı proje içerisindedir. İzmir hattında kalan AF-Ray’ın parçası doğrultusunda diğer çalışmayı da değerlendirebiliriz diye düşünüyorum. Afyon Gar’a hızlı tren girişi için yeni iki hat daha yapıyoruz. O hatta aslında AF-Ray’ı oluşturuyor. Hızlı tren geçecek ama aynı zamanda AF-Ray’ın da alt yapısı hazır olmuş oluyor. Şahitler Kayasına olan kesimde de Lojistik Merkezi için proje yaptığımızdan ikinci hattın zaten projesi hazırdır. AF-Ray’la ilgili tüm yetki şu anda bölgemizdedir. Biz hızlı şekilde projelendirmeyi tamamlayacağız. İnşallah yapım safhasına geçeceğiz. Belediye ile görüşmelerimiz sürüyor. Belediye’ye düşen kesimle ilgili onlar da hazırlıklarına devam ediyorlar. Gerek duraklar, gerekse durakların olduğu yerdeki yaya üst geçitleri, peronlarla ilgili çalışmalar Belediye tarafından takip ediliyor.”
“ÇİMENTO MADDESİNİN NAKLİYESİNİ SÜLÜN’E ALINCA; PARK AFYON YANINDA AF-RAY’A İSTASYON YERİ OLUŞACAK”
Lojistik Merkez çalışmasında iki projenin hazır olduğunu ifade eden Adem Sivri, çimentonun hammaddesi olan klinkerin nakliyesinde esas yükleme yapılan yerin İl Jandarma Komutanlığı karşısında bulunduğunu, orada ki yüklemenin müthiş arttığını kaydetti. Bu nedenle şehir içerisinden ağır tonajlı araçların geçtiğine dikkat çeken Sivri şu ifadeleri kullandı:
“Ağır tonajlı araçların şehir içinden geçişleri tehlikelidir. Hem yol zarar görüyor hem de trafik zarar görmektedir. Bunun önüne geçmek için Sülün mevkiinde Çimento Fabrikasının karşısına düşen yaklaşık 40 bin metrekarelik alanımızda 4 tane yükleme yolumuz hazırdır. Fakat buradaki yüklemeyi oraya götürebilmemiz için orada beton saha yapmamız gerekiyor. İlgili ödeneği istedik. Ankara üzerinde şirket yetkilileri, yükleme yapanlarca bir lobi oluşturuluyor. Biz bu konuda Belediye’den de ricada bulunduk. Hakikaten şehir içerisinde bu nakliyenin durması lazımdır. Nakliye gerçek yerinde yani Sülün’de yapıldığında yıllık 1 milyon tonluk bir taşımadan söz ediliyor. Bu ihracaat tamamen yurt dışına giden çimentonun yarı mamulüdür. İl Jandarma Komutanlığı karşısındaki hazır peronu da AF-Ray’ın Park Afyon AVM İstasyonu olarak düşünüyoruz. Muhtemelen Belediyemiz oraya bir üst geçit yapacaktır.”
“BÜYÜK HAMLE İÇİN HEDEF 2020”
İscehisar İlçesi’nde yıllık 1,5 milyon tonluk bir potansiyel taahhüdü aldıklarını belirten Sivri, “Bunun yaklaşık 800 tonu ham madde olarak mermer bloklar, diğer işlenmiş mermeri de konteynırlarla İzmir limanına gönderilmesi şeklindedir. Afyon OSB’nin de yıllık 800 bin tonluk bir inşallah taşıması söz konusu olacaktır. Bunların bir an önce faaliyete geçmesi için bir adım öne geçmek gerekiyor. Her ilde bu tür faaliyetler vardır. Malum bu bizim demiryolu politikasıydı. Avrupa’da yüzde 10 ile 15 oranda olan demiryolu yük taşımacılığı payı bizde şu anda yüzde 3 seviyesindedir. Bunu yüzde 10’a çıkarabilmek için fabrikalara, OSB’lere demir yolu ağı kuruluyor. Aslında bir yükümlülük altına sokmamakla birlikte sembolik bir taahhüt karşılığında yatırım gerçekleştiriliyor. Sanayicilerimiz, sivil toplum örgütleri, siyasiler bu yönde bir araya gelecekler. Bu iki OSB de yükleme ve lojistik merkezlerin bir an önce faaliyete geçmesi için ödenek talebinde bulunacaklar. Biz 2020’yi hedefledik.” dedi.
“100 YILLIK İSTASYON YOLLARI TAMAMEN YENİLENDİ”
Şu anda 1400 kilometrelik 8 ili kapsayan demir yolu ağında yenilenmedik yol kalmadığına dikkat çeken Sivri, “Yollarımızda ek yerimiz kalmadı. Komple yenilenme yapıldı. Sinyal öncesi gerekli olan saydingleri de, o cepleri de sadece Konya hattında alt yapısı yapılıp üst yapısı kaldı. Diğer tarafı tamamen bitirdik. Yüz yıllık istasyon yollarını tamamen yeniledik. Oradan çıkan ahşap traversleri de ekonomiye kazandırdık. Peyzajcılara, Belediyelere, kamu kurumlarına, park ve bahçelerde kullanılmak üzere İstasyon’dan çıkan ahşap traversleri değerlendirdik. Kilogramını 23 kuruştan satmaya başlayıp son olarak 35 kuruşa çıktık. Demiryolunun tüm aksamını değerlendirdik. Demir aksamı MKE alıyor. Genel politika olarak bizim demir aksamımızın dışarıya satışı mümkün değildir. Kütahya’da iki alt iki üst geçit yaptık. Bu yıl için Afyonkarahisar merkez Karşıyaka Mahallesinde bir alt geçit proje ve ödeneği programımızda var. OSB’yi çıktıktan sonraki Eskişehir yoluna çapraz olan geçidi inşallah yapacağız. Orası da alt geçit şeklinde olacak. Tüm kurumların onayını alarak bu çalışmayı yapıyoruz. Beş tane projesi hazır üst geçitlerimiz var. Bir tanesi Et Balık Kurumu tarafında üst geçit projemizdir. Sandıklı ilçe merkezinde üst geçit, iki tane Dinar’ın giriş ve çıkışına üst geçit projesi hazır. Bir tane Çobanlar ilçemizde var. Bunlar Afyon için. Bölge için daha fazladır. Yine Afyon için projesi hazırlanan 5 geçidimiz daha olacak.” diye konuştu. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme