Demirkırkan'dan Aile Hekimlerine Destek
Afyonkarahisar Belediye Meclis Başkanvekili Dr. M. Kemal Demirkırkan, Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği'ne destek ziyaretinde bulundu
Nöroloji Uzmanı ve Afyonkarahisar Belediye Meclis Başkanvekili Dr. M. Kemal Demirkırkan, Aile Hekimliği sistemini değiştiren yönetmeliğe tepkileri nedeniyle üçüncü kez greve giden Aile Hekimlerine destek olmak amacıyla Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ayhan Karagül’ü ziyaret etti. Demirkırkan ziyarette yaptığı konuşmada 2025 bütçesinin yüzde 50’den fazlasını hastanelere ayıran iktidarın sağlık politikaları ve sağlık sistemindeki çöküşün yenidoğan ölümleriyle birlikte iyice görünür hale geldiğini ifade etti.
Türkiye’de görev yapan doktorların yüzde 15’inin görev yaptığı Aile Sağlığı Merkezlerinde sağlık hizmetlerinin yüzde 40’ının karşılandığını, bu yüzden aile hekimlerinin yükünün çok fazla olduğunu belirten Demirkırkan, yönetmeliğin sağlık hizmetlerini, hekimleri ve sağlık emekçilerini olumsuz etkileyeceğini, halkın sağlık hakkını tehlikeye attığını belirten Demirkırkan “Sözkonusu yönetmelik derhal geri çekilmelidir” dedi.
Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği Başkanı Ayhan Karagül ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra yaptığı konuşmada “Kasım ayında anlattık, Aralık ayında anlattık, Ocak ayı geldi. Biz bir kez daha anlatıyoruz. Vatandaşlarımız bizlere neden tepki verdiğimizi soruyor; biz çalışanlara getirilen bu çalışma şartları halkımızın sağlık hizmetine ulaşmasında da sorunlar doğurabileceğini öngörüyoruz; bu yüzden tepki veriyoruz.
Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altın alınmakta; antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirini azaltmanın mantıklı olmadığını düşünüyoruz; bu yüzden tepki veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Ayhan Karagül, açıklamasına şöyle devam etti:
“Yönetmelikle, Sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de hak edişimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun? Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirini azaltmayı mantıklı bulmuyoruz; bu yüzden tepki veriyoruz. Sağlık Bakanlığının, 2025 bütçesinde de kaynakların yüzde 50’den fazlasını hastanelere ayırdığını gördük.
Her bir kişinin yılda 12 defa doktora başvurması gerçeği ortada iken, Sağlık bakanlığı tarafından para getiren tedavi edici hizmetleri sürekli öne çıkartılmışken, hastaların gerekmediği durumlarda bile 3. Basamak hastanelere, özel hastanelere gitmelerini teşvik edilirken, herkesin her istediği zaman, istediği hastaneye başvurmasının önünde hiçbir engel yokken, yılda 7 defadan fazla hastaneye başvuran hastalarımız için aile hekimliği çalışanlarından ücret kesintisini mantıklı bulmuyoruz; bu yüzden tepki veriyoruz.”