Demir Kubbe Nasıl Çalışır?

Demir Kubbe Nasıl Çalışır?

Terör devleti İsrail, Filistin’den sonra Lübnan’da da sistemli bir soykırıma başladı. Kendi yaptıklarından korkan İsrail, bir gün sıranın kendisine geleceğini biliyor. Bu nedenle Demir Kubbe adında hava savunma sistemi geliştirdi. Rafael Advanced Defense Systems ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından üretilen bu sistem, 4 ila 70 kilometre menzile sahip roket ve topçu mermilerini imha etmek üzere tasarlanmıştır. Demir Kubbe, özellikle İsrail’in yoğun nüfuslu bölgelerini kısa menzilli roket saldırılarından korumak amacıyla geliştirilmiştir ve dünyanın en etkili hava savunma sistemlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Sistem, üç ana bileşenden oluşmaktadır: Tespit ve izleme radarı, savaş yönetimi ve silah kontrolü(BMC), ve füze atış birimi. Demir Kubbe'nin radar sistemi, fırlatılan roketi algılayarak yörüngesini izler. Savaş yönetim sistemi, roketin çarpma noktasını hesaplar ve tehdit olup olmadığını belirler. Tehdit olarak algılanan roketlere karşı füze ateşlenir ve hedef havada imha edilir. Demir Kubbe, gece gündüz, olumsuz hava koşullarında bile çalışabilir ve aynı anda birden fazla tehdide yanıt verebilir.

DEMİR KUBBE'NİN ÇEŞİTLERİ

Demir Kubbe’nin çeşitli versiyonları ve kullanım alanları bulunmaktadır. Kısa menzilli roketler ve topçu mermileri gibi tehditlere karşı koruma sağlayan bu sistem, İsrail’in hava sahasında kritik bir rol oynamaktadır. EL/M-2084 radar sistemi, hedefi algılayarak yörüngesini belirler ve savaş yönetim birimi, hedefin ne zaman ve nerede imha edileceğini hesaplar. Eğer tehdit algılanırsa, Demir Kubbe tarafından bir füze ateşlenir ve düşman roketi havada imha edilir. 2011’den bu yana aktif olan sistem, atılan her 10 roketin 8’ini başarıyla vurmuştur.

TÜRKİYE’NİN HAVA SAVUNMA SİSTEMİ, ÇELİK KUBBE

Ortadoğu’daki gelişmelerden doğrudan etkilenen Türkiye, emperyalist devletlerin hedefinde olduğunun farkında. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör devleti İsrail’in bundan sonraki hedefinin Anadolu olduğuna dikkat çekti. 

Türkiye de hava savunma teknolojilerinde önemli adımlar atmaktadır. Türkiye'nin yerli teknolojiyle geliştirdiği hava savunma sistemi, "Çelik Kubbe" olarak adlandırıldı. Çelik Kubbe, farklı irtifalarda hava savunma sistemlerinin birlikte çalıştığı "bütünleşik bir mimari" olarak tanımlanmaktadır. Türkiye'nin mevcut ve geliştirmekte olduğu füzelerle entegre çalışacak olan bu sistem, savunma sanayisinde yeni bir dönemin habercisi olarak değerlendirilmektedir. Savunma Sanayii İcra Komitesi, 6 Ağustos'ta yapılan toplantıda projeyi onaylamış ve Çelik Kubbe projesinin geliştirilmesine hız verilmiştir.

Bakmadan Geçme