Demir Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kan değerinde vücudun ihtiyacı olan demirin çeşitli nedenlerle karşılanamaması sonucu ortaya çıkan demir eksikliği hastalığının çeşitli nedenleri bulunuyor.

Demir eksikliği, vücutta ihtiyaç duyulan demirin çeşitli nedenle karşılanamaması olarak tanımlanıyor. İnsan vücudun da demirin önemli görevleri var. Kan hücresi alyuvarlara kırmızı rengi veren hemoglobin demir içerikli olup alyuvarlar oksijeni akciğerden alıp diğer dokulara ulaştırmaktadır. Kanda demir oranı düştüğünde alyuvar üretimi azalır. Böylece hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Demir eksikliği sonucu kansızlık (anemi) ortaya çıkar.

DEMİR EKSİKLİĞİ NEDENLERİ BAŞINDA YETERSİZ BESLENME VAR

Demir, vücut tarafından üretilemediği için düzenli miktarda alınması gereken bir mineraldir. Hastalık eksik demir alımı ya da vücuttan demir kaybı olmasıdır. Demir eksikliğinin en önemli nedeni demir içeren besinlerin yeterli düzeyde alınmamasıdır. Kadınlarda regl dönemi gibi durumlarda demir emiliminde artış gözlenmektedir.

DEMİR EKSİKLİĞİ HANGİ ZAMANLARDA ORTAYA ÇIKAR?

Demir ihtiyacının artışı nedeniyle ortaya çıkan demir eksikliği nedenleri şunlardır: Gebelik, emzirme süreci, sık doğum yapma, büyüme dönemi, ergenlik dönemi. Yetersiz ve dengesiz beslenme. Demir içeriğinden zengin olan et, karaciğer, sakatat tüketilmemesi. Vejeteryan beslenme şekli.

Bakmadan Geçme