Demir eksikliğine dikkat! – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Lale Camcı, 'Demir Eksikliği Anemisi (kansızlığı) çocuklarda çok sık görülen bir sorundur.  Demir vücudumuzun kan yapımı ve çocuğumuzun büyüme gelişmesinde gerekli bir elementtir. Çocuklarda demir eksikliği genellikle beslenme yetersizliğine bağlı gelişir. En sık 6-24 ay arasında görülür. Bebeklik döneminde ek gıdalara geç başlanması uygunsuz [&hellip]

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Lale Camcı, “Demir Eksikliği Anemisi (kansızlığı) çocuklarda çok sık görülen bir sorundur.  Demir vücudumuzun kan yapımı ve çocuğumuzun büyüme gelişmesinde gerekli bir elementtir. Çocuklarda demir eksikliği genellikle beslenme yetersizliğine bağlı gelişir. En sık 6-24 ay arasında görülür. Bebeklik döneminde ek gıdalara geç başlanması uygunsuz besinler yedirilmesi demirin emilimini engelleyen besinlerin verilmesi ve inek sütü (500 ml= yarım kilo) fazla tüketilmesi temel sebepleridir. Daha nadir kan kaybı, çölyak gibi sindirim sistemi hastalıkları, barsak parazitleri de demir eksikliği anemisi yapabilir. Kansızlığın tanı ve tedavisi için çocuk doktorunuza başvurmak gerekir” dedi.
DEMİR EKSİKLİĞİ ZEKA
KAT SAYISINI DÜŞÜRÜR
Demir eksikliği anemisi olan çocukların toprak, kağıt, kül gibi değişik maddeler yiyebileceğini kaydeden Camcı, “Demir eksikliğinde halsizlik, iştahsızlık, solukluk, huzursuzluk olabileceği gibi büyüme ve kilo almada yavaşlama, zeka ve motor gelişimi olumsuz etkilenir. Davranış ve öğrenme becerisinde azalma, zeka gelişimini olumsuz etkiler yapar. Demir eksikliği; IQ (zeka katsayısını) 5-10 puan düşürür. Okul başarısını olumsuz etkiler. Bağışıklık sisteminde zayıflama sonucu sık hastalanma, hücrelerin kendini yenilemesinde azalma sonucunda cilt, tırnak dokusunda zayıflık görülebilir. Demir Eksikliği Anemisi olan çocuğumuz toprak, kağıt, kül gibi değişik maddeler yiyebilir” ifadelerini kullandı.
KAN SAYIMI KONTROLLERİ YAPILMALI
Demir eksikliği anemisinden korunma yollarını anlatan Dr. Camcı, “ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli. 6 aydan sonra ek gıdalara geçirmek ve besin çeşitliliği sağlanarak, emzirmeye 2-2,5 yaşa kadar devam etmek. ilk 1 yaşa kadar inek sütü vermemek, sonrasında günlük 500 ml ye geçirmemek. Şekerleme, bisküvi, cips gibi besinler ve çay ve hazır meyve suyu tüketimini sınırlama. İyi bir demir kaynağı kırmızı ete haftada 3-4 defa yer vermek. Demirin emilimini arttırmak amacıyla özellikle yemeklerle birlikte domates, mandalina, portakal gibi bir c vitamini kaynağı ile tüketmek. 4. aydan sonra sağlık bakanlığının her bebeğe verdiği demir damlalarına 1 yaşına kadar düzenli devam edilmesi önemlidir. Özellikle: Yumurta sarısı, dana eti, koyun eti, tavuk eti, balık eti, pekmez (üzüm, dut), tahin, tahin helvası, kuru yemişler, kuru meyveler (dut, üzüm, incir, kayısı, pestil) , kuru baklagiller (mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya) yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, maydanoz, yeşil biber) yenilmelidir. Sonuç olarak çocuk doktorunuza başvurarak çocuğunuzun kan sayımı kontrolleri ile demir eksikliği ve diğer hastalıklar yönünden araştırılması takip ve tedavilerinin yapılması önemlidir” diye konuştu.

Bakmadan Geçme