Değişime ihtiyacımız var

İYİ Parti Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı Gazeteci-Yazarlar Mehmet Emin Güzbey, Sezer Küçükkurt, Ertuğrul Sevim ve Ömer Mazi'nin sorularını cevaplandırdı. Arabacı, 'Vatandaşlarımız kendilerini kimin temsil etmesi gerektiğine önem vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin değişime ihtiyacı var'   İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı önemli açıklamalarda bulundu. Sağlıkta ciddi sıkıntıların olduğunu dile getiren Arabacı, 'İnanın [&hellip]

İYİ Parti Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı Gazeteci-Yazarlar Mehmet Emin Güzbey, Sezer Küçükkurt, Ertuğrul Sevim ve Ömer Mazi’nin sorularını cevaplandırdı. Arabacı, “Vatandaşlarımız kendilerini kimin temsil etmesi gerektiğine önem vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin değişime ihtiyacı var”

Haber

İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı önemli açıklamalarda bulundu. Sağlıkta ciddi sıkıntıların olduğunu dile getiren Arabacı, “İnanın asıl ihtiyaç mevcut insan kaynağının Türkiye’ye doğru dağıtmak. Türkiye’de ki sağlık çalışanlarının motivasyonlarının yüksek tutmak. Onlara idealizm ortamı yaratmak. Diye düşünüyorum. İnanın sağlıkta biz hakikaten bundan 10 yıl önce dünyanın en hızlı ilerleyen ülkelerinden birisiydik. Kendi vatandaşımıza da sosyal devletin gereklerine göre çok hizmetler veriyorduk. Şimdi sosyal devlet ilkesinden sağlıkta maalesef uzaklaştık. Bunun inanın çözümleri de çok ama çözümler değil yeni rötuşlara hedeflere ihtiyaç var. 2011’de gayri safi milli hasıladan sağlığa ayrılan pay 6.2 idi şimdi 3.9. Ekonomik kriz sebebiyle gayri safi milli hasıla çok bozuldu. Şuanda mesela halkın en büyük şikayetlerinden birisi ve eczacılarında en büyük şikayetlerinden birisi eczanede alınan fiyat farkları. Eskiden muadil ilaçla muadil olmayan ilaç arasında yüzde 30’luk bir marj bırakılarak orijinal ilaçları alabilirken şimdi yüzde 5 ve yüzde 10’luk ilaca malzemeye bağlı olarak fark bırakılıyor ve birçok ilaç muadili olmayan muadilinin fiyatları var o fiyatlar üzerinden gidilince birçok insan eczaneye gidince çok para ödemek zorunda kalıyor. İlaca ulaşım bile şuan sıkıntıya girdi bu aslında. Sağlıkta ki bir şey aslında eğitimde başka bir şey var ekonomide başka bir şey var gerçekten ülkemiz iyi yönetilemiyor. Cumhurbaşkanlığı sistemi bizim devlet aygıtımızın bilgi alma bilgi toplama ve bu bilgileri kullanma şeklinde ki düzeneği bozdu. Şuanda ayaklarınız başka yere gitmek istiyor beyniniz başka yere gidiyor gibi bir şey” dedi.

GENÇLER KONFORLU YAŞAM İSTİYOR

Hekimlerin büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu dile getiren Milletvekili Adayı Arabacı, “Türkiye çapında gerçekten hekimlerin ve sağlık çalışanlarının kendisini daha değersiz hissettikleri ve korumasız hissettikleri bir tablo mevcut. Bunu sadece zaman zaman yapılan maaş artışlarıyla falan çözmeye çalışmak tek başına hiçbir şey ifade etmiyor. Bununla beraber tabi yurtdışına gitmeyi düşünen ve giden bir kitle var. Çünkü Türk hekimleri gerçekten iyi bir eğitim almış ve dünya çapında da bazı alanlarda çok iyi durumdayız. Birde bu durumlar gelecekte yaşayacağımız büyük problemlere de gebe. Bazı branşlarda neredeyse insanlar ihtisas yapmıyorlar. En yüksek puanla gitmeye çalıştığınız yerler şuanda en düşük puanda ve kimse gitmiyor. Kimse artık zorluk derecesi yüksek hayati branşların bir parçası olmak istemiyor. Çünkü Z kuşağı devamı olan nesil biraz kendine daha konforlu bir hayat istiyor. Hekimlerin üzerine siz bir ameliyata girersiniz kurtarmak için girersiniz kurtarma ihtimaliniz düşüktür ama yine de girersiniz. O ameliyattan sonra o hastayı kaybedersiniz o hasta yakınlarının size öfkesini yönetmeniz de gerekiyor. Artık eskiden öyle değildi ‘Elinden geleni yaptı’ derlerdi. Şimdi kalp damar cerrahisi beyin cerrahisi kadın doğum dahil bazı branşlarda kulak burun boğaz şuan mesela birçok branşta bir isteksizlik ve yeni nesilden yeni gelen güçlü kadro bulamıyorsunuz. Hayatta öyle bir şey oldu ki kulak burun boğaz örneğini verdim. Artık insanlar kulak burun boğazın hastalıklarıyla değil sadece burun estetiği ile ilgilenmeye başladı. Herkes o tarafa doğru kayıyor. 10 yıl sonra sizin kalp ameliyatlarınızı kim yapacak beyin ameliyatlarınızı kim yapacak bunlar çok önemli gerçekten. Laf olsun diye yada siyaset olsun diye söylemiyorum çok büyük problemler var bu alanda” ifadesini kullandı.

HERKES YORULDU VE YIPRANDI

Adaylığından sonra çok sayıda bürokrattan telefon aldığını söyleyen Arabacı, “Şimdi tabi benim geçmişe dair iletişimim olan birçok insan var. Daha ilk açıklamamda dahil birçok bürokrattan tebrik telefonu almıştım. O zamanlar daha seçimin gidişatıyla ilgili çok net bir şey yoktu. Bende insanlara sohbetlerime oluyor bu arkadaşlarla. Bunun fark edildiğini görüyorum. İşin açığı ama son haftada son 15 günde falan değil. Birde şöyle bir şey var inanın istiyorlar insanlar. Sadece böyle bir tekrar kendilerini yenileme konumlamaktan ziyade artık herkes yoruldu ve yıprandı. Gerçekten bir nefes almak istiyor herkes. Bu kadar kavga ortamından bu kadar bağırtı çağırtıdan herkes yoruldu” dedi.

POLEMİK YAPMAK İSTEMİYORUM

AFRAY temeli ile ilgili düşüncelerini de aktaran İYİ Parti Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı, “AFRAY temeli ile ilgili olay ortaya çıktığında İkinci Sanayide seçim çalışması yapıyorduk. O sırada basın açıklamasına bütün aday adayları gidecek diye çıktık. Açıkçası detayında çok farkında değildim çünkü hakikaten akşamları ancak izliyorum. Orada gittiğimde fark ettim. Bizden öncede CHP’li aday arkadaşlar konuşmuşlar. Orada Hakan Bey bir konuşma yaptı. Ben orada tabi biraz o sırada o konuşurken bir yandan da haberlere baktım falan orada fotoğrafları gördüm. İlimiz protokolü orada, vekiller orada falan hakikaten orada kaldırılmış bir temel var çok polemikte yapmak istemiyorum. Birde hakikatten orada şunu söyledim ben insanlar bazen gittikleri yerde ne ile karşılaşacaklarını bilmedikleri için bazen olmak istemedikleri yerde de olabiliyorlar. Çünkü orada ben anladım ki aslında birçok insan orada bir gerçek temel olmadığını fark etmiştir, ama bir şey söyleyemeyip orada izlemiştir. Ben böyle düşündüm ve onu da vurgulamak istedim. Evcilik oyunu ağzımdan çıktıktan sonra da eyvah dedim bu şimdi diğer her şeyin önüne geçecek. Öylede oldu. Güzel oldu ama bir yandan da orada çok sevdiğim insanlarda var. Değer verdiğim insanlarda var aslında onların bulunduğu ortama böyle bir şey vurgulamak istemiyordum ama bunu kim akıl ettiyse ve bunu kim içine sindirdiyse asıl onlar problemli. Bu kadar insanı neden çağırıyorsun oraya” dedi.

DÜNYA KENTİ AFYONKARAHİSAR

MHP Milletvekili Mehmet Taytak o gün gerçekleşen üç temel atma programında sadece AFRAY temel atma programına katılmaması yönünde ki soruya cevap veren Arabacı, “Birileri uyardı demek ki Mehmet Beyi. Ben orada aslında şunu istemedim arkadaşlarımız var iletişimimiz olan insanlar var onlar da bilerek isteyerek olmamışlar. Onlara yönelik bir eleştirel tutumda yapmak istemedim ama orda bulunmaktan ve olmaktan dolayı bir demeç vermem gerekiyordu. Ama orda şu var tekrar o demokrasi kültürüne geliyor seçime birkaç gün kalmış birde tabi iyi gitmediğini düşündüğü bir süreç yaşıyorlar. Bunu nasıl iyiye çevirebiliriz derken olgunlaşmamış bir olay. Ama orada şunu da söyledim ben isterim ki bunun biran evvel yapılmasını. Afyon için bir AFRAY’da, teleferikte Dünya Kenti Afyonkarahisar demiyormuyuz onun bir parçası olur bunlar hem de güçlü parçaları olur . Onun kimin yaptığının ne önemi var şuan ki iktidar da yapsa şuan ki belediye de yapsa seçilecek başkaları da yapsa kim kullanacak Afyon halkı kullanacak. Bunların yapılmasını çok isteriz. Onu da söylemeye çalıştım” dedi.

NİYE BİZİMLE UĞRAŞIYORLAR

Gazeteci-Yazar Sezer Küçükkurt, “Mustafa bey sizin gibi diğer partilerden de adaylarımızı ağırlıyoruz. Hepsinde aldığımız yorumlarda diyorlar ki İYİ Parti eriyor İYİ Parti umduğu kadar oy potansiyeli yok hem Türkiye genelinde hem Afyon için bu böyle hatta İYİ Parti’nin Afyonkarahisar’dan bir milletvekili dahil çıkaramayacağını iddia eden adaylarımızda oldular siz tabloyu nasıl görüyorsunuz?” sorusuna soru ile cevap veren Milletvekili Adayı Arabacı, “Niye sürekli bizimle uğraşıyorlar o zaman?” dedi.

TERÖRLE HİÇBİR İLİŞKİMİZ YOK

Seçim çalışmaları boyunca tespit ettiği sorunları paylaşan Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı, “Ben birçok beklentinin aslında sadece Afyon’dan çözülecek şeyler olmadığını düşünüyorum. Türkiye’nin bence Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş değerlerini ve demokrasinin oturtulması gerektiğini tekrar cumhurbaşkanlığı sisteminin değişerek parlamenter sisteme geçilmesi isteniliyor. Çünkü mevut cumhurbaşkanlığı sisteminin sayın cumhurbaşkanı başka zaman bir başkası da seçilse tek adama doğru gittiği ifade ediliyor. Herkes herkesle sonuçta görüştü burada şunu söyleyeyim İYİ Parti olarak ve Millet İttifakı olarak bizim kesinlikle hiçbir terör örgütüne taviz verme ihtimalimiz yok. Ben Türkiye devletini yöneten hiç kimsenin bunu yapabileceğine ihtimal vermiyorum o ayrı bir konu. Bunla beraber dikkat ederseniz şimdi öyle bir çelişki var ki milletvekili haricinde bu salonda ben milletvekili olursam bu salonda 10-15 kişiyiz hepiniz bakın bakan olabilirisiniz ben olamam doğru mu? Türkiye’de herkes bakan ya da cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir milletvekilleri olamaz milletvekilinin milletvekilliğinden istifa etmesi halinde bakan olabiliyor”

HİÇ KİMSE SESİNİ YÜKSELTEMİYOR

İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı, “Ben seçim çalışmalarında şunun fark ettim gerçekten seçim için çalışmak zor bir şey ve eğitici bir şey. İnsanları tanıyorsunuz bölgenizi tanıyorsunuz ve onları dinledikçe eksiklikleri tespit ediyorsunuz. O sırada zaten neler yapılması gerektiğini değerlendiriyorsunuz. Tepeden inen birisinin bakan olması hiçbir kaygısı yok hiçbir sorumluluğu da yok onun sadece kendisini seçene karşı sorumluluğu var. Sayıştay başkanı olsan yada adli mercilerden olursa olsun şuan da tek adam sistemi o kadar baskın ki hiç kimse kimseyi denetleyemiyor. Hiç kimse sesini yükseltemiyor. Mesela Askeri Hava Limanını sivil uçuşlara açılması konusunda normal bir parlamenter sistem olsaydı Afyon şimdiye çözebilirdi diye düşünüyorum. Bir kere söylersin birinde ret eder ikinci defa söylersin ret eder üçüncüde söylemeye korkasın” dedi.

SAĞLIKLI DEMOKRASİYE İHTİYAÇ VAR

“Türkiye’nin sağlıklı bir demokrasiye çok ihtiyacı var gerisi de ekonomi kadrolarının güven terkin etmesine çok ihtiyacı var” diyen Arabacı, “İnsanların bütün iş hayatında ki iş dünyasında ki insanların bir bakkaldan tutun önemli sayıda Türkiye’nin ilk 500’üne firmalara kadar gidin hepsinin 1 ay sonra ay sonra 6 ay sonra 12 ay sonra dövizin ne olacağından enflasyonun ne olacağından nasıl önünü görebileceğinden haberi olması lazım ki ona göre hesabını planını yapması lazım. Türkiye’de hiç kimse yarının ne olacağını bilmeden son 2-3 yıldır ekonomisini idare etmeye çalışan insanlarla dolu. Türkiye’nin bu sorunlarını çözmeden Afyon’da şunu yaparım bunu yaparım demek de gerçekçi olmaz. Bu sorunlarla beraber Afyon’a o kadar çok şey yapabiliriz ki. Ben o anlamda bizi izleyenlerin gerçekten kendilerini kimin temsil etmesi gerektiğini önem vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Ben Afyonlu kardeşlerime bacılarıma hepsine en içten dileklerimi sunmak istiyorum. Türkiye’nin değişime ihtiyacı var” dedi.

VATANDAŞIN SEÇTİĞİ YÖNETMELİ

“Demokrasi sizin seçtikleriniz tarafından yöneltmeniz lazım” diyen Arabacı Millet İttifakı üyesi Genel Başkanlarının Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmalarını değerlendirdi. Arabacı, “Parti liderlerinin hepsi hayatında birçok seçime katıldı. Şuan da mitingler düzenliyorlar saha gezileri yapıyorlar. Aslında onlar hepsi milletvekili olmak istediler ama bu sistem yüzünden milletvekili adayı olamadılar. Yani herkes partisinin grubunun başında mecliste olmak istedi bu sistemde Cumhurbaşkanı yardımcı olabilmeleri için milletvekili adayı olmamaları gerekiyor o yüzden olamadılar. Bu aslında sayın cumhurbaşkanına bir konfor alanı yaratmak. Parlamento harici eskiden hatırlarsınız 25 tane bakan olurdu 1 ya da 2 kişi parlamento harici olurdu. Parlamentodan atanmıyor diye bir kural olduğunu düşünmüyorum doğru değil mi? Örneğin Süleyman Soylu milletvekilliğinden istifa ederek İçişleri Bakanı oldu diye biliyorum.  Demokrasi ise sizin seçtikleriniz tarafından yöneltmeniz lazım.  Başka ülkede var mı örneği bilmiyorum ama varsa da yanlış bence hele Türkiye bağlamında yanlış bence” dedi.

CİDDİ BİR DEVLET GELENEĞİMİZ VAR

“Türk Devlet tarihi dünyanın en eski devletlerinden bir tanesi” diyen Milletvekili Adayı Arabacı, “Ülkeler tarihinde neredeyse tarihin 3’te birine yakın dünyaya hükmetmiş bir milletiz biz. O zaman cumhurbaşkanlığı sistemiydi şuydu buydu kişilerle bağlantılı değil. Ciddi bir devlet geleneğimiz var ve burada bakarsan başarı değdin şey tek adamın karar vermesi o kadar çok hatalarda oluyor ki. Ortada dış politikada da çok önemli bir başarı yok. Mavi Vatana dikkat edersen kimler daha çok savunuyor. Orduda bulunan milliyetçi kesim daha çok savunuyor ve Kemalist kesim yani Atatürkçü kesim savunuyor. Bu devletin geleneği. Son dönemin en önemli problemlerinden birisi NATO’ya Yunanistan’ın girilmesinin izin verilmesidir. Çünkü birilerine izah etmek durumunda olmayan tek adamlık tehlikeli şeyleri olan bir durum. Türkiye eğer parlamenter sistemde olsaydı yine aynı davranacaktı bu devlet gerçeği burada böyle bir durumda siz almak istediklerinizi almaya çalışırsınız. Belki de devlet sistemi tabi çalışıyor ben çalışmıyor demiyorum devlet sistemi içinde bakın tekrar söylüyorum iyi yönetildiğimizi düşünüyor musunuz? Hep şu 200 lira hikayesi var. 2010-2011 civarında 200 lira piyasaya çıktığında 85 litre mazot alıyordunuz şuan da 9 litre alıyorsunuz. 131 dolar alıyordunuz şimdi 10 dolar alamıyorsunuz. Dolar üzerinden gelir falan artmadı. İyi yönetilen bir ülkenin parası böyle değersizleşir mi” dedi.

BAZEN ELİMİ MASAYA VURURUM

Gazeteci-Yazar Mehmet Emin Güzbey’in, “Naif bir kişisiniz sözlerinize hep dikkat ediyorsunuz. Allah nasip eder meclise giderseniz bu naiflik devam eder mi?” sorusuna cevap veren İYİ Parti Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı, “Dengeli sakin birisiyim ama bazen elimi masaya vururum. Bir defa gerçek olmak lazım ben içimden gelen tepkiyi gösteririm orada yapıcı olmak çok isterim yapıcı ve sonuç alan olmak çok isterim. Sahte ilgiler sahte davranışlar yapmamak için elimden geleni her zaman yaptım” dedi.

Bakmadan Geçme