Defterdarlık tarihi bir kuruluş – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan, AKÜ Maliye Bölümü öğrencilerine defterdarlık hizmetleri ve teşkilat yapısıyla ilgili bilgiler verdi. Osmanlı Devleti’nde ilk Defterdarın 1. Murat’ın son dönemlerinde ya da Yıldırım Beyazıt zamanında tayin edildiği kaydeden Ceylan, defterdarlığın tarihi bir kuruluş olduğunu söyledi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü 2. Sınıf öğrencilerine Öğretim Görevlisi [&hellip]
Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan, AKÜ Maliye Bölümü öğrencilerine defterdarlık hizmetleri ve teşkilat yapısıyla ilgili bilgiler verdi. Osmanlı Devleti’nde ilk Defterdarın 1. Murat’ın son dönemlerinde ya da Yıldırım Beyazıt zamanında tayin edildiği kaydeden Ceylan, defterdarlığın tarihi bir kuruluş olduğunu söyledi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü 2. Sınıf öğrencilerine Öğretim Görevlisi İsmail Ciğerci tarafından verilen “Türkiye’de Mali Yapı” adlı ders kapsamında Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan, AKÜ Maliye Bölümü öğrencileri ile buluştu. Defterdar Ceylan, ANS Kampüsü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonunda yaptığı sunumda “Türkiye’de Maliye Bakanlığı’nın Merkez ve Taşra Teşkilatı” konusunda öğrencilere bilgiler aktardı.
“AFYON’DA 7 ADET VERGİ DAİRESİ VAR”
Program, AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Sağbaş’ın açış konuşması ve Defterdar Ceylan’ı takdimiyle başladı. Defterdarlık hizmetleri ve teşkilat yapısıyla ilgili öğrencileri bilgilendiren Defterdar Ceylan, “Taşra teşkilatında defterdarlığa bağlı olarak Personel Müdürlüğü, Muhasebe Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, Muhakemat Müdürlüğü, Sağlık Kurumları Saymanlıkları, Gelir Müdürlüğü ve Vergi Dairesi Müdürlüğü mevcuttur. Ayrıca her ilçemizde de nüfusuna bakılmaksızın bir tane Mal Müdürlüğü bulunmaktadır. Aynı şekilde ihtiyaca binaen bakanlıkça uygun görülen ilçelerde de Vergi Dairesi Müdürlükleri oluşturulmuştur. İlimizde de 2’si merkezde 5’i ilçelerde olmak üzere 7 Vergi Dairesi Müdürlüğü bulunmaktadır” dedi.
“OSMANLIDA HAZİNENİN
BAŞINDA DEFTERDAR VARDI”
Ceylan, “Defterdarlık bilindiği gibi tarihi bir kuruluştur. Dolayısıyla onunla ilgili açıklama yapmak gerekir. Defterdarlık Osmanlı Devletinde devlet teşkilat yapısı içerisinde mali işleri yürüten bir üst kuruluştur. Devletin tüm merkez ve taşra mali birimleri defterdarlığa bağlı olarak çalışmaktadır. Defterdarlık kalemlikleri ve hazinenin başında defterdar bulunmaktadır. Osmanlı Devleti’nde hükümdar tüm servetin muhafız ve murakıbıdır. Mali işlere önceleri veziriazam bakarken sonraları bu işlere fiilen idare etmek üzere baş defterdarlık ihdas edilmiştir. Osmanlı Devleti’nde ilk Defterdarın 1. Murat’ın son dönemlerinde ya da Yıldırım Beyazıt zamanında tayin edildiği tahmin edilmektedir. Divana dâhil olan defterdarlar vezirler ve kazaskerlerden sonra gelmekte ve bugünkü anlamı ile maliye bakanı olarak görev yapmaktadırlar” diye konuştu. Sunum, öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. (Kocatepe Haber Merkezi)