Daylık: TBMM'ye ait hak Cumhurbaşkanlığı'nca gasp edildi
DEVA Partisi İl Başkanı Kadir Daylık, İstanbul Sözleşmesinin feshini açık bir hukuk ihlali olarak değerlendirdi. Daylık, 'Bu kararla TBMM'ye ait olan anayasal bir hak, Cumhurbaşkanlığı tarafından gasp edilmiştir' dedi   Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Afyonkarahisar İl Başkanı Kadir Daylık, İstanbul Sözleşmesi feshinden Merkez Bankası Başkanının görevden alınması süreçlerini sert bir dille eleştirdi. 'İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN [&hellip]
DEVA Partisi İl Başkanı Kadir Daylık, İstanbul Sözleşmesinin feshini açık bir hukuk ihlali olarak değerlendirdi. Daylık, “Bu kararla TBMM’ye ait olan anayasal bir hak, Cumhurbaşkanlığı tarafından gasp edilmiştir” dedi
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Afyonkarahisar İl Başkanı Kadir Daylık, İstanbul Sözleşmesi feshinden Merkez Bankası Başkanının görevden alınması süreçlerini sert bir dille eleştirdi.
“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN
FESHİ TBMM’NİN YETKİ GASBI”
İl Başkanı Kadir Daylık, son 20 ayda, 4 Merkez Bankası, dört tane de TÜİK Başkanı değiştiğini belirtti. Daylık, “Normal şartarda bu görevlerin süresi beş yıldır. Ayrıca “Türkiye’yi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekmeye çalışan bir karar alındı. Bu sözleşmenin konusu kadına şiddettir, aile içi şiddettir. Bunlar DEVA Partisinin kırmızı çizgileridir. Kadına şiddete karşı topyekûn sağlam bir duruş göstermek her siyasi partinin, her vatandaşımızın görevidir. Bizim hükûmetten beklentimiz budur. Şimdi alınan bu karar yüzünden cesaret alan, daha fazla şiddet gören, kadın cinayetlerini daha farklı gösteren bir tablo oluşmaz mı? Kadına şiddette, aile içi şiddette ve kadın cinayetlerinde meydana gelebilecek olumsuzluklar olmaz mı? Uluslararası sözleşmenin usulde paralellik ilkesi gereği meclis kararı ile kaldırılması gerekir. TBMM için yetki gasbıdır. Kararname ile fesdilemez.” dedi.
“FESİH USULSÜZCE YAPILDI”
İstanbul Sözleşmesinin ülkelerin örf ve adetlerine uygun olarak iç hukuklarını düzenleyip, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için imzacı devletlere sorumluluk yüklediğini belirten Daylık, “Bu sözleşmeyi imzalandıktan sonra gereğince uygulandığı ülkelerde olumlu sonuçları bugün artık tespit edilmiştir. İstanbul Sözleşmesi ülkemizde 2011 yılında, halen görevde olan bugünkü iktidar yetkilileri tarafından herhangi bir şerh düşülmeden TBMM tarafından onaylanmıştır. Ancak, gerekli uygulamalar yıllar içinde yetersiz kalmış ve hatta kadını koruyamamıştır. O gün mecliste 246 vekilin kabulü ve 1 vekilin çekimser oyuyla kabul edilen İstanbul Sözleşmesi, bugün usulsüzce ve milletin iradesi yok sayılarak feshedilmiştir.” ifadelerine yer verdi.
“ESAS KADAR USULDE ÖNEMLİ”
Anayasaya göre uluslararası sözleşmelerin öncelikle kanun niteliğinde TBMM’den geçtiğini belirten Daylık sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslar arası sözleşmeleri Anayasa Mahkemesi’ne götüremezsiniz. Normal bir kanundan daha zor bir iptal yöntemi vardır. Uluslararası sözleşmeler önce Meclis’ten geçip, daha sonra hükûmet kararıyla yürürlüğe sokulurken, bu sözleşmelerin iptalinin de yine meclis tarafından yapılması gerekir. Yine yürürlüğe hükûmetin koyması gerekir. Burada çok açık bir hukuk ihlali var. Bu kararla TBMM’ye ait olan anayasal bir hak, Cumhurbaşkanlığı tarafından gasp edilmiştir. Bu durumda tek bir imzayla tüm uluslararası sözleşmelerden çekilebilirsiniz. Tabii, bu yöntem boyutu. Denilebilir ki Meclis’te de aynı sonuçla karşılaşılabilirdi. Ama esas kadar usul de önemlidir.”
“SÖZLEŞME AİLE YAPISIYLA
BAĞDAŞMADIYSA NEDEN ONAYLANMIŞTI?”
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından geri dönülmesi gerektiğini ifade eden Daylık şunları kaydetti: “Mademki sözleşme Türk aile yapısıyla bağdaşmıyor, neden onaylanmıştır? Neden aradan 10 yıl geçtikten sonra çekilme kararı alınmıştır? Bu karar Anayasa’nın 87. 90. ve 104. maddeleri göz önüne alındığında yok hükmündedir. Uluslararası sözleşmeler yetki ve usulde paralellik ilkesi gereğince kabul edildiği usulde feshedilmelidir. Dolayısıyla İstanbul Sözleşmesi 2011 yılında TBMM tarafından onaylandığı için yine TBMM tarafından çıkarılacak bir kanun ile yürürlükten kaldırılabilir.”
“EHİL VE DÜZGÜN KADROLARLA
ÇABUCAK TOPARLANILIR”
“Merkez Bankası Başkanı görevden alındıktan sonra kur arttı, Türkiye’nin dış borçlanma faizleri ve risk birimi arttı.” diyen Daylık, “Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ndeki finansal piyasalardaki üçüncü büyük depremi yaşıyoruz. İçine düştüğümüz bu çukurdan hızlıca çıkmanın yolu bellidir. Ülkemizin probleminin özünde kötü yönetim vardır. İşin ehli ve düzgün bir kadroyla çabucak toparlanabiliriz. İşsiz gençlerimizi yarınların meslekleri için çok hızlı bir şekilde eğitimden geçirilerek. Güven ortamıyla beraber yatırımları ülkemize çekerek, gençlerimize o yatırımlarla buluşturarak, işsizlik sorunu çözerek, istihdamı sağlayarak, Türkiye nin geleceğine emin adımlarla ulaşması için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” dedi. >> Hayriye CANER’in Haberi