• Haberler
  • Sağlık
  • Davranışsal bağımlılıkla mücadele edilecek – Kocatepe Gazetesi

Davranışsal bağımlılıkla mücadele edilecek – Kocatepe Gazetesi

İl Sağlık Müdürü Dr. Serhat Korkmaz, davranışsal bağımlılığı alkol vb. gibi vücuda alındığında bağımlılık yapan bir madde olmadan, kişinin belli bir davranışı yaparak rahatlama ve huzur hissetmesi, başka bir deyişle kendini ödüllendirmesi şeklinde tanımlanabileceğini kaydetti.ÖNEMLİ OLAN KİŞİNİN FARKINDALIĞIDavranışın ödüllendirici özelliğinin zaman içerisinde bu davranışa bağımlılık geliştirilmesine zemin hazırladığına değinen Dr. Korkmaz, 'Madde bağımlılığında olduğu gibi, [&hellip]

İl Sağlık Müdürü Dr. Serhat Korkmaz, davranışsal bağımlılığı; alkol vb. gibi vücuda alındığında bağımlılık yapan bir madde olmadan, kişinin belli bir davranışı yaparak rahatlama ve huzur hissetmesi, başka bir deyişle kendini ödüllendirmesi şeklinde tanımlanabileceğini kaydetti.
ÖNEMLİ OLAN KİŞİNİN FARKINDALIĞI
Davranışın ödüllendirici özelliğinin zaman içerisinde bu davranışa bağımlılık geliştirilmesine zemin hazırladığına değinen Dr. Korkmaz, “Madde bağımlılığında olduğu gibi, bağımlı olunan davranışı sürekli gerçekleştirme arzusu vardır. Davranışı gerçekleştiremediği zamanlarda huzursuzluk, dikkat dağınıklığı meydana gelir. En sık rastlanan davranışsal bozuklukları; alışveriş bağımlılığı, ilişki bağımlılığı, egzersiz bağımlılığı, kumar bağımlılığı internet ve teknoloji bağımlılığı olarak sıralayabiliriz. Teknoloji ve internet bağımlılığı genel olarak uyku bozukluğu, sosyal ilişkilerde, aile bağlarında zayıflamalara, hareketsiz bir hayat sonucu çağımızın hastalığı obeziteye, iş yaşamında olumsuzluklara ve okul çağı çocuklarında dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü ve bunun sonucu okulda başarısızlığa neden olmaktadır. Bakanlığımızın Ruh Sağlığı Dairesi Başkanlığınca ‘Davranışsal Bağımlılıklarla Mücadele Programı’ başlatılmıştır. Her türlü bağımlılıkla mücadelede olduğu gibi davranışsal bağımlılık ile mücadelede de en önemli unsur kişinin farkındalığıdır” dedi.
MÜCADELE ETMEK İSTEYENLER DESTEKLENECEK
Farkındalığın öncelikle yetişkinlerde gelişmesi gerektiğine temas eden Dr. Korkmaz, “Yetişkinlerde gelişen farkındalık çocuk ve gençlerimize örnek olur. Davranışsal Bağımlılıkla Mücadele Programı, Bilim ve Teknoloji Haftası olarak kutlanan 8-14 Mart tarihlerinde başlatılarak konuya daha çok dikkat çekilmeye, daha çok farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır. Müdürlük olarak yürüttüğümüz koruyucu sağlık hizmetlerinin içinde önemli bir yeri olan bağımlılığın her türü ile mücadelede vatandaşlarımızı da yanımızda görmek istiyoruz. Bu konuda yardım ve destek ihtiyacı duyan herkesi kurum ve kuruluşlarımıza bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme