• Haberler
  • Genel
  • 'Darbe dönemlerinin bile gerisinde' – Kocatepe Gazetesi

'Darbe dönemlerinin bile gerisinde' – Kocatepe Gazetesi

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Şube Başkanı Ömer Akyıldız, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Tasarısı’nın memurların hakları konusunda darbe dönemlerinin bile gerisinde kaldığını bildirdi Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi üyeleri, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Tasarısı protesto etmek amacıyla Sendika binasından Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı’na [&hellip]

“Darbe dönemlerinin bile gerisinde”

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Şube Başkanı Ömer Akyıldız, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Tasarısı’nın memurların hakları konusunda darbe dönemlerinin bile gerisinde kaldığını bildirdi

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi üyeleri, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Tasarısı protesto etmek amacıyla Sendika binasından Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı’na yürüdü. AK Parti İl Başkanlığı önünde bir basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ömer Akyıldız, hükümetin memur hakları konusunda darbe dönemlerinden bile geri kaldığını bildirdi. Akyıldız, “12 Eylül rejimi ile hesaplaşma adı altında, askeri darbenin generallerinin yargı önüne çıkarılmaya hazırlanıldığı bir dönemden geçiyoruz. Ancak böyle bir dönemde kamu emekçilerinin, işçilerin çalışma hayatına ilişkin yapılmak istenen düzenlemeler AKP iktidarının 12 Eylül zihniyetinin emek düşmanı temel karakteriyle herhangi bir sorunu olmadığını, aksine bu konuda darbe dönemi yönetimleri bile gölgede bırakmaya hevesli olduğunu göstermektedir. Kayıt dışı, taşeron, esnek ve güvencesiz çalıştırma biçimlerini yaygınlaştırarak emek sömürüsünü her geçen gün daha da artıran AKP iktidarı, hazırladığı yasa tasarılarıyla; bir taraftan örgütlenmenin önündeki engelleri korurken diğer taraftan var olan örgütlenmeleri, sendikaları işlevsiz hale getirmek istemektedir. 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarının yanı sıra 2821 ve 2822 sayılı yasaların birleşti-rilmesiyle oluşturulan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı da bu emekçilerin örgütlü güçlerine, sendikalarına yapılan saldırıların bir parçasıdır” dedi.
Uluslararası
sözleşmeler hiçe sayıldı
Ömer Akyıldız, “Bu yasa tasarısı, Üçlü Danışma Kurullarında konfederasyonların görüşlerinin taslağa yansıyacağına, kamu emekçilerinin toplu sözleşme hakkı yönünde düzenlemeler yapılacağına dair söz verenlerin bizi yanıltamayarak sözlerinin arkasında yine durmadığını göstermektedir. Kısacası bugüne kadarki pratiğinde defalarca şahit olduğumuz gibi AKP iktidarı, kamu emekçilerinin toplu sözleşme hakkı konusunda da takiyede sınır tanımadığını göstermiştir.
Tasarı ile toplu görüşmeden bile daha geride bir düzenleme getirilmek istenmektedir. Hizmet kolu toplu sözleşmelerine yer verilmeyen tasarı ile sendikaların talepleri yok sayılmaktadır. Bu resmen sendikaların var oluş gerekçesinin ortadan kaldırılması demektir. Tasarıya göre hizmet kollarına ait mali ve sosyal haklar 11 yıldır sürdürülen toplu görüşmelerde olduğu gibi genel toplu sözleşme görüşmelerinin bir parçası olarak ele alınacaktır. Bu düzenleme ile yüzlerce belediyede yapılan toplu sözleşmelere AİHM kararları ve uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak yasak getirilmektedir” diye konuştu.
Eğitim-Sen’in
mücadelesi sürecek
Böyle bir sendika yasanın dünyanın hiçbir yerinde görülmeyeceğini bildiren Akyıldız, şöyle devam etti: “Yasa tasarısında grevli toplu sözleşme hakkımız yasal teminat altına alınmadığı gibi, örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller de varlığını korumaktadır. Kapsamından tarafların belirlenmesine, uyuşmazlık halinden Hakem Kurulunun yetki ve bileşimine kadar özgür bir toplu pazarlık düzeni ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan, hemen her alanda özgürlükleri tamamen kısıtlamayı hedefleyen bu yasa tasarısının özüne de ruhuna da tamamen yasakçı ve sınırlayıcı bir mantık hâkimdir. Mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz. Komisyonlarda görüşüldükten sonra TBMM Genel Kurulu’na sevk edilecek olan yasa sürecinin her aşamasına, tüm olanaklarımızı ve enerjimizi kullanarak müdahil olmaya devam edecek, eylem ve etkiliklerimizi artırarak sürdüreceğiz. Yıllardır verdiği fiili meşru mücadeleyle hak verilmez alınır ilkesini rehber edinen KESK’in, kamu emekçilerini kapı kulu olarak gören mevcut zihniyetin ürünü olan bu yasa tasarısına karşı, mücadelesinde yarattığı değerlere yakışır bir direnç ve kararlılık göstereceğinden kimsenin şüphesi olmamalıdır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme