Daltonlar Çetesinin Lideri Kimdir?

Kırmızı bültenle aranan Daltonlar Çetesi'nin lideri kimdir? Bugüne kadar hangi suçları işlemiştir?

Kırmızı bültenle aranan Barış Boyun, İtalya'nın Lazio bölgesinde Viterbo şehrinde, Türkiye ve İtalya polisinin ortak operasyonuyla yakalandı. Operasyon sırasında 19 kişi gözaltına alındı, bunların 17'si Türk vatandaşı, 2'si ise İtalyandı. Boyun ve çetesi hakkında “organize suç örgütü kurmak”, “cinayet amaçlı silahlı çete oluşturmak”, “yasadışı silah ve patlayıcı bulundurmak”, “silah ve uyuşturucu kaçakçılığı” gibi ciddi suçlamalar bulunuyor.

Barış Boyun, üç arkadaşıyla birlikte küçük çaplı suçlarla başlayan bir çetenin liderlerinden biri olarak dikkat çekti. Dört elebaşı, kendilerini kardeş gibi görüp, çizgi roman kahramanları Daltonlar’a benzeterek gruplarına "Daltonlar" adını verdiler. Özellikle Türkiye'de ve yurtdışında işlediği cinayetlerle gündeme gelen Boyun, Interpol tarafından da arananlar listesine alındı.

Daha önce de 2022'de İtalya'da gözaltına alınan Boyun, adli kontrolle serbest kalmıştı. 2023’te tekrar gözaltına alınsa da yine serbest bırakıldı. Türkiye’nin iade talepleri ise İtalya tarafından reddedilmişti.

Son yakalanma olayında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya üzerinden operasyonla ilgili detaylar paylaştı. Boyun’un çetesine yönelik bugüne kadar birçok operasyon yapıldığını belirten Yerlikaya, Türkiye’de de 26 ayrı operasyonda 317 kişinin yakalandığını, bunlardan 175'inin tutuklandığını söyledi. Yerlikaya, operasyonu gerçekleştiren Türk ve İtalyan güvenlik güçlerini tebrik etti.

Boyun’un adı, İstanbul'daki çete savaşlarının yanı sıra Yunanistan’da altı Türk vatandaşının öldürüldüğü saldırıyla da gündeme gelmişti. Daltonlar Çetesi'nin organize ettiği bu saldırılar, çete savaşları ve uyuşturucu ticareti etrafında şekilleniyor. Çetenin son dönemde işlediği birçok cinayet, suikast ve silahlı saldırı, ulusal ve uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırmış durumda. Boyun ve çetesine yönelik operasyonlar devam ederken, suç örgütünün Türkiye ve Avrupa’da büyük bir tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

Barış Boyun, 22 Mayıs 2024'te Türk ve İtalyan polislerin ortak operasyonuyla İtalya'da tutuklandı.

Bakmadan Geçme