Daha yeşil Afyon’da Kent Ormanı gelişecek

Daha yeşil bir Afyonkarahisar için dur durak tanımadan çalışacaklarını söyleyen Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, Zafer Kent Ormanı projesinin ilerleyen günlerde geliştirileceğinin müjdesini verdi Ciddi ölçüde ilerleme kaydedilen ağaçlandırma çalışmalarında çok daha iyi bir çıtayı yakalama hedeflerinden söz eden Orman İşletmenin 25 günülk yeni Müdürü Metin Kalyoncu, olası orman yangınlarına karşı ekiplerin teyakkuzda olduğunu söyledi. [&hellip]

Daha yeşil Afyon'da Kent Ormanı gelişecek

Daha yeşil bir Afyonkarahisar için dur durak tanımadan çalışacaklarını söyleyen Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, Zafer Kent Ormanı projesinin ilerleyen günlerde geliştirileceğinin müjdesini verdi

Ciddi ölçüde ilerleme kaydedilen ağaçlandırma çalışmalarında çok daha iyi bir çıtayı yakalama hedeflerinden söz eden Orman İşletmenin 25 günülk yeni Müdürü Metin Kalyoncu, olası orman yangınlarına karşı ekiplerin teyakkuzda olduğunu söyledi. Sosyal ormancılık çalışmalarının gelişeceğini bildiren İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, Zafer Kent Ormanı’nda zaman içerisinde farklı projelerin uygulanacağını dile getirdi.
Ağaçlandırma faaliyeti artacak
Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, Çanakkale’den geldği Afyonkarahisar’da heyecan ve şevkle görevini sürdürdüğünü söyledi. Kalyoncu, 13 yıldır orman teşkilatının içerisinde bulunduğunu kaydetti. Muğla Bölge Müdürlüğü’nde 6 yıl hizmet verdiğini aktaran İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, 7 yılda Çanakkale’de görev yaptığını söyledi. Sürekli yangın mıntıkalarında, orman yangınlarının yoğun olarak ortaya çıktığı sahil alanlarda çalıştığını kaydeden Metin Kalyoncu, İç Ege’de çalıştığı ilk görev yeri ve ilk müdürlüğünün Afyonkarahisar olduğunu belirtti. Afyonkarahisar’ı Ege ikliminden karasal iklime geçişin olduğu önemli bir vilayet olarak nitelendiren İşletme Müdürü Metin Kalyoncu; “Son dönemde Sayın Bakanımızın büyük destekleri ve işletmemizin eski müdürü Eskişehir Bölge Orman Müdürümüz Zekeriya Mere’nin destekleriyle burada hakikaten çok güzel çalışmalar başarılmış. Bu çalışmalar hakikaten takdire şayan. Afyonkarahisar’da yüzde 14’de olan olan orman alanı yüzde 10 civarında artarak il genelinde Türkiye ortalaması yakalandı. İstendiğinde başarılıyor. İnşallah yine hep beraber Afyon’u daha da ağaçlandıracağız.” dedi.
En ufak duman haber verilmeli
Afyonkarahisar’ın orman anlamında bir yangın bölgesi olma özelliği taşıdığını hatırlatan Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, bu konuda en büyük görevin Afyonlulara düştüğünü söyledi. Yapılan ağaçlandırma çalışmalarının en önemli noktasının koruma olduğuna temas eden İşletme Müdürü Metin Kalyoncu; “Koruma olmadıktan sonra herhangi bir başarıya ulaşmak mümkün değil. Haziran ayı itibariyle yangın sezonu açılırken Kasım ayı sonuna kadar sezonumuz devam ediyor. Hava şartları etken faktör. Bazen sezon hava sıcaklığı oranlarına göre Mayıs ayında da başlıyor. Buna göre ekiplerimizi hazır tutabiliyoruz. Bu sene yağışın bol olması otlanmayı artırdı. Aslında yeşillenme avantajlı gözükse de bu otlar nihayetinde kuruyacak ciddi bir tehlike aslında. Çok faktör var. O yüzden bizim en büyük gayemiz var olan üstün çalışmaları öncelikle korumaktır. Ancak belli bir başarı sonuçlarını böyle görebiliriz. O yüzden benim Afyonlulardan ricam mümkün mertebe dikkat etmeleridir. En ufak bir dumanı muhakkak bize bildirsinler. Çünkü bizim ekiplerimiz 7 gün 24 saat boyunca şehrin 7 farklı noktasında şu anda hizmet veriyor. Sürekli her ihbarı değerlendirmektedir.” diye konuştu.
Çalışmalar için vatandaş katılımı sağlanıyor
Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin olası bir yangına müdahale etmek için hazır ve nazır şekilde beklediklerini ancak yangınsız bir yaz sezonu tamamlamayı arzu ettiklerini söyleyen Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, daha yeşil bir Afyonkarahisar oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Afyonkarahisar’da ağaçlandırma çalışmalarına son hızla devam edeceklerinin altını çizen Kalyoncu; “Sayın Bakanımızın ortaya koyduğu 16 mil-yon fidan dikme hedefi mevcut. Bu aynı şekilde uygun olan yerlere dikilecek. Buna sosyal boyutta katarak Akarçay havzasında şu anda bir çalışma yapıyoruz. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Vatandaşın da katılımını istiyoruz. Netice de bu toplu bir harekettir. O bölgede yaşayan insanların katılımı olmadan, her şeyin başında koruması olmadan projenin başarıya ulaşması mümkün olmuyor. Öncelikle biz bu havzada yaşayan köylülerle bir mutabakata varıp bir protokol imzalıyoruz. Bu tür arazilerin yıllardır mera olarak kullanılma alışkanlığı var. Bu noktada vatandaşlarımızın da ağaçlandırma çalışmalarına katılımlarını ve gönül rızasını alarak çalışmalarımızı yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.
Koordinasyon ahengli başarıyı getiriyor
Akarçay’da yürüttükleri çalışma için şartları olgunlaştırmaya çalıştıklarını dile getiren Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, yapılan farklı çalışmaları gören köy sakinlerinin kendi köylerinde de benzeri çalışmalar talep ettiklerini bildirdi. Orman teşkilatı olarak yürüttükleri olumlu işlerin referans olduğuna dikkat çeken Kalyoncu: “Mesire yerleri ve Zafer Kent Ormanı olmak üzere çok başarılı çalışmaları var. Sağ olsunlar Sayın Eskişehir Bölge Orman Müdürümüzün bu konuda çok ciddi çaba, gayret ve emekleri söz konusu. Ekip ruhunu sonuna kadar hisssettiren en temel çalışmalardan biri şüphesiz Zafer Kent Ormanı’dır. Çünkü Afyon’da orman teşkilatının çalışmaları vatandaş tarafından çok net bilinmezken, artık prestijli projelerle orman teşkilatının sosyal projelere yönelmesiyle bir farkındalık oluşturulu-yor. Ormana dair Afyon’da mühim işler yapılabileceği biliniyor. Bunlarda en büyük etken Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun müthiş katkıları ve destekleridir. Koordinasyonda ki uyum ve Sayın Valimiz İrfan Balkanlıoğlu’nun bu konuda ki sonsuz çabaları, DSİ ve Defterdarlıkla olan koordine başarıyı ortaya koydu.” ifadelerini kullandı.
Sosyal ormancılık gelişecek
Zafer Kent Ormanı’nın kent içinde kalan bir ormanın değerlendirilerek sosyal ormancılığın en önemli halkası olan bir unsur kazandırıldığını kaydeden Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, bu çalışmaya emeği geçen herkese teşekkür etti. Zafer Kent Ormanı projesinin çeşitli ayakları olacağından söz eden Kalyoncu şöyle konuştu: “Basın organlarımızın yapıcı desteğinin de çalışmalarda önemli katkısı bulunuyor. Afyon’da olumlu katkı veren bir basını hissetmek çok güzel. Bu önemli bir destektir. Çünkü vatandaşa kamuoyuna herşeyi ileten basın mensuplarıdır. İnşallah el ele hep beraber daha güzel şeyler yapacağız. Zafer Kent Ormanı’nın gelişti-rilmesi noktasında projelerimiz olacak. Projeler biraz şekillendikçe, hayat buldukça basın organlarımız aracılığıyla sizlerle paylaşıp, tanıtımını yapacağız. Bilindiği üzere bal ormanları var. Bu çalışma Türkiye’ye örnek oldu. Bayat ilçemizde ki bal ormanını görme şansım oldu. Şuhut ilçemizin Ağzıkara yöresinde bir bal ormanımız var. Yöremizin insanı kendi toprağında kendi değerleriyle ekonomik anlamda kendisini idare ediyor. Kırsal kalkınma kalkınmanın en önemli unsurları arasında yer alıyor. Köylü üretmezse kentler üzerinde olumsuz etki artar.”
Farklı projeler planlanıyor
Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, Türkiye’nin arı ülkesi olarak anıldığını, ülkenin değişik florası, çok farklı ağaç türleri ve otsu bitkileriyle arıcılığın önemli merkezlerinden bir tanesi olduğuna vurgu yaptı. Afyonkarahisar’ın arıcılık için bal yapımı için 3 yüz civarında türe sahip olduğunu belirten Kalyoncu şunları söyledi: “Bu zenginlik sadece Afyonumuz da var. Yini iki bin civarında farklı bitki türüne sahip olan bir ilimiz. Bunları değerlendirmek lazım. Bunları tanıtarak köylüle-rimizin ekonomik girdi sağlayacak şekilde bir proje çizmek gerekiyor. Bu noktada bal ormanları bir adımdı. Başarılarını gördükçe şu anda Bayat’ta gördük ki arıcılarımız artık bölgeye gelmeye başladılar. Bu bizi mutlu ediyor. Çünkü emeğinizin karşılığını alıyorsunuz. Bunlar Türkiye’de örnek çalışmalar. Her ilde yaygınlaştırmanın yolu aranıyor. İnşallah bunları daha farklı projelerle kırsal kalkınmayı sağlayacak, orman yörelerinde ki köylerimizin ekonomik refahını sağlayacak. Ormanlar korundukça güzeldir ve insanlar faydalandıkları derece de bakarlar. O yüzden bizde vazifemizi icra etmeye çalışacağız. Çok güzel çalışmaları daha da artırmaya çalışacağız.” Haber: Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme