'Cüzzamlı hasta sayısı azaldı' – Kocatepe Gazetesi

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, cüzzam hastalığı hakkında bilgi verdi. Akgün, 'Cüzzam (Lepra) tanısı kolay, erken tanı konduğunda önlenebilen ve tedavisi kesin bir hastalıktır.1876 yılında bulunan, verem basiline benzeyen Lepra basili, deri ve sinirleri tutarak belirtilerini gösterir. Hastaya geç tanı konulması ya da doğru tedavi uygulanmaması halinde el, ayak ve gözlerde bazı şekil bozuklukları [&hellip]

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, cüzzam hastalığı hakkında bilgi verdi. Akgün, “Cüzzam (Lepra); tanısı kolay, erken tanı konduğunda önlenebilen ve tedavisi kesin bir hastalıktır.1876 yılında bulunan, verem basiline benzeyen Lepra basili, deri ve sinirleri tutarak belirtilerini gösterir. Hastaya geç tanı konulması ya da doğru tedavi uygulanmaması halinde el, ayak ve gözlerde bazı şekil bozuklukları ve sakatlıklar görülmesi muhtemeldir. Erken tanı konularak etkin tedavi uygulanan hastalarda ise herhangi bir sakatlık söz konusu olmamaktadır.Kötü hayat şartları, temizlik şartlarında uygunsuzluk, iyi beslenememe Cüzzam hastalığının sevdiği şartlardır. Bu yüzden dünya üzerindeki geri kalmış ülkelerde yaşanan yoksulluk, açlık, nüfus yoğunluğunun yüksek olması, iç savaşlar ve bu sebeplerden dolayı yaşanan sürekli göçler basilin kökünün tamamen kazınmasını önlemektedir” dedi.
16 MİLYONDAN FAZLA
HASTA TEDAVİ EDİLDİ
Cüzzamlı hastaların “sosyal damgalanma” ile karşılaştıklarını hatırlatan Akgün, “Cüzzam; yol açtığı fonksiyon kayıpları, sosyal damgalanma ve dışlanma gibi etkileri nedeniyle özel bir sağlık problemidir. 1980’li yılların başlarından bu yana yapılan etkili kampanyalar ve tedavide birden fazla ilacın birlikte kullanılması ile 16 milyondan fazla hasta tedavi edilmiş ve hasta sayısı önemli ölçüde azalmıştır.Lepra basilinin tek kaynağı insandır. Ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas sonucu damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Çocuklar hastalığa karşı daha duyarlıdır. Basil çok yavaş çoğalır. Kuluçka süresi 3-12 yıl arasında değişir; ortalama 2-4 yıldır. Belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir.Doğal direncin yanında, bebeklik çağında yapılan Verem ( BCG ) aşısı vücut direncini arttırarak Cüzzam hastalığına yakalanmayı önlemektedir. Bu yüzden BCG aşısının önemi bir kat daha artmaktadır” diye konuştu.
BİLGİLENDİRMELER YAPILIYOR
Türkiye’de cüzzamın görülme riskinin 10 binde 1 olduğunu kaydeden Akgün, “Toplumu cüzzam hakkındaki yanlış bilgilerinden arındırmak, cüzzamlı hastalara karşı takınılması muhtemel yanlış tavırları, bilgisizlik sebebiyle oluşan korkuları ortadan kaldırarak, hastalığın erken teşhis edilmesini sağlamak amacıyla Ocak ayının son Pazar günü Dünya Lepra Günü ve takip eden hafta Lepra Haftası olarak belirlenmiştir.Haftanın diğer bir amacı cüzzamlı hastaları da topluma kazandırmaktır. Tedavide tıbbi uygulamalarla birlikte hastaların hayata küsmelerini önlemek de büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden Lepra tanısı konan kişilerin de toplumumuzun bir parçası olduğunu unutmadan; yeterli anlayış, sevgi ve desteğin gösterilmesi tıbbi tedavideki başarıya katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme