• Haberler
  • Genel
  • Cumhuriyet’in Kazanıldığı Topraklar’ın kitabı – Kocatepe Gazetesi

Cumhuriyet’in Kazanıldığı Topraklar’ın kitabı – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Altıntaş, Milli Mücadele’de Afyonkarahisar’ı anlattı. Afyonkarahisar Valiliği tarafından yayınlanan kitapta Afyonkarahisar’ın 1919-1922 arasındaki durumu ele alınıyor. Uzun bir araştırmadan sonra yayınlanan kitapta, Afyonkarahisar’ın ilk işgal gününden, işgalden kurtuluşa kadar, işgalci kuvvetlerle mücadele ettiği belirtiliyor Afyon Kocatepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Ahmet Altıntaş'ın Milli [&hellip]

Cumhuriyet'in Kazanıldığı Topraklar'ın kitabı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Altıntaş, Milli Mücadele’de Afyonkarahisar’ı anlattı. Afyonkarahisar Valiliği tarafından yayınlanan kitapta Afyonkarahisar’ın 1919-1922 arasındaki durumu ele alınıyor. Uzun bir araştırmadan sonra yayınlanan kitapta, Afyonkarahisar’ın ilk işgal gününden, işgalden kurtuluşa kadar, işgalci kuvvetlerle mücadele ettiği belirtiliyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Ahmet Altıntaş’ın Milli Mücadele’de Afyonkarahisar ( 1919-1922 ) isimli kitabı Afyonkarahisar Valiliği tarafından yayınlandı. 400 sayfalık kitabın takdim yazısı da Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu tarafından yazıldı. Balkanlıoğlu, “Milletlerin hayatlarında zaman zaman zor dönemler olmuştur. Türk Milleti’nin de en güç dönemlerinden birisi, hiç şüphesiz Millî Mücadele devresidir. Mondros Mütakeresi’nin hemen akabinde başlayan bu dönem, tüm vatan topraklarında olduğu gibi Afyonkarahisar’da da büyük acıların yaşanmasına neden olmuştur” dedi.
Balkanlıoğlu, Milli Mücadele’de Afyonkarahisar’ın stratejik bir öneme sahip olduğunu hatırlatarak “Başkomutan Mustafa Kemal, Yunan Ordusu’nu imha etme esasına dayanan Büyük Taarruz Harekâtı’nı Kocatepe’de başlatmış, işgalden kurtuluşun kilidini bu kutsal topraklarda açmıştı. Bu yönüyle Afyonkarahisar, Cumhuriyet’in kazanıldığı topraklar olmuştu” ifadelerini kullandı.
Kitabın yazarı Doç. Dr. Ahmet Altıntaş ise önsözde şöyle yazdı:
“Bu çalışmanın amacı, hiç şüphesiz çok büyük acılar çekmiş Afyonkarahisar ve yöresinin savaşla ilgili yaşamış olduğu olumsuzlukları sürekli gündemde tutmak değildir. Buradaki temel hedef, bu topraklarda yaşananları mümkün olduğu kadar duyguların esiri olmadan konu ile ilgilenenlerle paylaşmaktır.”
Altıntaş, Afyonkarahisar’ın eski Valisi Haluk İmga ile şimdiki Vali İrfan Balkanlıoğlu’na da teşekkür etti.
3 ana bölümden oluşan kitapta, Mondros Mütakeresi sonrasında Afyonkarahisar, İzmir’in işgaline Afyonkarahisar’da gösterilen tepkiler, protestolar-mitingler, Çelikalay’ın kurulması, Kuva-yı Milliye faaliyetleri, kentin işgali, Yunanlıların kentte yaptıkları zulümler, Milli Mücadele’de genel hazırlıklar, harekât planları, Büyük Taarruz öncesi ve sonrasındaki gelişmeler, ayrıntısıyla işleniyor.
Uzun bir çalışmanın ürünü olan kitapta Milli Mücadele ile ilgili fotoğraflar, belgeler, ha-ritalar, krokiler de bulunuyor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme