Cumhuriyet ve basın ilişkisi masaya yatırıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kadim medeniyetimizde toplumları tasnif etmenin ana ölçülerinden biri bilgi ve ilimdir” sözleri Temmuz- Aralık 2016 sayısını Bilim ve Teknoloji Özel Sayısı olarak düzenleyen, Hasan Celal Güzel’in Genel Yayın Yönetmenliği'nde 5 cilt olarak hazırlanan Yeni Türkiye Dergisi’nin giriş cümlesi olarak alındı. Özel Sayıda Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm [&hellip]

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kadim medeniyetimizde toplumları tasnif etmenin ana ölçülerinden biri bilgi ve ilimdir” sözleri Temmuz- Aralık 2016 sayısını Bilim ve Teknoloji Özel Sayısı olarak düzenleyen, Hasan Celal Güzel’in Genel Yayın Yönetmenliği’nde 5 cilt olarak hazırlanan Yeni Türkiye Dergisi’nin giriş cümlesi olarak alındı. Özel Sayıda Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun’un “Cumhuriyet’in Başlarında Bilim ve Teknoloji Çeşitlemesine Haberleşme Örneği” başlıklı makalesi de yer aldı.
Akkoyun, makalesinde özetle şu vurguları yaptı:
“Milli egemenliğe dayalı yeni Türk devleti, elinde kalan son vatan parçası üzerinde, sayı bakımından büyük bir bedel ödemiş halkının, ihtiyaçlarını karşılamak üzere teknolojik alanda hamlelere girişmiştir. Türk tarihinin birikimlerinden doğan Cumhuriyet’in temel hedefi sıradan değil, muasır medeniyetin üzerinde yer almak, dünyada seçkin bir noktada bulunmaktır. 2’nci Dünya Savaşı dönemi hem Türkiye, hem de dünya açısından şartların ve faturanın çok ağır olduğu bir süreç olmuştur. Savaşın sonunda devletlerin, toplumların dünyadaki konumunu bilim ve teknolojileri ile bu yöndeki politikaları belirlemiştir. Türkiye açısından değerlendirildiğinde muharebeyi orduların değil, milletlerin mücadelesi olarak gören Cumhuriyet’imizin kurucusu fikri hür, vidanı hür, irfanı hür nesillerin yetişmesinde ilim ve fenni öncü kabul etmiştir. Ülkenin durumu ile gelişimini halka, bireylere anlatabilmek için matbuat esas alınmış, dünyadaki teknolojik ilerleme yakalanmaya çalışılmıştır. Haberleşmede yararlanılan sinema sektörü de bilimsel ve teknolojik açıdan desteklenmiş, teşvik edilmiştir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme