“Cumhuriyet, Demokrasi ve Darbe” anlatıldı

Konferansın açılış konuşmasını yapan Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülay Çınar, I. Dünya Savaşına müteakip, Osmanlı Devletinin topraklarının önemli bir kısmının İtilaf Devletlerinin işgaline uğradığını söyledi.Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı öğretim elemanı Okutman Sibel Yazıcı ise cumhuriyet kelimesinin Arapçadaki 'halk, ahali' anlamına geldiğini ifade etti.Darbenin nasıl evrildiği sürecinden bahseden Yazıcı, '1924'te [&hellip]

Konferansın açılış konuşmasını yapan Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülay Çınar, I. Dünya Savaşına müteakip, Osmanlı Devletinin topraklarının önemli bir kısmının İtilaf Devletlerinin işgaline uğradığını söyledi.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı öğretim elemanı Okutman Sibel Yazıcı ise cumhuriyet kelimesinin Arapçadaki “halk, ahali” anlamına geldiğini ifade etti.
Darbenin nasıl evrildiği sürecinden bahseden Yazıcı, “1924’te savunma ile ilgili 2 bakanlığımız var. Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Bakanlığı. 1924’te çıkarılan kanunla bu isimden Genelkurmay Bakanlığı kaldırılıyor. Bağımsız bir Genelkurmay Başkanlığı kuruluyor. Cumhurbaşkanı adına orduyu emir ve komuta etme yetkisine sahip oluyor. 1944 yılında çıkarılan kanun ile Genelkurmay Başkanlığı’nın özerkliğine son veriliyor. Başbakana karşı sorumlu hale getiriliyor. 1949’da çıkarılan kanunla Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’nın bir dairesi konumuna getiriliyor. Genelkurmay Başkanları, Milli Savunma Bakanının teklifi ile atanabilir bir pozisyona indirgeniyor” diye konuştu.
Öğretim üyeleri ve öğrencilerin ilgiyle takip ettiği konferans soruların cevaplanmasının ardından sona erdi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme