• Haberler
  • Genel
  • 'Cumhuriyet, Bağımsız Yaşama İradesinin Eseri'

'Cumhuriyet, Bağımsız Yaşama İradesinin Eseri'

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Cumhuriyetin tarihi boyunca büyük kahramanlıklar gösteren Türk milletinin kendi vatanı üzerinde hür ve bağımsız yaşama iradesinin vücut bulduğu bir eser olduğunu bildirdi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yazılı bir mesaj yayımladı. Karakaş mesajında her yönüyle Türk tarihinin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyetin, getirdiği yenilikler ile bilime, akılcılığa, demokrasiye ve özgür düşünceye dayalı modern Türkiye’nin mayasını oluşturduğunu kaydetti.

Karakaş, mesajında Cumhuriyetin, toplumun tüm kesimlerinin refahı, huzuru ve nihâyetinde mutluluğunun teminatı olduğunun altını çizdi. Karakaş, Türk milleti için en büyük mirasın Cumhuriyet olduğunu belirterek, Türk milletinin, tarih boyunca vatanı ve bağımsızlığı uğruna her türlü zulme ve sefalete göğüs gerdiğini, kadın, erkek, yaşlı, çocuk demeden topyekûn korkusuzca mücadele ettiğini belirtti.

Karakaş mesajında şu ifadeleri kullandı:

“19 Mayıs 1919’da başlayan Milli Mücadelenin, Büyük Zaferle noktalanmasını takiben, Mustafa Kemal Atatürk’ün, 29 Ekim 1923 tarihinde ‘Türk Milletinin tabiat ve şiarına en uygun idare, Cumhuriyet idaresidir’ diyerek ilan ettiği Cumhuriyetimiz, atalarımızdan milletimize kalan bir miras ve vazgeçilmez bir milli değerdir. Cumhuriyet, her yönüyle tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olarak, yalnızca siyasi bir rejim değişikliği olmanın ötesinde, toplumun her alanında köklü reformlarla milletin hayatında derin dönüşümlere yol açmıştır.

Eğitimden hukuka, ekonomiden sosyal hayata kadar pek çok alanda yapılan yenilikler, bilime, akılcılığa, demokrasiye ve özgür düşünceye dayalı modern Türkiye’nin temellerini atmış, toplumun bireysel ve toplumsal özgürlüklerini güvence altına almıştır. Cumhuriyet’in getirdiği bu yenilikler, ülkemizi uluslararası arenada daha güçlü, modern ve saygın bir konuma taşırken, her bireye eşit fırsatlar sunarak çağdaş bir medeniyet inşasının yolunu açmıştır.

29 Ekim 1923 tarihi, çağ açıp kapatmaya mazhar olan bir milletin büyük fedakârlıklarla kazandığı milli mücadelesinin Cumhuriyet ile taçlandırıldığı gündür. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin ilanının 101. yılında ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, başta üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencilerimiz olmak üzere tüm milletimizin Cumhuriyet Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.”

Bakmadan Geçme