'Cumhurbaşkanı, yeni sistemde denetime tabi oluyor'
AK Parti 22'nci, 23'üncü ve 24'üncü dönem AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba, Trio Cafe'de basın mensupları ile bir araya geldi. Açba'nın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni anlattığı basın toplantısında, AK Parti İl Başkan Yardımcıları Hüseyin Tutumlu, Hüseyin Sezen ve Mustafa Ötken, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Bülent Eser ile AK Parti Eski İl Başkanı Mehmet Zeybek [&hellip]
AK Parti 22’nci, 23’üncü ve 24’üncü dönem AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba, Trio Cafe’de basın mensupları ile bir araya geldi. Açba’nın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni anlattığı basın toplantısında, AK Parti İl Başkan Yardımcıları Hüseyin Tutumlu, Hüseyin Sezen ve Mustafa Ötken, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Bülent Eser ile AK Parti Eski İl Başkanı Mehmet Zeybek hazır bulundu.
SORUMSUZLUK
ORTADAN KALKIYOR
16 Nisan’da halkoyuna sunulacak Anayasa Değişikliği Paketi hakkında bilgi veren Açba, “Yeni sistemde ‘cumhurbaşkanın sorumsuzluğu’ ortadan kaldırılıyor. Yani ‘ yetkili ama sorumsuz’ olmaktan çıkıyor. Hem yetkili hemde sorumlu hale geliyor. Mevcut anayasada denetlenemeyen ve soruşturulamayan cumhurbaşkanına denetim ve cezai sorumluluk geliyor.
Eski düzenlemede cumhurbaşkanı meclisin 4’te 3’ü oyuyla sadece vatana ihanetten suçlanabiliyordu, yeni sistemde her hangi bir suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılabiliyor, soruşturma önergesinin kabulü için salt çoğunluk (360 kişi) ve komisyon sonrası Yüce Divan’a gönderilebilmesi için 2/3 gizli oy ( 400 ) gerekiyor. Yargılama en geç 6 ayda tamamlanıyor. Hakkında soruşturma kararı alınan cumhurbaşkanı erken seçim kararı alamıyor” ifadelerini kullandı.
ÇELİŞME OLURSA
KANUNLAR ESAS
Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri hakkında da bilgi veren Açba, “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bugünkü sistemde yer alan ‘Bakanlar Kurulu kararı’ işlevini görecektir. Kararname sadece yürütme yetkisine ilişkin konularda çıkarılabilecek, temel haklar, kişi hakları ve ödevleri konularında kararname çıkarılamayacak. Anayasa’da kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda kararname çıkarılamayacak. Kanunda açıkça düzenlenen konularda kararname çıkarılamayacak. Kararname ve kanunlar çeliştiğinde kanunlar esas alınacak. Meclis’in aynı konuda kanun çıkarması durumunda kararname hükümsüz hale gelecek. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile yerel tüzel kişiliğe sahip kurumlar kurulamayacak. Cumhurbaşkanına yasama faaliyeti olarak sadece ‘bütçe ve kesin hesap’ kanunu teklif etme yetkisi tanınmıştır” dedi.
SEÇİLME YAŞI 18’E İNİYOR
Seçilme yaşının da 18’e çekileceğini belirten Açba, şöyle devam etti:
“Seçilme yaşı 18’e indiriliyor. Seçme ve seçilme yaşı aynı oluyor. Yeni nesillerin erken yaşta siyasete yönelmeleri için getirilen bu düzenleme maalesef ana muhalefet tarafından istismar ediliyor. Ana muhalefet bir algı operasyonu yapmaya çalışırken dünyadan ne kadar habersiz olduğu da ortaya çıkıyor. Dünya genelinde en yaygın yaş 18, Avrupa’da en yaygın yaş 18, 45 ülkede 18 yaş uygulaması var, 51 ülkede 21 yaş ve 56 ülkede de 25 yaş uygulaması var.” >> Murat ARISOY’un Haberi