• Haberler
  • Gündem
  • CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, BAKAN EROĞLU İLE ÇALIŞMALARININ GEÇMİŞİNİ ÖZETLEDİ: “İSKİ'yi Veysel Hocamız’la birlikte ayağa kaldırdık”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, BAKAN EROĞLU İLE ÇALIŞMALARININ GEÇMİŞİNİ ÖZETLEDİ: “İSKİ'yi Veysel Hocamız’la birlikte ayağa kaldırdık”

  Orman ve Su İşleri Bakanlığı bir gelenek haline getirdiği toplu açılış merasimlerine bu yıl da devam etti. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapımı tamamlanan, 7,7 milyar lira yatırım bedelli 375 eser, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun [&hellip]

Orman ve Su İşleri Bakanlığı bir gelenek haline getirdiği toplu açılış merasimlerine bu yıl da devam etti. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapımı tamamlanan, 7,7 milyar lira yatırım bedelli 375 eser, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun iştirakıyla hizmete alındı.
Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen merasimde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Açılışını yaptığımız 7,7 milyar yatırım bedeli olan 375 eserin milletimize şehirlerimize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm bu eserlerin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen, bakanlığımızdan müteahhitlerimize, mühendislerimizden işçilere kadar herkese gönülden teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz 15 yılda bakanlığımız tarafından ülkemize kazandırılan tam 7 bin 200 eseri milletimize sunduk. ‘Su hayattır’ anlayışıyla hareket ettik” dedi.
Erdoğan, ”Su getirmekle görevli olan İSKİ tam manasıyla iflas etmiş, her tarafı dökülen adı sadece yolsuzluklarla anılan bir kurum haline gelmişti. Ve tabi o zaman bu kardeşiniz de belediyeyi CHP’den almıştı. İSKİ’nin başında da tabi ki CHP’li belediye başkanının atamış olduğu bir genel müdür vardı, tabi görevden aldık yerine de Veysel hocamızı genel müdür yaptık. Ve İSKİ’yi Veysel hocamızla birlikte ayağa kaldırdık. O dönemde kendi imkanlarımızla yaptığımız 7 barajla, kurduğumuz 600 su kanalizasyon arıtma tesisiyle meseleyi kökten hallettik. Hatırlayın o günleri, herkes elinde bidonlarla giderler su istasyonlarından… O dönemde su istasyonları kuruldu, istasyonda kuyrukta elinde bidon, anneler babalar çocuklar o günleri yaşadık. Ne yaparlardı peki? Evlerindeki küvetleri istasyondan aldıkları suyla doldururlardı. Artık banyo yapmak bile zora girmişti. Bugünleri bize kim yaşattı? O CHP zihniyeti yaşattı. Bizler 2,5 milyar dolar borçla İBB’yi devraldık. Ve bir taraftan borç ödedik, bir taraftan da İSKİ’yi ayağa kaldırdık. Bir taraftan İstanbul’u o çöp dağlarından temizledik. Hatırlayın Ümraniye’de patlayan çöplüğü orada 40’a yakın vatandaşımız oldu. Bunlar hep CHP zihniyetinin bedeliydi” diye konuştu.
TARİHİ PROJELER HAYATA GEÇİYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “İktidara geldik, gördük ki 76 şehrimizde içme suyu sıkıntısı yaşıyor. Bu sefer Veysel hocamızı DSİ’nin ardından da bakanlığın başına getirdik. Hamdolsun 81 vilayetin tamamında içme suyu meselesini büyük oranda çözdük. Sadece içme suyu değil her alanda tarihi projeleri hayata geçiren bir ülke haline geldik.”
Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen merasimde konuşmasında, Türkiye’nin artık 15 yıl öncesinin Türkiye’si olmadığını söyledi.
YAPILACAK DAHA ÇOK İŞ VAR
Bu yıl, son 44 yılın en kurak döneminin yaşandığını, suya yapılan yatırımlarla vatandaşların bu kuraklığı hissetmediğini belirten Yıldırım, “Derdimiz, günü kurtarmak değil, Türkiye’nin gelecek yıllarını inşa etmek. Kadrolarımıza, yaptığımız işe o kadar güveniyoruz ki bir hizmetin temelini atarken, açılış gününü, saatini bile işin başından veriyoruz.” diye konuştu.
Yıldırım, “Sınıfında dünyanın en büyük üçüncü barajını inşa eden, asırlık Çine Adnan Menderes Barajı’nı tamamlayan, Asrın Projesi ile Kuzey Kıbrıs’a su götüren Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın Türkiye için daha yapacak çok işi olduğunu biliyorum. Dile kolay bugün burada 10 değil, 100 değil, 375 hizmeti devreye alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
İzmir’de, 5 Nisan 2017’de Orman ve Su İşleri Bakanlığının tamamladığı 1,7 milyar lira değerindeki 101 eserin açılışının yapıldığını hatırlatan Yıldırım, bugün 7,7 milyar lira maliyetindeki 375 eserin hizmete alındığını kaydetti.
18 GÜNLÜK EYLEM PLANI HAZIR
Tamamlanan tesislerin arasında 77 baraj, 32 gölet, 139 sulama, 21 içme suyunun yanı sıra ormancılık ve meteoroloji tesislerinin de yer aldığını aktaran Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, CumhurbaşkanI Erdoğan’ın 21 Mayıs 2017’de 180 Günlük Eylem Planı’nın talimatını verdiğini, bu tesislerin 180 günde tamamladıklarını aktardı. Bakan Prof. Dr. Eroğlu, Erdoğan’ın 14 Ocak’ta 10 milyar lira maliyetli 99 HES’i, geçen sene ise 22 Aralık’ta 4 milyar lira maliyetinde 151 tesisin açılışını yaptığını anımsatarak, 5 Nisan’da İzmir’de Başbakanı Yıldırım ile 1,7 milyar lira maliyetinde 101 tesisi hizmete aldıklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde yatırım seferberliği başlattıklarını anımsatan Prof. Dr. Eroğlu, Bakanlığın Türkiye’nin ve dünyanın en yüksek barajlarını inşa ettiğini belirtti. Yüksek barajları inşa etmenin zor olduğunu dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, Deriner ve Yusufeli barajlarının da en yüksek barajlar arasında yer aldığını ifade etti.
Yapılan diğer çalışmalara ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Eroğlu, “bin günde bin gölet” yaptıklarını, 2019’un sonuna kadar da 1071 göletin yapımını tamamlayacaklarını kaydetti.
KIBRIS’A SU GÖTÜRÜLÜYOR
KKTC’ye su götürüldüğünü de anımsatan Prof. Dr. Eroğlu, dünyada ilk defa denizin altında boruları asarak, KKTC’ye su götürüldüğünü ifade etti.
Bakan Prof. Dr. Eroğlu, Ilısu Barajı’nda sona gelindiğini, gelecek yıl su tutumuna başlanacağını, Melen Barajı’nın da yakında biteceğini söyledi.
Afrika’ya da su götürüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afrika’da 1 milyon 700 bin kişiye su temin ettiklerini, sondaj kuyuları açtıklarını ve Erdoğan’ın talimatı üzerine Cibuti’ye baraj yapılacağını kaydetti.
Türkiye’nin 8,5 milyon hektarlık bir sulama alanı olduğu bilgisini paylaşan Prof. Dr. Eroğlu, bu alanın şu ana kadar 6,5 milyon hektarının sulandığını kaydetti.
Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2019’un sonuna kadar bölgesel gelişim projelerini hayata geçirmek için büyük bir seferberlik gerçekleştirdiklerini, GAP’ta çok ciddi ilerleme kaydedildiğini vurguladı.

Konya, 110 yıllık rüyasına kavuştu

“Mavi Tünel” diye anılan Konya’nın 110 yıllık hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren  Prof. Dr. Eroğlu, 4 bin 471 dere ıslahını tamamladıklarını da aktardı

Ormancılık alanında da çok büyük mesafeler kat edildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğünün hizmet alanının genişlediğini, yurt içinde ve yurt dışında hizmet vermeye başladığını, milli ağaçlandırma seferberliği kapsamında 4 milyar fidan dikildiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izniyle 4 milyar 1’inci fidanı da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin bahçesine dikmeyi istediklerini ifade etti.
METEOROLOJİ ÖLÇÜM
İSTASYONU SAYISI ARTTI
Meteoroloji alanında en ileri teknolojiyi kullandıklarını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, “Şu anda dünyada ilk 7’ye giren bir teknolojiye sahibiz. Daha önce 31 olan otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu sayısını bin 840’a yükselttik. Türkiye’de herhangi bir ilçenin hava durumunu, bütün meteorolojik bilgilerini dünyanın her yerinden görmek mümkün hale geldi” diye konuştu.
Toplu açılış geleneğini Erdoğan’ın başlattığını hatırlatan Prof. Dr. Eroğlu, şöyle konuştu:
“Bugün açılışı yapılacak tesislerle 1 milyon 971 bin 820 dekar zirai arazi sulamaya açılacak, yılda 1 milyar lira zirai gelir artışı sağlanacak, 128 milyon metreküp yıl içme suyu temin edilecek, 7 il, 57 ilçe, 577 yerleşim yeri ve 242 bin dekar arazi taşkından korunacaktır. 3,15 milyon dekar alanda ağaçlandırma çalışması yapıldı, 67 bal ormanı, bir şehir ormanı, 57 mesire yeri tesis edilmiştir. Orman köylülerine yeni gelir kapıları sağlanmıştır. 166 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurulmuştur. Tesis sayısı 375 olsa da birçok faaliyetleri birleştirdik.”
Tarih ve saat verme ile toplu açılış geleneğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la başladığını aktaran Prof. Dr. Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın su alanında 7 bin 200 tesisin açılışını yaptığını söyledi.

Bakmadan Geçme