Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

CUMA GÜNÜ GUSLETMEK VACİBE YAKIN KUVVETLİ BİR SÜNNETTİR

Cuma günü gusletmek vacibe yakın kuvvetli bir sünnettir. Nitekim Buhari ve Müslim’in nakline göre; Resûlullah (s.a.v.): “Sizden biriniz cumaya geldiği zaman gusletsin” buyurmuştur.
Ebû Hureyre der ki Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Yedi günde bir gusletmek; Allah’ın her Müslüman üzerindeki hakkıdır. Müslüman başını ve bedenini yıkar. (Müslim)
Câbir’den nakledirlir ki; Resûlullah (a.s.)şöyle buyrmuş: Her Müslüman erkeğin yedi günde bir yıkanması gerekir ki bu Cuma günüdür.(İ. Ahmed, Nesâi, İ. Hıbban)
İslâmda temizlik imandandır. Hadis-i şeriflerde geçen “Yedi günde bir gusletmek” kavramını en az yedi günde bir yıkanmak olarak anlamak gerekir. Daha sık yıkanmak İslâmın ruhuna daha uygun düşer.
İmâm Ahmed der ki: Bize Yahya ibn Âdem’in… Evs İbn Evs’ten naklettiğine göre, o; Ben Resûlullah (s.a.v.)ın şöyle buyurduğunu işittim, demiştir: Her kim, Cuma günü gusleder ve guslettirirse, erken kalkar ve erken kaldırırsa, yürür ve bilinmezse, imama yaklaşır ve dinleyip onu bozmazsa, attığı her adım için gündüzü oruçlu, gecesi ibâdetli bir yıllık ibadet ecri vardır. (Buhari, Müslim, Tirmizi)
Bazı âlimler Cuma günü veya gecesi hanımı ile cinsi ilişkide bulunmayı müstehab görmüşlerdir. Bu âlimler Peygamber Sallallahu aleyhi vesellemin:
“Kim Cuma günü erken davranırsa yahut davranmaya çalışırsa, gusleder ve güslettirirse “ sözünden “yani yıkanmasına sebeb olursa” manasını çıkarmışlardır. (Şiratü’l – İslâm, sayfa: 204)
Ebu Hureyre (r.a)’tan rivayet edilmiştir:
“Bir kimse Cuma günü cünüplükten dolayı (yıkandığı gibi) yıkanır, sonra da erkenden (mescide) giderse, bir deve tasadduk etmiş gibi olur. İkinci saatte giden bir sığır, üçüncü saatte giden boynuzlu bir koç, dördüncü saatte giden bir tavuk, beşinci saatte giden de bir yumurta tasadduk etmiş gibi sevap alır. İmâm (minbere) çıktığı zaman, melekler (minberin yanına) gelip hutbeyi dinlerler. (Buhârî, Cum’a 4, 12; Müslim, Cum’a 10 (850), 24-25 (850); Ebu Dâvud, Taharet 128 (351); Tirmizî, Cum’a 6 (499); Nesâî, Cum’a 13, 14; İbn Mâce, İkâme 82 (1092); Ahmed b. Hanbel, 2/460)
(Cuma günü Perşembe günü akşam vaktinin girmesi ile başlar ve Cuma akşam namazı vakitinin gelmesi ile biter.)
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki: “Kıyamet gününde didar (Allah’ın cemâlini) görmek cumaya varıldığı gibidir. Yani cumaya önce gidenler önce görür demektir.” (İmadü’l İslâm/İslâm’ın Temel Kitabı- Büyük İlmihal, Sayfa: 207, Şeyh Abdurrahman Bin Yusuf, çeviren Mehmet Rahmi,)
“İnsanlar, kıyamette Allah’ın huzurunda, Cuma günü camiye gidiş sıralarına göre, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü olarak sırayla otururlar.” (Taberani)
Hadis-i şerifte:
“Cuma günü bir Müslüman yıkanır, sonra mescide yönelir, kimseyi incitmeden de imamı minbere çıkmış bulmazsa dilediği kadar namaz kılar. Eğer imamı minbere çıkmış olarak bulursa oturur hutbeyi dinler ve imam cumasını bitirene kadar susarsa eğer bu cumada günahları mağfiret edilmezse, öteki cumaya kadar günahlarına kefaret olur.” (Zuhayli, 2/405)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti