Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CÜBBE İLE NAMAZ KILMAK

İslâmiyet Müslümanların yaşadığı çeşitli bölgelerdeki iklim farklılıklarını dikkate alan bir din olduğundan Müslümanlara özel bir kıyafet getirmediği gibi şu ve bu elbiseyi de yasaklamamıştır. Bunun için Müslümanların kıyafetleri bir değildir. İslâmiyet’in koyduğu dar olmamak, vücudu gösterecek kadar ince olmamak, lüks ve israfa kaçmamak gibi usullere uymak kaydıyla kimisi entari, kimisi kürk, kimisi kaftan, kimisi şal, kimisi pantolon ve şalvar giyebilir. Bu hususta herkes serbesttir.
Ancak bir memlekette adet olmayıp, halkın dikkatini çeken kıyafete bürünmek de doğru değildir. Şafiî mezhebine göre; kişinin şahsiyetini zedelediği için böyle elbise giyenlerin şahadeti geçerli değildir. Ama tuhaf ve dikkat çeken bir kıyafet olmadıktan sonra, ehli küfrün giydiği elbiseyi giymekte de hiçbir sakınca yoktur. El-Muğire bin Şûbe’nin şöyle değdi rivayet edilmiştir.
“Peygamber (s.a.v.) kolları dar bir Rum cübbesi giymişti.” (Buhari, Müslim) Resulullah efendimiz, papaz ayakkabısı ve Hristiyan elbisesi giymiştir. (Redd-ül-muhtar) Yine Peygamber efendimiz (s.a.v.)in Şam’dan gelen bir cübbe ile namaz kıldığı bilinmektedir ki o zamanlar Şam Rum diyarı idi.
Bu hadisten anlaşıldığına göre, kâfirlerin giydikleri elbiseleri İslâmi ölçülere uyduğu müddetçe giymekte bir sakınca yoktur. (Mirkatü’l-Mefatih, c.4. s. 416)
Bugün giydiğimiz palto da dinen cübbe sayılır. Çünkü hadiste geçen cübbe ile palto arasında fark yoktur.
İmâm-ı Rabbani hazretleri Mektubatının 1. Cildini 231 mektubunda kendisine sorulan bir soruya şu şekilde cevap vermiştir:
Süâl: Yüksek sesle zikr bid’at olduğu için yasak ediliyor. Hâlbuki böyle zikr etmek tatlı oluyor. İnsan bırakmak istemiyor. Cübbe, kuşak, don ve pantalon ve birçok başka şeyler de, Resûlullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” zemânında yokdu. Onları niçin yasak etmiyorlar?
Cevâb: Yavrum! Resûlullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” kullandığı şeyler, yapdığı işler, iki dürlü idi: Biri ibâdet olarak yapdığı işler idi. İkincisi, âdet olarak yapdıkları idi. İbâdet olarak yapdığı işlerin tersi, (Bid’at) olur. Böyle uygunsuz işleri yasak ederiz. Bunlar, dinde reform, değişiklik olur ki, buna hiç izn yokdur. Bir şehrin, bulunduğu memleketin âdetine uyarak yapdığı işlerin tersine, bu işlerin aksine olan şeyler bid’at olmaz. Bunları yasak etmeyiz. Böyle işlerin dinle ilgisi yokdur. Âdet olunca yapılır, âdet olmazsa yapılmazlar. Din ve ibâdet olarak yapılmazlar. Çünki, her memleketin âdetleri başkadır. Birbirlerine uymaz. Bir memleketin âdetleri bile, zemânla değişir. Böyle olmakla berâber, âdetlerde de sünnete uymak fâideli olur. Se’âdetlere yol açar. Allahü teâlâ bizi ve sizi, Peygamberlerin efendisinin yolunda bulundursun “aleyhi ve aleyhim ve alâ tâbi’i küllin minessalevâti efdalühâ ve minetteslîmâti ekmelühâ”. Vesselâm. (İmâm-ı Rabbani; Mektubat 1/231)
– Kısa Kollu Gömlek İle Namaz Kılmak
Gömlek ya da üstlüğün kollarını yukarıya sıvayıp öylece namaz kılmanın mekruh olduğu fetvâ kitaplarında belirtilmiştir. Ancak kısa kollu gömlekle namaz kılmakta kerahet yoktur. Çünkü bu durumda kolları sıvayıp gömleğin kolunu yukarıda toplama söz konusu değildir. Uzun kollu gömleğin kollarını indirmeden o vaziyette tutmakta laubalilik vardır; ama kısa kollu gömlekte bu söz konusu değildir

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER