• Haberler
  • Genel
  • Çözüm Süreci gözden geçirilmeli ve yenilenmeli

Çözüm Süreci gözden geçirilmeli ve yenilenmeli

Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Dr. Mahmut Koçak, Çözüm Süreci olarak adlandırılan çalışmaların gözden geçirilerek yenilenmesi gerektiğini belirtti Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Dr. Mahmut Koçak, Çözüm Süreci olarak adlandırılan çalışmalarla ilgili açıklama yaptı. Koçak, 'Ülkemizin terörsüz ve milli birlik beraberlik içinde yaşaması adına sürdürülen tüm samimi çalışmaların yanında yer aldık. Düşüncelerimizi Allah rızası için sorumluluk sahibi [&hellip]

Çözüm Süreci gözden geçirilmeli ve yenilenmeli

Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Dr. Mahmut Koçak, Çözüm Süreci olarak adlandırılan çalışmaların gözden geçirilerek yenilenmesi gerektiğini belirtti

Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Dr. Mahmut Koçak, Çözüm Süreci olarak adlandırılan çalışmalarla ilgili açıklama yaptı. Koçak, “Ülkemizin terörsüz ve milli birlik beraberlik içinde yaşaması adına sürdürülen tüm samimi çalışmaların yanında yer aldık. Düşüncelerimizi Allah rızası için sorumluluk sahibi makamlara yazılı rapor, zaman zaman yüz yüze bazen de bizzat sahaya inerek vatandaşlarımızı dinleyerek ve düşüncelerimizi onlarla müzakere ederek paylaştık. Açık iletişim yoluyla yazılı ve görsel medya vasıtasıyla çalışmalarımızdan kamuoyunu da haberdar ettik” dedi.
BAŞLI BAŞINA DÖNÜM NOKTASI
Koçak, şöyle devam etti:
“Bu ülke hepimizin dolayısıyla fikir üreten kim varsa ortak geleceğimiz adına sorumluluk sahipleriyle ve halkımızla paylaşmalıdır diye düşünüyoruz. Bunun iktidarı ,muhalefeti sivil toplumu olmaz. Milli davalarımızda her zaman bir olmalıyız. Gelinen bu noktada çözüm sürecinde bize göre bir revizyon zorunluluğuna ve irade kararlılığına ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Çözüm Süreci, her ne kadar AK Parti döneminin bir projesi olarak kabul edilse de, özü itibarıyla Osmanlı İmparatorlu-ğu’nun son döneminden günümüze kadar devam eden bir soruna köklü çözüm bulmayı hedefleyen önemli bir adım olarak kabul etmekteyiz. Bu noktada, Kürt Sorunu’nun kabulü ve Başbakanlığı döneminde Cumhurbaş-kanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından bizzat ifade edilmiş olması bile başlı başına bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

KOÇAK’IN TESPİTLERİ

Konuyla ilgili temaslarından yola çıkan Koçak, tespitlerini şöyle sıraladı:
-Öncelikle, gelinen aşama itibarıyla artık şunun görülmesi ve kabul edilmesi gerekmektedir. Tek taraflı bir çözüm aracı hiç bir zaman için beraberinde başarı getirmez. Dolayısıyla devletin asli zemini kaybetmeden; bir diğer ifadeyle Kürt Sorununu çözüyorum derken, yeni bir soruna (“Türk Sorunu”) yol açmadan yeni bir yol haritası belirlemesi gerekmektedir. Aksi takdirde, bu süreçte yaşanacak olası bir başarısızlık, beraberinde diğer etnik-dini (mezhepsel) bazlı çözülmeleri de getirmeye adaydır.
– “Pazarlık” görüntüsü çok açık bir hal almıştır. Bu da, çözüm sürecinin önündeki en büyük engellerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. “Pazarlık görüntüsü/algısı”, çözümsüzlük sürecine hizmet etmektedir. Bu görüntünün acilen ortadan kaldırılması gerekmektedir.
-Çözüm sürecinin kanaat önderleri hususu bir kez daha gözden geçirilmelidir. Sıkıntının temel kaynaklarından birisi de ne yazık ki “Akil Adamlar” (kanaat önderleri mekanizmasının sağlıklı bir şekilde işletilememiş olmasından kaynaklanmaktadır Çözüm sürecinde medyada daha çok ön plana çıkanlar Kürt ya da başka etnik gruplardan insanlardır. Bu husus, süreçte önemli bir tepkiye, zemin kaybına yol açmaktadır.
-Kürtleri temsil ettiğini ifade edenlerin önemli bir kısmının Kürtlük ve İslam’la bir ilgisinin olmadığı görülmektedir. Dolayısıyla, temel kriterlerin-özelliklerin bir kez daha gözden geçirilmesi kaçınılmaz bir hal almıştır.
– Çö-züm süreci konusunda tam bir mutabakatın olmadığı görülüyor. Tarafların süreçten beklentileri farklı. Bu farklılığın giderilmesi gerekmektedir.
-Ortada bir yol haritasından bahsedilse de, bu konuda tarafların farklı yol haritalarına sahip oldukları görülüyor.Ortak bir yol haritasında mutabakat şart olmuştur.
– En temel sorunlardan birisi de, süreç içerisinde karşımıza çıkmaya başlayan muhatap sorunudur. Çözüm sürecinin ikinci ayağında (Kürt tarafı) çok başlılık vardır.

KOÇAK’IN ÖNERİLERİ

Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Dr. Mahmut Koçak’ın 9 maddeden oluşan önerileri de şöyle:
Süreç noktasında kararlılık iradesi yenilemesi; süreçteki çok başlılığın giderilmesi; Ankara’ya güven noktasında herhangi bir şüphe duyulmayan Kürt grupların acilen tespiti ve onlardan destek açıklamalarının alınması (aynen Kuzey Irak’taki 63 Kürt aşiret reisinin açıklamasında olduğu gibi); kararlılık mesajı;net ve güçlü bir şekilde verilmelidir. Kararlılık mesajı verilirken ‘her ne pahasına olursa olsun çözüm sürecinden vazgeçmeyeceğiz’ türünden söylemlerden kaçınılması. Dolayısıyla söylemde revizyon; süreç ile ilgili beklentiler daha makul bir seviyeye çekilmelidir. Aksi takdirde sürecin kendisi bu yüksek beklentilerin hedefi haline gelmektedir. Böyle gittiği takdirde de bu yüksek beklentileri altında kalma olasılığı her geçen gün daha da yükselmektedir. Çözüm Süreci önü alınamadığı takdirde büyük bir çıkmaza ve acil bir çözüm getirilemediği takdirde ise ucu açık çok büyük sorunlara neden olabilir. Yeni bir emperyal tehditle karşı karşıyayız. Bu emperyal tehdide karşı Birinci Meclis Ruhu’na ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Ve o ruhu yeniden var etmek esastır. Kobani bahane edilerek kamu mallarına zarar verenler,onlarca insanımızın ölümüne sebep olanlar, bu olaylar olurken yangını bile söndürmeye gitmeyen, seyirci kalan hatta olayları tahrik eden Belediyeler ve Belediye başkanlarıyla ilgili kanuni takibat mutlaka yapılmalıdır.

Bakmadan Geçme