“Çözüm, kardeşliğin diriltilmesi' – Kocatepe Gazetesi
AKÇEVRE Dernek Başkanı Dr. İbrahim Karadağ, son günlerde İslam dünyasında alevlendirilen mezhep çatışmasının çözümünün kardeş olunduğunun yeniden hatırlaması ile gerçekleşebileceğini bildirdi Afyonkarahisar Ahlak-Kültür ve Çevre Derneği (AKÇEVRE) Başkanı Dr. İbrahim Karadağ, mezhep kavgasına itilen coğrafyamızda huzurun ve kardeşliğin hakim olmasını dilediklerini belirterek 1931 yılında gerçekleştirilen İslam Kongresini örnek gösterdi.Müslümanlar uyanık olmalı AKÇEVRE Dernek Başkanı Dr. [&hellip]
AKÇEVRE Dernek Başkanı Dr. İbrahim Karadağ, son günlerde İslam dünyasında alevlendirilen mezhep çatışmasının çözümünün kardeş olunduğunun yeniden hatırlaması ile gerçekleşebileceğini bildirdi
Afyonkarahisar Ahlak-Kültür ve Çevre Derneği (AKÇEVRE) Başkanı Dr. İbrahim Karadağ, mezhep kavgasına itilen coğrafyamızda huzurun ve kardeşliğin hakim olmasını dilediklerini belirterek 1931 yılında gerçekleştirilen İslam Kongresini örnek gösterdi.
Müslümanlar uyanık olmalı
AKÇEVRE Dernek Başkanı Dr. İbrahim Karadağ, tedirginlik nedeni güncel gelişmelere sağduyulu bir ittifak zemini oluşturması bakımından 1931’deki İslam Birliği Genel Kongresi’nin kararlarının dikkate şayan olduğunu hatırlatan Dr. Karadağ; “Körüklenmekte olan mezhep gerginliğini engellemenin yollarından biri de İslam Birliği Genel Kongresi’nde alınan kararların günümüze uyarlanmasından geçmektedir. Kuzey Afrika’da başlayıp Ortadoğu’da devam eden gelişmeler ekseninde oluşturulmaya çalışılan Sünni-Şii gerginliğinin bir kutuplaşmaya dönüşme ihtimali bölgedeki dost ülkelerin geleceğini tehdit ediyor. Haksız işgallerle Ortadoğu’da başlayan iç karışıklıklar, Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan devrimler, son olarak Suriye, Yemen ve Bahreyn üzerinden körüklenen mezhep ayrımcılığı zemini, Müslümanların uyanık olmasını gerektiriyor.” dedi.
İslam kardeşliği geliştirilmeli
Yakın tarihde benzer dış saldırılarla ve oyunlarla karşılaşan Müslüman-lar’ın, İslam kardeşliğini tesis etme yolunda önemli toplantılar gerçekleştirip mezhep ayrımı gözetmeksizin ciddi kararlar aldıklarını belirten Dernek Başkanı Dr. İbrahim Karadağ sözlerine şöyle devam etti: “Bu çerçevede, hicri 6 Şaban 1350, miladi 10 Aralık 1931 tarihinde Kudüs’te düzenlenen İslam Genel Kongresi’nde de (The General Islamic Congress), İslam inancını ve değerlerini yaymak için etnik köken ve mezhep ayrımı yapılmaksızın Müslümanlar arasında işbirliğini sağlamak ve genel İslam kardeşliğini geliştirmek yönünde çok önemli kararlar alındı. Aralarında Türkiye, Suriye, İran, Irak, Filistin, Yemen, Tunus, Trablusgarp (Libya), Mısır, Yugoslavya, Endonezya, Doğu Türkistan başta olmak üzere 22 ülkeden/bölgeden 153 delegenin katıldığı kongre, mezhep ayrımı (Sünni, Şii, Alevi, Safii, Hanefi vb.) gözetilmeksizin İslam kardeşliğini geliştirmek ve Müslümanların menfaatlerini birlikte savunmak için İslam ülkelerinin temsilcilerinin kendi iradeleriyle bir araya gelmeleri bakımından çok büyük önem arz etmektedir.”
Karadağ, zamanın Kudüs Müftüsü Hacı Emin el-Hüseynî’nin girişimleriyle Kudüs’te gerçekleştirilen İslam Birliği Genel Kongresi’nde alınan kararlardan, günümüz siyasi arenasında örnek alınmasını istedikleri en dikkat çekici ve en önemli gördükleri maddelerden bazıları şöyle sıraladı; ” Madde 1: Dünyanın her yerinden Müslümanların katılımıyla düzenli ve genel bir kongre düzenlenecek ve bu kongre İslam Genel Kongresi olarak anılacaktır. Madde 2: Kongrenin hedefleri şunlardır: a) İslam inancını ve değerlerini yaymak için etnik köken ve mezhep ayrımı yapılmaksızın Müslümanlar arasındaki işbirliğini ve genel İslam kardeşliğini geliştirmek. b) Müslümanların menfaatlerini savunmak ve kutsal mekânlar ile toprakları herhangi bir müdahaleye karşı korumak.” (Kocatepe)