Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

COVİD-19 VE FUTBOL

Dünyamızı ve bütün insanlığı sarsan ve tehlikeye sokan Corona virüsü adlı püsküllü belâ ile yatıp kalkıyoruz son aylarda… Virüs, mikrop salgınları yaşamış dünya defalarca… Veba salgınları, kolera, İspanyol nezlesi gibi salgınlarda milyonlarca insan ölmüş… Son elli altmış yıllık tarihsel süreç içinde kolera, kuş gribi, domuz gribi, AİDS gibi salgınları biz de yaşadık. Fakat bu corona, hepsini bastırdı; çünkü bu salgınlar çıktıkları ülkelerde veya kıtada yayıldıktan sonra kaybolur giderler öteki ülkeler veya kıtalar için pek tehlike oluşturmazlardı; hatta dünyanın yarısı duymazdı bu tip salgınları..
Corona salgını dünya genelinde pek çok belirsizlik yarattı. Başta sağlık olmak üzere ekonomik, sosyal siyasal, kültürel darbeler izledi birbirini.. Spor da bu darbeden çok olumsuz etkilendi şüphesiz… Olimpiyatlar ertelendi, bir sürü turnuva spor organizasyonları iptal edildi…
Dünyada daha önce görülmeyen bir süreç yaşıyoruz…
Corona virüsü tüm dünyada olumsuz etkiler yaratırken, başta profesyonel futbol olmak üzere amatör futbolu da vurmuş durumda. Dünyayı etkisi altına alan bu lanet virüs, futbol ekonomisini de ciddi şekilde sarstı. Dünyadaki bütün kulüpler ekonomik anlamda bazı tedbirler alırken, Covid-19 salgını futbolcu değerlerinde %28 kayba neden oldu. Futbolcu değerinin düşüşü, oyuncunun yaşı, sözleşme süresi, kariyer performansına göre değişiyor.
Ülkemizdeki profesyonel futbolda da durum dünyadan farklı değil, hatta daha kötü; çünkü şimdiye kadar hep tüketim, kısa vadede başarı yolları arayan kısır ve kurnaz anlayış kıyıya oturdu.. Maçların durması kulüpleri ekonomik açıdan çok zora soktu.. Zaten “cep delikti cepken de delikti”… Yayın hakları geliri, bilet gelirleri, loca ve kombineler, reklam, pazarlama gelirleri durdu; sponsorlar da ödeme yapmıyorlar.. Kulüpler Birliği mevcut zararı “yüzde otuz” diye duyurdu ancak hesaplar bunun çok daha fazla olduğunu gösteriyor.
Profesyonel futbolcu demek, kulübün bağladığı maaş, prim ve gelirlerle geçinen yaşamını sürdüren kişi demektir. Kulüpte para azalınca ya da hiç kalmayınca futbolcular da avuçlarını yalarlar bu süreçte… Ceplerindeki veya hesaplarındaki paralara el atarlar..
Başta sağlığımız açısından bu uğursuz, sıkıntılı ve çok tehlikeli günleri hayırlısıyla bir savalım da bakalım önümüzdeki süreç nasıl işleyecek.. “Ligler oynanacak mı, futbolcuların transfer alacakları ne olacak, yayıncı kuruluş ödeme yapacak mı, yayıncı kuruluşun gelirleri azalırsa ne olacak?”gibi soruların yanında gelecek sezonunun transfer piyasası, bu coronadan nasıl etkilenecek? Kulüplerin yüksek meblağlar ödemeye güçleri yetecek mi? Yoksa “aklın yolu bir” deyip kendileri futbolcu üretme yollarını arayacaklar mı? Kendi alt yapılarındaki isimsiz yetenekleri bulabilecekler mi?
Profesyonel futbolda ekonomik yönden çok ciddi bir daralmanın ve zorlukların yaşanacağı besbelli.. Bu sıkıntıları aşacak, yenecek alternatif plan ve programlar yapabilen yönetimler, “ak akçe kara gün içindir“ deyip tasarruf etmiş kulüpler ayakta kalmaya, mücadeleye devam edecekler… Ötekileri “zor günler” bekliyor gerçekten
Peki ya amatör futbolumuz… Bir sonraki yazımda “amatörler ne âlemde “ konusunu yazacağım.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti