Coşkun, gençlere protokol ve nezaketi anlattı
AKÜ GSF Öğretim Üyesi Rektör Danışmanı Dr. Sena Coşkun, 'Nezaket ve Protokol Eğitimi' başlığında konferans verdi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Öğretim Üyesi Rektör Danışmanı Dr. Sena Coşkun Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen konferansta 'Nezaket ve Protokol Eğitimi' başlığında konuştu. 'EĞİTİM HER ZAMAN ŞART' Konferans öncesi Kur'an-ı Kerim tilaveti [&hellip]
AKÜ GSF Öğretim Üyesi Rektör Danışmanı Dr. Sena Coşkun, “Nezaket ve Protokol Eğitimi” başlığında konferans verdi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Öğretim Üyesi Rektör Danışmanı Dr. Sena Coşkun Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen konferansta “Nezaket ve Protokol Eğitimi” başlığında konuştu.
“EĞİTİM HER ZAMAN ŞART”
Konferans öncesi Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Daha sonra konuşan Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Şemsettin Yasan, konferans konuşmacısı Dr. Öğretim Üyesi Sena Coşkun’a gençlere katkısı nedeniyle teşekkür etti. Konferansın hayırlara vesile olmasını dileyen Yasan, “Yapılması en önemli olan şey eğitimdir. Eğitimi olmayan topluluklar diğer eğitimli toplulukların egomonyası altında ezilmiş, horlanmışlardır. Eğitimi olmayan dinini, inancını savunamaz ve yaşayamaz. Vatanına, milletine ve bayrağına sahip çıkamaz. Toplum içerisinde varlığı hissedilmez. Bunun için Kur’an-ın ilk emri oku olmuştur. ‘Ey Muhammed seni güzel ahlakı tamamlaman için gönderdik.’ diye eğitimin önemi belirtilmiştir. Ayrıca bu hususta ‘Sofrada eline, toplulukta diline hakım ol.’ ‘Ağaç yaşken eğilir.’ gibi atalarımız bizlere nasihatler yapmışlardır. Eğitimli ve terbiyeli olmayı bize öğretmişlerdir.” diye konuştu.
“GÜÇLÜ DEVLET VE HALK EĞİTİMLE OLUR”
Dünya insanlarının İslami eğitimden yoksun bırakıldıkları için vahşileşip, insanlıktan çıktığını dile getiren Yasan, “İslami eğitimde yoksun bırakılan dünya insanlığının geldiği noktada zulüm ve haksızlık başını alıp gitmiştir. Aslında bu tür toplantıları sıkça yapmamız gerekiyor. Gençliğimizi eğiterek güçlendirmemiz gerekiyor. Öğretmenlik yaparken bizlerin her ay seminer çalışmalarımız olurdu. Bu eğitimlerde o zaman ki hocalarımız, müfettişlerimiz mesleğimizle ilgili toplumsal konularla ilgili açıklamalar yaparlardı. Bu konularda bizleri bilgilendirirlerdi. Biz toplumumuzu, halkımızı güçlendirmek için bu eğitimlere yer vermemiz, bu eğitimleri önemsememiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“AST ÜST İLİŞKİLERİNİN SINIRI ÖNEMLİ”
AKÜ GSF Öğretim Üyesi Rektör Danışmanı Dr. Sena Coşkun, “Nezaket ve Protokol Eğitimi” başlığında konferans verdi. Çalışma hayatının hakka adım atma yollarından biri olduğuna değinen Coşkun şöyle konuştu: “Kul hakkı adını verdiğimiz esirgenmesi gereken bir husus vardır. Gerçekten astın üstüne olan saygısı, üstün astına olan sevgisi beraberinde verimlilik sağlanan bir ortam doğuracaktır. Yine kadın erkek adabı, el sıkma tokalaşma ilgili küçük bir mizanselimiz var. Konferansımız kapsamında gerçekleştirmek istiyoruz. Kısa video izlenimleriyle sunumu tamamlayacağım.”
“HUCURAT SURESİ NEZAKETİ VE PROTOKOLÜ BİÇİMLENDİRİYOR”
Protokol kavramının farklı şekillerde tanımlandığını anlatan Coşkun şunları söyledi: “Ülkemizde ki resmi kurumlar biraz Fransız, Batı ekolünden yararlanmış olsalar da her sunumuma kendi dinimize atıfta bulunarak başlıyorum. Çoğu kaynakta da yazmayan maalesef konuşulmayan bir husus normalde protokol hadisesi bizim dinimizle ortaya çıktı diyebiliriz. Çünkü Hucurat Suresi’nde buna yer verilir. 625 senesinde Peygamber Efendimize (SAV) Hicretin 9. yılında nazil olan, 18 ayetten oluşan surede Müslümanların Peygamber Efendimize nasıl muamele etmeleri gerektiği, Peygamber Efendimizin de aynı şekilde İslamiyeti yayarken öncelikleri belirleyen insanların ilişkilerini ortaya koyan Hucurat Suresi aslında belki dünya da bu hadiseyi nezaketi ve protokolü biçimlendiren bir suredir. Özellikle genç kardeşlerimizin sözünü ettiğim bu 18 ayete bakmalarını öneririm.”
“PROTOKOL HİYERARŞİK SIRALAMA SİSTEMİ”
Geniş anlamda devlet geleneğinde nezaketi temel alan bir şekilde sanatın ve tekniğin uygulanmasına protokol adı verildiğini anlatan Coşkun, “Pro ilk ön demek, tokol kelimesi de aslında yakıştırılan yer demektir. İnternet ortamında bununla ilgili ilginç farklı şeyler yazılabiliyor. Ama bunlara çok aldırış etmeyin. Birazcık eğlenceli metinler yazma arayışı içerisinde olanların karaladıkları şeylerdir. Normalde önde gelmeyi hiyerarşi adını verdiğimiz sıra dizin adını verdiğimiz sistemin bir şekilde uyulması gereken kuralların anlatıldığı kavramlar protokoldür. En basit haliyle de şöyle diyoruz; Kendinden büyüğünün önüne geçmemek, kendi seviyesinde olanla yan yana yürüyebilme ve kendinden küçüğün ardına düşmemektir.” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi