'Coranavirüs solunum yoluyla bulaşıyor'

AFSÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, 'Coranavirüs kaynaklı hastalığın solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir” dedi   Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, Afyon Gün FM'de yayınlanan Sağlık Olsun programında Yeni Koronavirüs (COVID-19) konusunda açıklamalarda bulundu. Koronavirüslerin bazı [&hellip]

AFSÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, “Coranavirüs kaynaklı hastalığın solunum
salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir” dedi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, Afyon Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında Yeni Koronavirüs (COVID-19) konusunda açıklamalarda bulundu.
Koronavirüslerin bazı hayvan türlerinde tespit edilebilen geniş bir virüs ailesi olduğunu belirten Prof. Dr. Demirtürk, “Hayvanlar arasında dolaşan korona virüsler zaman içinde değişim göstererek insana bulaşma yeteneği kazanabilirler ve böylelikle insan olguları görülmeye başlar. Ancak bu virüslerin insanlar açısından tehdit oluşturması, insandan insana bulaşma yeteneği kazanmalarından sonra söz konusu olur.” diye konuştu.
Kesin hasta sayısının 27 Şubat itibariyle dünyada toplam 82 bin 586 kişi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Demirtürk, bu hastalıktan ölenlerin sayısının ise 2811 olduğunu kaydetti. Hastaların 78 bin 514’ünün Çin’de bulunduğunu ve hastalığın ölüm olasılığının yüzde 3 civarında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirtürk, Çin dışında en çok vakanın Güney Kore’de; Avrupa’da ise en çok İtalya’da hasta bildirildiğini söyledi.
“Türkiye’de şu ana kadar doğrulanmış bir hasta bulunmamaktadır” diyen Prof. Dr. Demirtürk şöyle konuştu:
“Coranavirüs kaynaklı hastalığın şu anki bilgilere göre solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir. Hasta kişilerden öksürük, hapşırık; konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlıklı kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas gereklidir. Ancak halen bulaştırıcılığın ne ölçüde olduğu bilinmemektedir. Bugünkü bilgiler ışığında hastalığın gıdalarla bulaşmadığı söylenebilir.”

Bakmadan Geçme