• Haberler
  • Genel
  • Çöpten elektrik üretiminde Afyon örnek olacak

Çöpten elektrik üretiminde Afyon örnek olacak

Afyonkarahisar’da başlangıç olarak 1500 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak biogaz elektrik üretim tesisinin açılışını yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'nin patlayan çöp dağlarından, çöpten elektrik üreten modern çöp depolama tesislerine geçme mucizesini gösterdiğini söyledi Açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Afyonkarahisar'a gelen Bakan Veysel Eroğlu, metan gazı başta olmak üzere [&hellip]

Çöpten elektrik üretiminde Afyon örnek olacak

Afyonkarahisar’da başlangıç olarak 1500 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak biogaz elektrik üretim tesisinin açılışını yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin patlayan çöp dağlarından, çöpten elektrik üreten modern çöp depolama tesislerine geçme mucizesini gösterdiğini söyledi

Açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Afyonkarahisar’a gelen Bakan Veysel Eroğlu, metan gazı başta olmak üzere biogazdan elektrik üretecek Biyogaz Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi ile İlave Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nin açılışlarını gerçekleştirdi. Yaklaşık üç yıl önce hizmete giren Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’nde ayrıştırılan çöplerin çürümesi sonucunda metan, karbondioksit, kükürt dioksit gibi çeşitli gazlar oluştuğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, Biogaz Elektrik Enerjisi Tesisi’nin çöpten oluşan gazların atmosfere salınımının büyük ölçüde azaltacağını söyledi.
BÜYÜKŞEHİRLER DIŞINDA İLK AFYON
Tesisin tamamlanmasının ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan onay alarak elektrik üretimine başladığını söyleyen Eroğlu, Türkiye’de Büyükşehir Belediyeleri dışında biogazdan elektrik enerjisi üreten ilk şehrin Afyonkarahisar olduğunu anlattı. Tesisin saatte 1,2 megawatt elektrik enerjisi üreteceğini vurgulayan Eroğlu, “Biogazları doğaya salmak yerine enerjiye dönüştürdüğümüz bu tesisimizle yaklaşık 1500 hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak. Tesis kapasite artırımına uygun olarak yapıldı. En kısa sürede ikinci gaz motoru da işletmeye alınarak saatte 2,4 megawatt elektrik üretilecek” dedi.
ÇEVREYİ TEMİZ TUTACAK
Biogaz Elektrik Üretim Tesisiyle birlikte Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nin de açılışını yaptıklarını vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, tesisin Afyonkarahisar’ın yanı sıra çevre illere de hizmet vereceğini anlattı. Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği’ne bağlı tesisin sağlık kuruluşlarıyla yapılacak protokollerle Uşak, Burdur, Manisa ve Antalya ile Akşehir’deki sağlık kuruluşlarından da tıbbi atık kabul edeceğine değinen Eroğlu, “Bir zamanlar İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde çöp dağları vardı. İstanbul’da patlayan çöp depolama alanında vatandaşlarımız canından olmuştu. Hükümetimizle Türkiye’nin her yerine modern katı atık arıtma tesisleri, atık su arıtma tesisleri yapıyoruz. Vahşi çöp depolamasından modern çöp tesislerine geçtik. Çöpleri geri dönüştürüyor, elektrik üretiyoruz. Tıbbi atıkları ayrıca depolayacak tesisler yapıyoruz. Bu tesiste saatte 1000 kilogram tıbbi atık çevreye etki etmeden depolanacak” diye konuştu.
8 MİLYON LİRAYA MÂL OLDU
Tesisin 8 milyon TL’ye mal olduğunu açıklayan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, elektrik üretimiyle birlikte Çevre Hizmetleri Birliği’nin aylık 120 bin TL gelir sağlayacağını anlattı. Çoban, 2004 yılında yayınlanan bazı yerel gazetelerden örnek vererek o dönemde henüz ortada bir şey yokken çöpten elektrik üretiminin törenlerle duyurulduğunu aktardı.
Çöplerin modern depolamasının önemine değinen Vali İrfan Balkanlıoğlu, çevre hizmetleri birliğine üye olmayan belediyelere yaptırım uygulanacağını vurguladı.
Arel Enerji Limited Şirketi Genel Müdürü Halim Dugan ile Miroğlu Temizlik Şirketi Genel Müdürü Ramazan Avcı’nnı da konuşmalarının ardından
Bakan Eroğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Bolvadin Belediye Başkanı Nazmiye Kılçık. AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek ve il protokolü tesislerin açılışını gerçekleştirdi. (Kocatepe)

Çevre Hizmetleri Birliği ile çevre korunuyor

Çevre Hizmetleri Birliği 3 Nisan 2006 tarihinde faaliyetlerine başladı. Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’nin, Ambalaj Atıkları
Ayrıştırma Tesisi’nin, yedi ayrı ilçede planlanan Katı Atık aktarma Merkezlerinin ve Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinin inşaatları 2009 yılında
tamamlanarak, 1 Ekim 2009 tarihinde işletmeye alındı. Katı atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesis ömrü 25 yıl olarak planlandı

Katı atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’nin işletmeye alınması ile Birliğe üye 70 Belediyenin ve İl Özel İdaresine bağlı Sandıklı, İnsaniye ve Emirdağ ilçelerindeki köylerin vahşi çöp depolama alanları kapatılarak, günlük yaklaşık 400 ton evsel atığın bertarafı sağlanıyor. Çöplerin depolandığı düzenli depolama lotlarının geçirimsizliği sağlanmış ve çöp sularından yeraltı su kaynaklarının kirlenmesinin önüne geçildi.
Çöplerden oluşan sızıntı suları özel drenaj kanalları ile geçirimsizliği sağlanarak Sızıntı Suyu Toplama Havuzunda biriktirilerek bir kısmı, çöpün çürümesinin hızlandırılması amacıyla çöp üzerine geri devir ediliyor. Geri kalan sızıntı suları ise vidanjör vasıtası ile Afyonkarahisar Belediyesi İleri Teknoloji Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki Sızıntı Suyu Dengeleme Havuzuna taşınarak arıtılıyor.
Çöpün çürümesi sonucunda metan, karbondioksit, kükürtdioksit gibi çeşitli gazlar oluşuyor. Oluşan gazların atmosfere salımını azaltmak ve elektrik enerjisi üretiminde kullanılmak üzere fizibilite çalışmaları yapıldı. Yapılan fizibilite çalışmaları sonucunda 30. Mart 2011 tarihinde “Düzenli Depolama Tesisinin İşletilmesi ve Metan Gazı’ndan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi” ihale edildi. Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi yapımı tamamlanarak, EPDK ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın onayının ardından, 25 Mayıs 2012 tarihinde tesiste elektrik enerjisi üretimine başlandı.
Türkiye’de Büyükşehir Belediyeleri hariç il olarak ilk defa Afyonkarahisar İli Çevre Hizmetleri Birliği himayesinde Arel Çevre Yatırımları Ltd. Şti. Tarafından 5 milyon TL harcanarak Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi hizmete açıldı. İhale sonucunda Yüklenici firma olan Arel Çevre Yatırımları Ltd. Şti.ürettiği elektrik satışından elde edilecek gelirlerin yüzde 37,9’unu Çevre Hizmetleri Birliği’ne ödeyecek. Bu tesisle birlikte Çevre Hizmetleri Birliği hem gelir elde etmekte hem de katı atıkların düzenli depolanması için Yüklenici firmaya bir bedel ödemeyecek.
Çevre Hizmetleri Birliği 2009 yılı Ekim ayında işletmeye aldığı Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisinin işletilmesi için aylık 70.000 TL bertaraf bedeli öderken 01.01.2012 tarihinden itibaren bertaraf bedeli ödenmiyor. Çevre Hizmetleri Birliği’nin bu tesisten aylık yaklaşık 120.000 TL geliri mevcut olduğu açıklandı. Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi işletmeye alınması sonucunda küresel ısınmaya olumsuz etkileri olan sera gazı salımının da önüne geçildi.
Miroğlu Temizlik Ltd. Şti. tarafından işletilen Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde ise 2009 yılı Temmuz ayından 2011 yılı sonuna kadar 3 bin 606 ton tıbbi atığın bertarafı sağlandı. 2011 yılı içerisinde Birliğe üye ilçe ve belde belediyelerin ile tesisin bölgesel bir tesis olması adına Afyonkarahisar il genelinin yanı sıra Uşak, Burdur, Manisa ve Antalya illeri ile Akşehir ilçesindeki sağlık kuruluşlarından protokol çerçevesinde tıbbi atıkları alınıyor. Tıbbi Atık Sterilizasyon tesisi 1000 kg/saat kapasite ile çalışıyor. Miroğlu Temizlik Ltd. Şu. tarafından bu tesis için toplam 3 milyon TL yatırım gerçekleştirildi.
Ambalaj Atıkları Geri Kazanımı Projesi sonucunda, 2011 yılı sonuna kadar 13.209 ton ambalaj atıkları kaynağında ayrı toplanarak geri kazanımı yapılıyor. Afyonkarahisar Merkez’de 57.739 konut ve 153.512 kişiye ulaşılarak, Merkez nüfusunun %90’ında, birliğe üye ilçe Belediyelerde ise 74.425 konut ve 229.107 kişiye ulaşılarak Birliğe üye ilçe Belediye nüfusunun yüzde 72’sinde kaynağında ambalaj atıklarının ayrı toplanması çalışmaları devam ediyor.. 2010 yılı içerisinde 4 bin 876,31 kg, 2011 yılı içerisinde 7 bin 800,89 kg ambalaj atığı kaynağında ayrı toplanarak ülke ekonomisine yaklaşık 3. milyon TL’lik bir girdi sağlandı.(Kocatepe)

Bakmadan Geçme