Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa Kimdir?

Ömer Fahreddin Türkkan, namı diğer 'Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa' Türk asker ve diplomattır. Tarihte 3 yıla yaklaşan sürede insan üstü şartlarda ki Medine Müdafası Komutanı olarak tanınan komutandır.

Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa, Birinci Dünya Savaşı sırasında çıkan Şerif Hüseyin İsyanı’nda zor şartlar altında Medine’de yönettiği 2 yıl, 7 ay süren Medine Müdafaası ile nam salmıştır.

ŞERİF HÜSEYİN İSYANINI İNGİLİZLER DESTEKLEDİ

İngilizler’in her konuda destek verdiği düzensiz Bedevi milislerden oluşan Haşimi Ordusu, sırasıyla Cidde, Mekke, Taif, Yanbu ve Akabe şehirlerini ele geçirerek Medine’yi kuşatma altına aldı. Ardından Medine’ye saldıran isyancı birlikleri Osmanlı Ordusu’nca geri püskürtüldü. Bu yenilgiden sonra isyancılar, bir daha cephe savaşına girişmediler. Medine’de askeri bir kuşatma kuramadılar. Ancak Medine’nin merkezle olan bağlantısının tamamen kopması ve isyancıların sabotaj faaliyetleri ve vurkaç tipi gerilla saldırıları sebebiyle Medine’deki Osmanlı Garnizonu yerinden kıpırdayamadı, fiili bir kuşatma ile yüz yüze kaldı. İsyan boyunca özellikle şehirli Arap halkı isyana pek rağbet etmedi. Bu yüzden isyancı güçler kuşatma süresince Osmanlı Garnizonuna yeniden topluca saldırmaya cesaret edecek askerî güce ulaşamadı. İngilizler çeşitli nedenlerle Hicaz bölgesine asker sokmak istemedi. Birinci Dünya Savaşı Osmanlı aleyhine gelişirken, Osmanlı’nın Hicaz’a askeri bir harekât düzenlemesi mümkün olamadı. Bu şartlar altında kuşatma her iki taraf için de tam bir çıkmaza dönüştü.

ÇÖL KAPLANI FAHREDDİN PAŞA ÇEŞİTLİ CEPHELERDE GÖREV ALDI

Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa, Osmanlı 1. Ordusu’nda görev alan Fahreddin Paşa, 1911 – 1912 döneminde Libya’ya gönderildikten sonra Balkan Savaşı patlak verince Çanakkale Cephesi’nde 31. Alay’ın komutanı olarak görev yaptı.

KUŞATMA SONUNDA FAHREDDİN PAŞA MALTA’YA SÜRGÜN EDİLDİ

Medine Müdafaası, Şerif Hüseyin’in 1916’da İngiliz desteğiyle isyan ederek Medine’yi hedef alması üzerine başladı. İki yıl 7 ay süren ve Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasıyla Sultan VI. Mehmet’in, müdafaada ısrarcı olan Medine Garnizon Komutanı Fahrettin Paşa’yı iknasıyla sona erdi. Medine’deki Osmanlı Garnizonu, mütarekeye göre silah bırakan son Osmanlı birliği olur. Ardından Medine’de kısa süreli Haşimi iktidarı başlar. Kuşatmanın sonunda, Garnizon Komutanı Fahrettin Paşa İngilizler tarafından tutuklanarak Malta’ya sürgün edildi.

Bakmadan Geçme