Çoker: Genel merkez kararının arkasındayım

Büyük Birlik Partisi (BBP) Afyonkarahisar İl Başkanı Cemil Çoker, 16 Nisan referandum tercihine yönelik şahsının ve partisinin düşüncelerini açıkladı, hayır oyu kullanma kararından evet oyu tercihine kadar ki süreci değerlendirdi.BBP'nin ilk başta 16 Nisan referandumunda hayır tercihini kullanmaktan yana olduğu dillendirilmişti. Son gelişme itibariyle tercihin evet olduğu açıklandı. Neden hayırdan evet kararına dönüldü?Cemil Çoker: Esasında [&hellip]

Büyük Birlik Partisi (BBP) Afyonkarahisar İl Başkanı Cemil Çoker, 16 Nisan referandum tercihine yönelik şahsının ve partisinin düşüncelerini açıkladı, hayır oyu kullanma kararından evet oyu tercihine kadar ki süreci değerlendirdi.
BBP’nin ilk başta 16 Nisan referandumunda hayır tercihini kullanmaktan yana olduğu dillendirilmişti. Son gelişme itibariyle tercihin evet olduğu açıklandı. Neden hayırdan evet kararına dönüldü?
Cemil Çoker: Esasında biz BBP olarak hayırdan evete, evetten hayıra dönmüş değiliz. Malum bu evet-hayır tartışması ya da referandum tartışması başladığında daha henüz meclisten anayasa değişikliğini içeren 18 madde geçmemişti. Bu maddelerin önce Meclisten geçmesini sonra Sayın Cumhurbaşkanının imzalayarak Resmi Gazete de yayınlanmasını bekledik. Ondan sonra da BBP’lilerin, Alperenler’in, Muhsin Yazıcıoğlu’nun dava arkadaşlarının ve yolunda yürüyen inanmış ekibin istişare matuf karar açıklayacağını deklare etmiştik. Bilindiği üzere 2010 yılında yapılan referandumda da eksik ama evet demiştik o zaman. O zamanda 26 madde vardı. Siyasi partiler 24 maddeye evet dersen iki madde de bir fırtına kopmuştu. Malum Anayasa ve HSYK ile alakalı iki maddeydi o.
Dündün bugüne süreç nasıl ilerledi?
Cemil Çoker: Ondan sonra ki süreçte malum BBP yine istişare neticesinde Cumhurbaşkanlığı seçiminde tercihini Ekmeleddin İhsanoğlu’nu destekleme yönünde açıklamış ve kararının arkasında aslanlar gibi durmuştu. Bu sürece geldiğimizde de 18 maddelik referandum kararı Cumhurbaşkanı tarafından Resmi Gazete de yayınlanınca genel merkez yetkili kurullarımızı istişareye çağırdı. Bizde kurul çok. Alperen Ocakları, Kadın Kolları, İl Başkanları, Merkez Karar Kurulu, Muhsin Yazıcıoğlu Düşünce Akademisi, Avrupa Türk Federasyonu, Kurucular Kurulu, Yüksek İstişare Kurulu gibi birçok organımız var. Bunların hepsi ile bir günde istişare edemiyorsunuz. Kaldı ki önümüzde 15 günden fazla bir süre var.  Önemli olan milletin başından beri kamplara, kutuplara bölünmemesi taraftarıyız. Bunu da defatle hem Sayın Genel Başkan hem ben hem diğer İl Başkanlarımız ve Kurul Üyelerimiz söylediler.
Kutuplaşma ve kamplaşma endişesine karşı düşüncesiniz nedir?
Cemil Çoker: Geçtiğimiz Ocak ayının ortalarında konu hakkında bir açıklama yapmıştım. Evet diyen de hayır diyen de bizim kardeşimizdir. Bu ülkenin vatandaşıdır. Dolayısıyla kimse hain olmaz. Evet diyen de hayır diyen de hain olmaz. Burada sanki iki kutuplu bir yörüngeye çekilerek, insanları yine kamplara, kutuplara bölerek bu milletin daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğu bir dönemde bu kadar germenin ve birbirine düşmanca tavırlar sergilemenin kimseye yarar sağlamayacağı yönünde çok beyanatımız vardır.
Başlıca sorunlar için çözüm önerileriniz neler?
Cemil Çoker: Sürekli gündemde yer alma taraftarı olmama anlamında medya da olmamaya özen gösteriyorum. Ama her lüzum hissettiğimde beyanat veriyorum. Yani medyatik değilim. Biz inandığımız değerler için siyaset yapıyoruz. 18 madde ile alakalı referandum süreciyle ilgili hem daha önce ki süreçlerde PKK ile mücadele konularında çok defa Sayın Cumhurbaşkanına, mevcut iktidara, muhalefet partilerine fikirleri ve çözüm önerilerini sunmuştuk.
İl Başkanları Toplantısında neyi beyan ettiniz?
Cemil Çoker: Asıl gündem maddemiz 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan referandum da evet ya da hayır tercihidir. Biz BBP İl Başkanları Toplantısında fikirlerimizi beyan ettik. Diğer toplantılardan ne çıktığını şahsen yüzde yüzün ne olduğunu ben bilmiyorum. İl Başkanları Toplantısında kahır ekseriyetle hayır kararı çıkmıştı. Dolayısıyla ben de hayır demiştim. Sonradan çıkacak kararı da işin doğrusu hayır noktasında bekliyorduk. Ama biz burada İl Yönetimi ve İlçe Başkanlarımızla yaptığımız toplantılarda şöyle bir şeyi konuşmuştuk; Biz istişare ve meşverete önem veren bir siyasi yapıyız. Buradan biz evet dersek genel merkezden hayır çıkarsa, ya da biz hayır deriz genel merkezden evet çıkarsa ne yapacağımızla alakalı bir istişare yapmıştık. Tabii kurumsal bir yapıyız. Ben Cemil Çoker olarak dün ne söylediysem bugünde arkasındayız. Madem meşverete ve parti içerisinde yapılan istişareye uyacağız diye bir karar beyan ettik. Genel merkezin evet almış olduğu kararı ben şimdi sonuna kadar arkasındayım.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme