• Haberler
  • Gündem
  • Çoğu İnsanın Canını Yakan Büyük Depremler Hep Geceleri Mi Gerçekleşir?

Çoğu İnsanın Canını Yakan Büyük Depremler Hep Geceleri Mi Gerçekleşir?

Çoğumuz geceleri depreme yakalandığımızda bunu çok çabuk fark ederiz. Ancak sabah bir sarsıntı olduğunda ya da deprem olduğunda hissettim hissetmedim muhabbeti döner hep, bundan kaynaklı depremler sadece gece olurmuş gibi hissediyoruz.

O sessizlikte bir hareketlilik tüm dikkatimizi çekiyor gibi hissediyoruz. Bu durum gayet doğalmış, bilim insanları bu hislerin araksın daki sırrı ortaya çıkarmışlar.

GERÇEKTEN SADECE GECE Mİ OLUYOR?

Jeoloji uzman Susan Hough yaptığı araştırmaların hepsinde şimdiye kadar depremle saatler arasında bir ilişki bulamamıştır. Kısaca, sabaha karşı çok şiddetli olur öğlen azıcık sallar akşam üstü yıkar geçer gibi bir kavram yok. Verilere göre depremin günün her saatine göre eşit dağılabileceğini gösterdi. Hatta ve hatta 100 yıl geriye gittiğimizde bile bir analiz yaptığımızda belirgin bir saatte olmamış. Araştırmalarda az da olsa saat 6’nın denk gelişi çok görülse de araştırmacılara göre saat 6 durumu, uzun bir araştırma yelpazesi tutuğumuzda bu kadar rastlantı normal diyebiliriz dedi. 

Çoğu İnsanın Canını Yakan Büyük Depremler Hep Geceleri Mi Gerçekleşir?

PEKİ NEDEN HEP GECEYMİŞ GİBİ HİSSEDİYORUZ

Asıl konu bu hissimizden başlıyor. Depremin kendisinden çok bizim depremi ne zaman hissettiğimiz önemlidir. Araştırmacılara göre depremi hissetmemiz o an ne işle meşgul olduğumuzla bağlantılıdır. Mesela araba kullanıyor ya da bir yerlerde geziyorsanız hissetmeyebilirsiniz. Okullarda da deprem eğitimlerinde anlatılan meşhur bir örnekte var: 1933 yılında Long Beach depreminde, Einstein ve bir arkadaşı üniversitenin kampüsünde deprem hakkında konuşarak yürüyorlar ve depremi hiç hissetmiyorlar. 

Çoğu İnsanın Canını Yakan Büyük Depremler Hep Geceleri Mi Gerçekleşir?

GECE YOĞUNLUKLA HİSSETMEMİZ NEDEN?

Geceleri çoğunlukla herkes evlerine çekilmiş ve hiçbir iş yapmadan uzanıyor oluyoruz. Gündüz vakti dışarda etken çok fazla olabiliyor. Mesela akşamları trafik derdimiz yok, gürültü kirliliği aza indirgenmiş, vücudumuz uyku moduna geçmiş oluyor. Bu durumda karıncanın bile ayak seslerini hisseder dereceye getiriyor bizleri ve birçoğumuzun savunmamızın düşük olmasından kaynaklı korku eşiğimiz yüksek durumda oluyor.

Çoğu İnsanın Canını Yakan Büyük Depremler Hep Geceleri Mi Gerçekleşir?

Bu sebeplerden dolayı gece olan depremler hatıralarımıza çok net kazınırken, gündüz vakti olan depremler hatırımızda çok yer etmiyor. Ve gördüğümüz gibi bu durumlar depremlerin gece vakti daha çok olduğunu göstermiyor aslında bunun tabanında psikolojik korkularımız oluyor. Kısaca depremler sizlere gece çok fazla oluyormuş gibi geliyorsa bunun sebebi sizsiniz jeolojik etkenler değil ve bence yer kabuğu saati çokta umursadığını düşünmüyorum.

Çoğu İnsanın Canını Yakan Büyük Depremler Hep Geceleri Mi Gerçekleşir?

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme