Coğrafi Bilgi Sistemleri'ni öğrendiler – Kocatepe Gazetesi
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Ortaöğretim Coğrafya Öğretmenlerine Yönelik Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Tabanlı Bilimsel Araştırma Projesi Yürütebilme Yeterliliklerini Geliştirme Kursu'na ev sahipliği yaptı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle düzenlenen “Ortaöğretim Coğrafya Öğretmenlerine Yönelik Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Tabanlı Bilimsel Araştırma Projesi Yürütebilme Yeterliliklerini Geliştirme Kursu”nun üçüncüsü gerçekleştirildi. [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Ortaöğretim Coğrafya Öğretmenlerine Yönelik Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Tabanlı Bilimsel Araştırma Projesi Yürütebilme Yeterliliklerini Geliştirme Kursu’na ev sahipliği yaptı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle düzenlenen “Ortaöğretim Coğrafya Öğretmenlerine Yönelik Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Tabanlı Bilimsel Araştırma Projesi Yürütebilme Yeterliliklerini Geliştirme Kursu”nun üçüncüsü gerçekleştirildi. ANS Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen kursa, farklı illerden gelen 25 coğrafya öğretmeni katıldı. Kursta yaklaşık 60 saatlik teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Bu kapsamda CBS ve CBS yazılımının tanıtılması, veri tipleri, veri kaynakları, veri girişi (grafik ve sözel), mekânsal ve tablo sorgulamaları, analizler ve sunum hazırlama, bilimsel araştırma yöntemlerine genel bakış, proje yönteminin temel ilkeleri, proje hazırlanması, önerilmesi, mevcut durum analizi, grup çalışması, zaman planlaması, risk analizleri, sürdürülebilirlik, kaynak planlaması, bütçe planlaması, proje sunumu ve CBS tabanlı yapılmış örnek projeler konusunda sunumlar yapıldı. Eğitimler, hem lisans hem de yüksek lisans seviyelerinde çeşitli CBS dersleri veren ve bu konuda ulusal ve uluslararası yayınları bulunan AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve etkinlik sorumlusu Doç. Dr. Ünal Yıldırım, AKÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saffet Erdoğan, AKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nusret Koca, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Servet Karabağ ile Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Döker tarafından verildi. Ayrıca kursun son iki gününde de katılımcılar gruplar halinde kurs süresince öğrendiklerinden yola çıkarak projeler hazırlayarak, sunumlar yaptılar.
360’TAN FAZLA MÜRACAAT OLDU
Kurs sonunda, ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen törenle kursa katılanlara Katılım Sertifikaları verildi. Açılış konuşmalarıyla başlayan törende Etkinlik Sorumlusu Doç. Dr. Ünal Yıldırım, yeni coğrafya öğretim programının en önemli yeniliklerinden birisinin CBS’nin derslerde kullanılması olduğunu belirterek, “Bütün temennimiz coğrafya müfredatına yeni giren CBS’nin öğretilmesi ve sizler için farkındalık oluşturabilmekti. Amacımız buydu. Etkinliğimize 360’tan fazla müracaat oldu. Biz burada 24 arkadaşımızla yolun sonuna kadar geldik. 12 gün boyunca çok farklı hocalarımızdan, mesleğinde tecrübeli hocalarımızdan bilgiler öğrenildi. Döndükten sonra kendi okullarında, çalışmalarında CBS’yi kullanmalarını temenni ediyoruz. TÜBİTAK’a, üniversitemize, kursiyer arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
KARASAL KOŞULLARDA
CBS’Yİ ÖĞRENDİNİZ
AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Özer Yılmaz, yaptığı konuşmada “Değerli meslektaşlarımız 12 gündür bizlerle birlikteler. Afyonkarahisar’ımızın denizi ya da gölü yok. Karasal iklim koşullarında CBS’yi öğrendiniz. Bu da bir tür özveridir. CBS bildiğim kadarıyla yabancı dil gibi bir şey. Bırakmaya gelmiyor. Öğrendiklerinizi hemen uygulayın. İstikbali olan bir konu. Burada bulunan tüm kursiyerlere bundan sonraki çalışmalarında da başarılar diliyorum” diye konuştu. AKÜ Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Saffet Erdoğan da yaptığı konuşmada “Benim en baştan beri hedefim sizlere bir şeyler öğretmek değildi. Bu konuda merak uyandırmayı hedefledim. Bu merakı uyandırabildiysem ne mutlu bana. İnşallah sizler de burada öğrendiklerinizi, deneyimlerinizi öğrencilerinizle paylaşırsınız. Bu etkileşim daha fazla kişiye sirayet etsin isterim. Kursa katıldığınız için tekrar teşekkür ederim” dedi.
ÇOK MESAFE KATEDİLDİ
Coğrafya alanında Türkiye’de hâlihazırda yapılmakta olan çalışmalarla ilgili katılımcıları bilgilendiren AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı ise konuşmasında, “TÜBİTAK son yıllarda gerçekten çok güzel atılımlar yaptı. Hem bütçesi arttı, hem de projeleri arttı. Sizler de bu fırsatları değerlendirerek, buradasınız. TÜBİTAK’ın şu anda bu CBS eğitimleri ile birlikte doğa eğitim kursları da devam ediyor. Proje hazırlama kursları da var. Bunların dışında da değişik etkinlikler var. Bunlar güzel şeyler. CBS ile ilgili önceki hafta bir kongreye katılmıştım. Coğrafyacılar aslında bu konuya çok geç sahip çıktı. Ama şimdi görüyorum ki epeyce mesafe katedildi. İnşallah hak ettiği yere gelir. Sizlere, yaklaşık 2 hafta önce ‘hoş geldiniz’ demiştik. Şimdi ‘güle güle’ demeye geldik. Üniversitemizde 12 gündür misafirimizsiniz. Umarım iyi duygularla ayrılırsınız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından kursa Afyonkarahisar dışından katılan Coğrafya öğretmenlerinden Ahmet Hamdi Büyükkol, Hakan Çalık ve Özden Çalkara, kurs boyunca almış oldukları eğitimlerle ilgili görüşlerini dile getirerek, eğitimlerin verimli geçtiğini ve bundan dolayı Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne teşekkür ettiklerini ifade ettiler. Tören, kursiyer coğrafya öğretmenlerine AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı ve AKÜ Öğretim Üyeleri tarafından katılım sertifikalarının verilmesinin ardından sona erdi. (Kocatepe)