“Çocukluğunuzu hatırlayın, çocuklarınıza öyle davranın”
Afyonkarahisar Belediyesi ve Nil Birleşik Sanatlar Akademisi işbirliği ile ‘Mutlu Oyunlar Mutlu Çocuklar’ etkinliğinde Afyonkarahisarlılarla buluşan ‘Oyuncu Anne’ yazar Şermin Çarkacı, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminde oyunun önemine değinerek, ailelere çocuğunuza vakit ayırın ve onlarla bol bol oyun oynayın, gerekirse boncuk dizin, fasulye, pirinç ayıklayın’ diye seslendi.Çarkacı, konuşmasında yetişkinlerden kendi çocukluklarını hatırlamalarını isteyerek “Sizler nelerin [&hellip]
Afyonkarahisar Belediyesi ve Nil Birleşik Sanatlar Akademisi işbirliği ile ‘Mutlu Oyunlar Mutlu Çocuklar’ etkinliğinde Afyonkarahisarlılarla buluşan ‘Oyuncu Anne’ yazar Şermin Çarkacı, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminde oyunun önemine değinerek, ailelere çocuğunuza vakit ayırın ve onlarla bol bol oyun oynayın, gerekirse boncuk dizin, fasulye, pirinç ayıklayın’ diye seslendi.
Çarkacı, konuşmasında yetişkinlerden kendi çocukluklarını hatırlamalarını isteyerek “Sizler nelerin yapılmasından hoşlanırdınız, nelerden hoşlanmazdınız. Hangi anları, hangi kişileri nasıl anımsıyorsunuz. Geçmişe dönüp bir bakın. Çok eski değil, hepiniz 20-25 yıl önce birer çocuktunuz. Bu bilmediğiniz ya da şu an unutmuş olduğunuz bir şey değil. Sizler birer çocukken size nasıl davranılmasından hoşlanıyorsanız, çocuklarınıza öyle davranın lütfen” dedi.
Yazar Şermin Çarkacı, çocukların zihinsel gelişim sürecinde ilgi alanlarına göre aktivitelere yönlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Zihinsel gelişim sürecinde çocukların çok fazla kurs ve aktivitelere gitmesi çocuk için verimli olamayabilir. İlgi alanı tespit edilip ona göre birkaç tane kursa gönderilmesi daha faydalı olacaktır” diye konuştu.
Çocuklara televizyon izletilmesi yerine kitap okunmasını tavsiye eden Çarkacı, bazı annelerin televizyonu eğitici araç olarak kullanılmasının yanlış olduğunu ifade etti. Çarkacı ev yaşamında çocuklara ait alanlar oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek, çocukların oyuncaklarının kategorize edilerek yerleştirilmesi gerektiğini vurguladı. .
Çarkacı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuğunuzun ne zaman konuştuğunu, ya da yürüdüğünü biliyor ve hemen fotoğraflıyorsunuz. Ama biliyor musunuz? ki parmaklarını kullanma becerisini ne zaman kazandı? Mesela el ve parmaklarındaki küçük kas gruplarını kullandığı, kalem ya da fırça tutmak, makasla kesmek, fermuar açmak, ayakkabı bağını bağlamak, düğme iliklemek, çatal bıçakla yemeye çalışmak onun gelecek tüm yaşamını etkileyecek davranışlardan. Ona bu ve benzer motor hareketleri öğrenebileceği etkinlikler yaptırın. Mesela ben çocuklarıma evde pirinç ve mercimekleri bir tepsiye koyarım, oyunla karışık ayıklarlar. Sizlerde yapabilirsiniz. Düğmeleri yere döküp, renklerine göre toplamalarını isteyebilir ya da boncuk dizdirebilirsiniz. Genelde dikkat ve konsantrasyon gerektiren hareketlerdir. İnce motor hareketler, el-göz koordinasyonu için çok önemli.”