• Haberler
  • Genel
  • Çocukların yanında sigara içmeyin – Kocatepe Gazetesi

Çocukların yanında sigara içmeyin – Kocatepe Gazetesi

Özel Fuar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elvan Bahçeli, soğuk algınlıkları ile ilgili açıklama yaptı. Bahçeli, çocukların yanında kesinlikle sigara içilmemesi gerektiğini vurguladı Özel Fuar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elvan Bahçeli 'Burun akıntısı renksiz, su gibi bir kıvamdan, sarı-yeşil koyu renkli bir akıntıya dönüşebilir. Solunum yollarının bulaşıcı bir hastalığı olan [&hellip]

Çocukların yanında sigara içmeyin

Özel Fuar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elvan Bahçeli, soğuk algınlıkları ile ilgili açıklama yaptı. Bahçeli, çocukların yanında kesinlikle sigara içilmemesi gerektiğini vurguladı

Özel Fuar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elvan Bahçeli “Burun akıntısı renksiz, su gibi bir kıvamdan, sarı-yeşil koyu renkli bir akıntıya dönüşebilir. Solunum yollarının bulaşıcı bir hastalığı olan soğuk algınlığı, burunu, boğazı, sinüsleri, kulakları, östaki borusunu, nefes borusunu ve bronşları etkileyebilir. Bir çocuğun yılda 6-12 kez soğuk algınlığına yakalanması normaldir ve anne babaların bunun olmaması için çaba göstermeleri gerekmez. Ateşin çok yükselmesi ve genel durumun bozulması, şiddetli öksürük, kusma, ishal gibi ek bulguların varlığı daha çok gribi düşündürmelidir. Virüs enfeksiyonları çocukların direncini düşürür. Direnç düşüklüğü de, soğuk algınlığı olarak başlayan hastalığın orta kulak iltihabı, zatürre, sinüzit , bademcik iltihabı ve bronşiolit gibi başka hastalıklara dönüşmesinin önünü açabilir” dedi.
ÖKSÜRÜKTE BİR ÇOK NEDEN
Çocukların öksürmesinin bir hastalık belirtisi olabileceği gibi solunum yollarındaki tahriş edici bir maddeye karşı tepki de olabileceğini belirten Özel Fuar Hastanesi Uzmanı Bahçeli, “Öksürük akciğer enfeksiyonlarındaki veya solunum yollarındaki balgamın sökülmesini sağlar. Soğuk algınlığı sırasında burun akıntısının geriye giderek solunum borusunu tahriş etmesinden dolayı olabilir. Kulak enfeksiyonları da kuru öksürüğe sebep olabilir. Kuru, gıcıklı öksürük pek ciddi bir sorun olmamakla birlikte nedeni her zaman bilinemez” diye konuştu.
NELER YAPILMALI?
Bahçeli, öksürük ile ilgili bazı önerilerde de bulundu. Bahçeli’nin önerileri şöyle: “Öksürük balgamlı bir öksürük ise kesinlikle öksürük şurubu kullanmayın. Bu durumda öksürüğün kesilmesi değil, öksürükle birlikte balgamın sökülüp atılması önemlidir. Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırıp, sırtına hafif hafif vurarak balgamın çıkmasına yardımcı olun. Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak dik yatmasını sağlayın. Öksüren çocuğunuzun odasını nemli tutun. (Yüzde 40-60 arası tutulması gerek). Çocuğun yanında kesinlikle sigara içmeyin. Yatmadan önce boğazını yumuşatmak için ılık bir şeyler verin.” (Kocatepe)

Temizliğe dikkat edilmeli

Özel Fuar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elvan Bahçeli özellikle hijyen koşullarının iyi olmadığı ortamlarda rota virüs ishalli bir kişinin dışkısı ile kolaylıkla çevreye yayılabildiğini söyleyerek, “Bu kişinin dokunduğu kapı kolları, telefon, asansör düğmesi, oyuncak, bardak gibi çok çeşitli araçlarla çevredeki kişilere kolaylıkla virüs bulaşabilir” dedi. Dr.Elvan Bahçeli, ”Kuluçka süresi 1-3 gündür. Rota virüsler ishalin ortaya çıkmasından önceki günlerde ve bulguların ortaya çıkışından 10-12 gün sonraya dek dışkıda atılabilir. Solunum yolu ile de bulaşabilmektedir.” açıklamasında bulunarak, “Anne sütü ile beslenen bebekle, yenidoğanlar ve 3 ayın altındaki bebekler anneden geçen antikorların koruyuculuğu nedeniyle daha az hastalanırlar. Enfeksiyonu alan yenidoğanlar bazen bulgular ortaya çıkmadan hastalığı atlatabilirler” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme