Çocukların yabancı cisim yutması tehlikeli!

AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Yusuf Gülsarı, çocukların yabancı cisim yutmalarının ihmal edilemeyecek kadar önemli olduğunu söyledi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Yusuf Gülsarı, Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir'in sorularını cevaplandırdı.DÜNYAYI AĞIZ YOLUYLA TANIYORLARÇocukların yabancı cisim yutmaları durumunun ağız yoluyla uygun olmayan bir cismin [&hellip]

Çocukların yabancı cisim yutması tehlikeli!

AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı, çocukların yabancı cisim yutmalarının ihmal edilemeyecek kadar önemli olduğunu söyledi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı, Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını cevaplandırdı.
DÜNYAYI AĞIZ YOLUYLA TANIYORLAR
Çocukların yabancı cisim yutmaları durumunun ağız yoluyla uygun olmayan bir cismin yemek borusuna veya nefes borusuna kaçması olarak açıklanabileceğini belirten Dr. Yusuf Gülsarı; “Sindirim sistemine kaçan yiyecek olmayan cisimler de sorun çıkartırken nefes borusuna kaçan cisimler ise ciddi sorunlar oluşturur. Bu durum her yaşta olabilir. Ancak çocuklarda daha fazla görülür. Yutulan cisimler hem sindirim sistemine hem de nefes sistemine kaçabilir. 0–3 yaş arasındaki çocuklar dünyayı ağız yoluyla tanır. Bu dönemdeki çocuklar nesneleri algılayabilmek için eline aldığı her şeyi ağzına götürür. Çünkü bu dönemde çocuklar nesneleri oral yoldan tanırlar.” dedi.
ÇOCUKLARIN YUTUŞU FARKLI
Çocukların nesneleri tanıma aşamasında zaman zaman cisimleri yutabildiklerine dikkat çeken Dr. Gülsarı; “Yutulan cisimler ya boğaza kaçar, akciğerlere gider ya da yemek borusuna kaçar. Çocukların büyük azı dişleri 5 yaşından sonra çıkmaya başlar. Bu nedenle çocuklar dişleri ya da damakları ile ezemediği gıdaları da yutma eğilimindedirler. Bu gıdalarda yabancı cisim yutması gibidir. Çünkü bir gıdayı dişinizle öğütmezseniz mutlaka sıkıntı oluşturacaktır. Ayrıca çocukların yutma yetileri yetişkinlerden farklıdır. Yeterince ezemedikleri sert gıdaları yutarken nefes borularına kaçırabilirler.” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme