Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN

ÇOCUKLARIMIZI KİM YAKTI?

10 Ocak’ta, Atatürk İlkokulu bahçesinde kartopu oynayan çocukların vücutlarında siyah yanıklar oluştu. Öğrencilerden 9’u hastanede tedavi altına alındı. 2 öğrencimize 2. 3. derece yanıklar nedeniyle cerrahi operasyonla doku nakli gerçekleştirildi.
Olay sonrası, AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, okul bahçesinden su ve toprak numuneleri almış, herhangi bir bulguya rastlanılmadığı ifade etmişti.
Olaydan önce okul bahçesinde kimyasalmadde ile kar mücadelesi yaptığı iddia edilen Afyonkarahisar Belediyesi ise yaptığı açıklamada, “Olayın gerçekleştiği okul bahçesinde en son kar temizleme çalışması 8 Ocak Çarşamba günü sabah saatlerinde yapılmış olup, bu çalışma kapsamında kepçe ile küreme yapılmış, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere okul idaresinin bilgisi dahilinde bir el arabası tuz hizmetli personele teslim edilmiştir.” diyerek kendini savundu.
Okul idaresi de bahçede herhangibir kimyasal kullanmadığını belirterek kenara çekildi.
Neyse ki suçumuz yok diyen idarecilerin imdadına AFSÜ Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım yetişti. Yıldırım, çocuklarda oluşan yanıkların herhangi bir kimyasal madde yanığı olamayacağını belirterek, “Buza düşmeye ve çarpmaya bağlı travma veya birbirlerine buz parçası atmaları sonucu oluşan yaralar olduğunu düşünüyoruz” dedi. Herkesi rahatlattı. Sorun çözüldü. Meğer, çocuklarda yanığa sebep olan şey buz parçalarıymış!
Bir kere şunu söyleyeyim bir hekim olarak çocukların ayaklarındaki siyah lekeleri gördüğüm an bunların kimyasal yanık olabileceğini düşündüm. (Aslında bunu söylemek için doktor olmaya da gerek yok ya neyse.) Ben tam 52 yıldan beri bu şehirde yaşıyorum. Ne karlar, ne soğuklar, ne buzlar gördüm. Yıllarca kartopu da oynadık, kardan adam da yaptık. Üşüdüğümüz günler de oldu ancak bugüne kadar hiç kararmış ayaklar, doku transferine kadar gidecek operasyon geçireni görmedim.
Ve nihayet Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi, incelenmek üzere gönderilen numunelerin analiz sonuçlarını açıkladı. Raporda “P.H. parametresi 12-13 aralığında olan ‘alkali’ özellikte madde tespit edilmiştir. Sodyum hidroksit, amonyum hidroksit, amonyak, potasyum oksit ve kalsiyum oksit gibi sulu çözeltileri ‘alkali’ özellik gösterebilir. Bu çözeltiler, cilde teması sonucu deride ciddi yanıklar oluştuğu bilinmektedir.” denilmekte.
Sonuç ortada. Birileri yalan söylüyor. Birileri de yalan söyleyenleri kurtarmak için tıbbi yorumlar yapıyor. Ancak ortada çok vahim sonuçlar doğuran bir hata olduğu kesin.
Sayın Valimiz bu yılı Afyonkarahisar’da “Sevgi Yılı” olarak ilan etti. Sayın Valim, işe önce çocuklarımızı sevmekle başlayalım, ne dersiniz. Okul bahçesinde, çocuklarımızın sağlığıyla kimler oynuyor ortaya çıkaralım. Bunu yaparken de kimsenin gözünün yaşına bakmayalım.
Son Söz; “Gerçeklerin er geç ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır” Erdal İnönü

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER