Çocuklarda beslenme problemi kabızlık yapıyor

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasin Yoldaş, beslenme problemlerinin çocuklarda kabızlığa yol açtığını belirtti   Özel Fuar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasin Yoldaş çocuklarda kabızlık sorununu anlattı. 'UZAYAN KABIZLIK ÖYKÜSÜ DİKKATE ALINMALI' Çocuklarda görülen kabızlıkların aileler tarafından yeterince dikkate alınmaması halinde sürecin uzadığını belirten Dr. Yoldaş, 'Uzayan [&hellip]

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasin Yoldaş, beslenme problemlerinin çocuklarda kabızlığa yol açtığını belirtti

Özel Fuar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasin Yoldaş çocuklarda kabızlık sorununu anlattı.
“UZAYAN KABIZLIK ÖYKÜSÜ
DİKKATE ALINMALI”
Çocuklarda görülen kabızlıkların aileler tarafından yeterince dikkate alınmaması halinde sürecin uzadığını belirten Dr. Yoldaş, “Uzayan kabızlıklar çocuklarda iştahsızlığa ve beslenme bozukluklarına neden olmaktadır. O nedenle bu durumun tanınarak gereken özenin gösterilmesi gerekir. Bir çocuktaen az 1 ay süreyle haftada iki ya da daha az dışkılama, ağrılı ve sert dışkılama, büyük çaplı dışkılama kabızlık olarak kabul edilir. Yine tuvalet becerisini edindikten sonra şu durumlarda kabızlık düşünülmelidir; Haftada en az bir kere dışkı kaçırma öyküsü, tuvaleti bile tıkayabilecek kadar geniş çaplı dışkılama öyküsü. Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin bazılarında dışkılama aralığı uzun olabilse de, dışkının yumuşak kıvamda olması nedeniyle bu bebekler kabız olarak nitelendirilmemelidir.” dedi.
“BAŞLANGIÇ SIKLIKLA TUVALET
EĞİTİMİ SIRASINDA GÖRÜLÜYOR”
Kabızlık nedenlerini sıralayan Dr. Yasin Yoldaş şunları kaydetti: “Küçük çocuklarda kabızlığın başlangıcı, sıklıkla tuvalet eğitimi sırasında başlar. Uygun ayak desteğine izin vermeyen yüksek tuvaletlerin kullanımı, çocuğa bakan kişinin baskıcı tutumu, tuvalet eğitimi sürecinin erken başlatılması, çocuğun hatalı ve tek tip besinlerle beslenmesi en sık nedenlerdendir.”
“İZLEME BESLENME DÜZENLENEREK DEVAM EDİLİR”
Dr. Yasin Yoldaş, kabızlığın ilk 1 ayda görülmesini, yenidoğan bebeğin mekonyum denilen yeşil gaytasını ilk 48 saatte yapmaması, sürekli ince şerit şeklinde gaytanın çıkması olarak tanımladı. Dr. Yoldaş sözlerine şöyle devam etti: “Anal bölgede fissür denilen çatlak olmaksızın gaytada kanama görülmesi, çocukda kabızlığa büyüme geriliğinin eşlik etmesi durumlarında ciddi nedenler düşünülür. Kabızlık tedavisinde öncelikle hastada doktor muayenesiyle ciddi organik nedenlerin olmadığının gösterilmesi gerekir. Beslenmenin düzenlenmesinden yararlanan hastanın bu şekilde izlemine devam edilmelidir. Beslenme düzenlenmesine cevap alınamadığı durumlarda ilaç tedavisine başlanmalıdır. İlaç tedavisine cevap alınan hastalar belirli aralıklarla izleme alınmalıdır. Tedavinin etkili olabilmesi için çocuğun acısız, rahat dışkılamasının sağlanması için tedaviye uzun süre aylarca devam edilmelidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, tedavi başarısı o ölçüde artmaktadır. Tedavi başarısında anne ve babanın gayreti ve eğitimi önemli olmaktadır. Tuvalet eğitiminin verilmeye başlandığı dönemde başlayan kabızlıklarda eğitim ertelenmelidir.”
>> Mustafa ERTÜRK’ün Haberi

Bakmadan Geçme