• Haberler
  • Gündem
  • Çocuklar 'Zeka Gücü' ile geleceğin robotlarını tasarlıyor

Çocuklar 'Zeka Gücü' ile geleceğin robotlarını tasarlıyor

Çocukları geleceğin dünyasına hazırlamak, ilgi, yetenek ve becerileri doğrultusunda yetiştirmek amacıyla hayata geçirilen Zeka Gücü Projesi, Türkiye'nin 27 ilinde 33 teknoloji laboratuvarıyla yola devam ediyor. Ulusal ve uluslararası birçok ödüle layık görülen yüzlerce proje ile çocuklar geleceğin robotlarını tasarlıyor. Sağlanan imkanlarla büyük başarılara imza atan çocukların projelerine daha fazla destek olmayı hedefleyen Turkcell'in, 23 Nisan [&hellip]

Çocukları geleceğin dünyasına hazırlamak, ilgi, yetenek ve becerileri doğrultusunda yetiştirmek amacıyla hayata geçirilen Zeka Gücü Projesi, Türkiye’nin 27 ilinde 33 teknoloji laboratuvarıyla yola devam ediyor. Ulusal ve uluslararası birçok ödüle layık görülen yüzlerce proje ile çocuklar geleceğin robotlarını tasarlıyor. Sağlanan imkanlarla büyük başarılara imza atan çocukların projelerine daha fazla destek olmayı hedefleyen Turkcell’in, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel hazırladığı reklam filminde, Afyon Dumlupınar BİLSEM’de eğitim gören Zeka Gücü’nün başarılı çocukları ve onların ürettiği projeler başrolde yer aldı.
FİLMDE ÇOK SAYIDA PROJE YER ALDI
Afyon Dumlupınar BİLSEM öğrencilerinin tasarladığı ‘Radyo Frekansında Flex Sensörlü Robotik El’ projesi toplumda güvenlik düzeyini artırmayı amaçlıyor. Bu proje, insanların girmesinin tehlikeli olduğu bölgelerde kullanıyor. Çalışanların, elektrik çarpmalarına maruz kalabileceği mesleklerde can güvenliğinin sağlanmasına yardımcı oluyor.  Projeyle bomba imha işlemlerinde temas gerektirmeden uzaktan kontrol ile işlemin gerçekleştirilmesini, çeşitli arama kurtarma çalışmalarında ölüm oranlarının azaltılmasını amaçlıyor. Gündelik hayatın, rutin işlerin çaba sarf etmeden yapılabilmesini sağlayan proje, bir telsiz sayesinde fiziksel temas gerektirmeden gerekli işlemleri gerçekleştirip, tam güvenlik düzeyinin gerçekleşmesini hedefliyor.
ZEKA GÜCÜ 2016’DA BAŞLAMIŞTI
Zeka Gücü, 2016’da MEB himayesinde ve BİLSEM bünyesinde başladı. Proje “Eğitim 2023 Hedefleri”ne paralel özellikle Anadolu’daki üstün yetenekli öğrencilerin, potansiyellerini geliştiren teknolojilere erişebilmelerini sağlıyor. Zeka Gücü Laboratuvarları’nda sunulan olanaklar arasında dizüstü bilgisayar, üç boyutlu yazıcı, akıllı tahta, elektronik set ve alet takımları bulunuyor. Çocuklar yapay zeka, kodlama, uzay bilimleri, robotik, akıllı ev ve bulut teknolojilerine yönelik eğitim alıyor ve projeler geliştiriyor. Türkiye’de “Maker Hareketi”ne (Kendin Yap) yönelik en kapsamlı adımlardan biri olan Zeka Gücü 2019 itibarıyla Stanford, Harvard, MIT gibi üniversitelerin kullandığı Open edX altyapısını kullanan eğitim platformunu da hayata geçirdi.

Bakmadan Geçme