• Haberler
  • Genel
  • Çocuk yaşta evliliğe karşı toplumu bilinçlendiriyorlar

Çocuk yaşta evliliğe karşı toplumu bilinçlendiriyorlar

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin ülke genelinde yürüttüğü Çocuk Gelinler Projesi kapsamında Afyonkarahisar’da da tanıtım yapıldı Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin Sabancı Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü, ülke genelinde çocuk yaşta evliliklerin önüne geçilmesini hedefleyen proje kapsamında Afyonkarahisar Fevzi Çakmak Yetiştirme Yurdu’nda tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantının başlangıcında bir sunum yapan [&hellip]

Çocuk yaşta evliliğe karşı toplumu bilinçlendiriyorlar

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin ülke genelinde yürüttüğü Çocuk Gelinler Projesi kapsamında Afyonkarahisar’da da tanıtım yapıldı

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin Sabancı Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü, ülke genelinde çocuk yaşta evliliklerin önüne geçilmesini hedefleyen proje kapsamında Afyonkarahisar Fevzi Çakmak Yetiştirme Yurdu’nda tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantının başlangıcında bir sunum yapan Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin kurucularından Halime Güner, yapılan araştırmalar neticesinde neredeyse her 2 kişiden birinin çocuk yaşta evlendiğini gördüklerini söyledi. Güner, “Çok önemli bulduğumuz bir konu için burada bulunuyoruz. 16 yıllık çalışmamızda Türkiye’yi belki 3-4 kez dolaşmış bir örgüt olarak ilk kez şöyle bir konuyla karşı karşıya kaldık: Biz kadınlara girişimci olmaları için bazı telkinlerde bulunuyorduk. Salonda kadınlar, bize ‘O kadar küçük yaşta evlendik. Okula gitmediğimiz için harfleri öğrenemedik. Vücuduma gerekli olan minerallerim, kanımı, karnımızdaki çocuğa verdik. Bu nedenle 2 saatten fazla ayakta kalamam. Kendimizi mutsuz hissediyoruz’ dediler. Bu üzerinde durulması gereken bir konu. Zannettik ki çok az sayıda çocuk yaşta evlilik var. Neredeyse her 2 yaştan birinin çocuk yaşta evlendiğini gördük” dedi.
Güner, konuyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan da destek aldıklarını, Cuma Hutbeleri’nde 23 milyon erkeğe çocuk yaşta evlenmenin sakıncaları ile kadına şiddetin engellenmesine ilişkin bilgiler verildiğini söyledi. Güner, Türkiye’de ilk olarak evlenme yaşı ile seçme yaşı arasındaki çelişkinin ortadan kalkması gerektiğini, seçimlerde oy vermek için 18 yaşını bitirme şartı arandığını ancak evlilik için 17 yaşının yeterli olduğunu hatırlattı.
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ali Şanlıer de Afyonkarahisar’da çocuk yaşta evliliklere rastlandığını, bu durumun üstesinden gelmek için sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Program, çocuk yaşta evlenmeyle ilgili iki kısa filmin gösterimiyle devam etti.(Kocatepe)
Uçan Süpürge’nin Çocuk Gelin projesinden başlıklar
-Çocukların geliştirdiği her evlilik erken evliliktir.
-Türkiye’nin de imzalamış olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, 18 yaşından küçük herkesin çocuk sayılması gerektiğini söylüyor.
-Erken yaşta evlenen çocuğu zor bir hayat bekliyor.
-Erken evlilik yapanlar, genellikle devletin ve yasaların onları koruyacağından habersiz.
-Dünyaya gelen her 10 çocuktan birinin annesi çocuk yaşta.
-İsteği dışında evlendirilmek üzere olan bir çocuk ve yetişkin ile ilgili Alo 183 Şiddet Hattı’ndan yardım istenebilir.

Bakmadan Geçme