Çocuk istismarını önlemede herkes mücadele etmeli

Afyon Doğa Koleji Konferans Salonu’nda 17 Kasım Cumartesi günü sabah saat 10:00’da “Çocuk İstismarı ve İhmali Bilinçlendirme” semineri düzenlendi.'HERKESİN MÜCADELESİ ZORUNLU'“Çocuk İstismarı ve İhmali Bilinçlendirme” semineri 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü öncesi Afyon Doğa Kolejinin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünce velilere yönelik organize edildi.Toplantının açılış konuşmasını TBMM Divan Katibi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) [&hellip]

Afyon Doğa Koleji Konferans Salonu’nda 17 Kasım Cumartesi günü sabah saat 10:00’da “Çocuk İstismarı ve İhmali Bilinçlendirme” semineri düzenlendi.
“HERKESİN MÜCADELESİ ZORUNLU”
“Çocuk İstismarı ve İhmali Bilinçlendirme” semineri 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü öncesi Afyon Doğa Kolejinin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünce velilere yönelik organize edildi.
Toplantının açılış konuşmasını TBMM Divan Katibi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal yaptı. Çocuk istismarının toplumun kanayan yarası olduğunu belirten Köksal, “TBMM’de geçen dönemde çocuğa karşı her türlü istismarın önlenmesinde Araştırma Komisyonu’nda alınacak tedbirlerin kurulması amacıyla Araştırma Komisyonunda partimi temsilen görev aldım. Bu konu gerçekten toplumumuzda kanayan bir yaradır. Bununla ilgili çocuk istismarını önlemek için neler yapabiliriz bu konuda hepimizin mutlaka mücadele etmesi gerektiğine inanıyorum.” dedi.
“ÇOCUK HAKLARI EVRENSEL KAVRAM”
Milletvekili Köksal, çocuk haklarının çocukların kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerinde sahip oldukları eğitim, sağlık, yaşama, barınma, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların hepsini birden kapsadığını söyledi. Çocuk haklarının kapsadığı geniş anlamıyla evrensel bir kavram olduğuna değinen Köksal, “Çocuk haklarını korumak ve çocukların maruz kalabileceği her türlü istismarı önlemek adına 20 Kasım 1989’da BM Genel Kurulu’nda Çocuk Hakları Sözleşmesi kabul edildi. Bu sözleşmeye göre 18 yaşın altında ki her birey çocuk olarak kabul edilmektedir. Türkiye bu sözleşmeyi 1995 yılında imzalamıştır. Fakat gelişmiş ülkelerde bu sözleşme hükümlerinin uygulanması bizim gibi gelişmekte olan ülkelere göre daha iyi durumdadır. Yani onlar bize göre daha iyi durumdadır.” diye konuştu.
“ÇOCUĞUN İDRAKİ
BİLİNÇLENDİRMEYLE SAĞLANIR”
Rehber Öğretmen Serda Başar Kayıran tarafından öğrenci velilerine “Çocuk İstismarı ve İhmali Bilinçlendirme” başlıklı seminer verildi. Semineri videolu örnekler eşliğinde veren Kayıran, “Çocukların dünyaları çok farklıdır. Çocukların istismarı idrak edebilmesi yani onların bu durumu tam olarak anlayabilmesi aslında mümkün değildir. Çocuklarımızın bunu anlayabilmeleri bizlerin bilinçlendirmesi ile sağlanabilir. Çocuklar ilgi ve sevgi görmekten çok mutluluk duyarlar. Karşıdan gelecek kötü tavrı idrak edemezler. Bu kötülüğü yaşadıklarında, bu şoktan kurtulmaları ve bunu anlamlandırmaları çok zordur. Dolayısıyla onları bizim düşünebildiğimiz gibi düşünebilmelerini beklememiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“ÇOCUK KENDİNİ KORUMA
KONUSUNDA YÖNLENDİRİLMELİ”
Çocuğun bir yabancının yanına yaklaştığında hangi niyetle yanına yaklaştığını anlayamayacağını vurgulayan Kayıran şöyle konuştu:
“Çocuk bir yabancının yanına yaklaştığında hangi niyetle yanına yaklaştığını keşfedemez, anlayamaz. Yani hiçbir zaman kötü düşünemez. Bunlarla ilgili görev velilerle bizlerdedir. Biz çocuklarımızı koruyacağız. Neleri yapmaları gerektiği konusunda onlara bilgi vereceğiz. Kendilerini nasıl koruyacakları konusunda onları yönlendireceğiz.” Seminere; öğrenci velileri, öğretmenler katıldı.

Bakmadan Geçme