Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

Çobanlarlıoğlu Şehit Yusuf (Marulcu Mahallesi)

Yusuf İLGAR 11 Ağustos 2017 Cuma 21:16:04
 

Çobanlarlıoğlu Şehit Yusuf
 (Marulcu Mahallesi)
Marulcu Mahallesi’nden Çobanlarlıoğlu Mehmet oğlu Yusuf, 1912 yılında Trakya’da olan illerimizden Kırklareli’nin bir ilçesi olan Vize’de muhtemel Bulgarlarla yapılan muharebede şehit olmuştur. Arkasında bakıma muhtaç eş, çocuklar ve bir kardeş kalmıştır. Tabir yerinde olursa beş kuruşa muhtaç halde hayatlarını sürdürmektedirler. Şehit Yusuf’un kardeşi Mehmet oğlu İbrahim, mahkemeye başvurarak Karaman Mahallesi’nden Feyzioğlu Şükrü bin Feyzi’ye dava açarak demiştir ki:
Kardeşim Çobanlarlıoğlu ailesinden Mustafa oğlu Mehmet’in oğlu olan Yusuf, 8. Nişancı Taburu’nda askerlik görevini yaparken Balkan Muharebesi’ne katılmış, Teşrîn-i sâni 1328/Kasım 1912 senesinde Vize Muharebesi’nde de şehîden vefat etmiştir. Mirasçısı olarak ben İbrahim, hanımı Mehmet kızı Emine Hatun, kızları Nazmiye ve Fahriye bulunmaktadır. Kardeşim Şehit Yusuf’un Yukarıda ismi geçen Şükrü Efendiden kırk sekiz kuruş alacağı bulunmaktadır. Benim hisseme düşen beş kuruşun alınarak bana verilmesini talep ederim demiştir. Şükrü Efendi borcu olduğunu kabul etmekle birlikte bu kişilerin mirasçısı olduğunu ispatlamalarını istemiştir. Bunu üzerine:
Kâhil Mahallesi’nden Fazlıoğlu Kazım Efendi ibn-i Ahmet ve Hacı Yahya Mahallesi’nden Latifoğlu Ahmet Rüşdü Efendi adlı kişiler şahitlik ederek Çobanlarlıoğlu Yusuf Efendi bizimle Balkan Muharebesinde idi. Biz Yusuf’un Teşrîn-i sâni 1328/ Kasım 1912 tarihinde Vize cihetinde olan Poyralı Mevki’sinde muharebe sırasında düşman tarafından atılan kurşunla şehîden vefat ettiğini gördük. Şehit Yusuf Efendi’nin varisleri olarak bildiğimiz hanımı Emine’yle kızları Nazmiye ve Fahriye ve kardeşi İbrahim’le diğer kardeşi Hüseyin vardır. Bunlardan başka varisi olup olmadığını bilmiyoruz. Biz bu hususa bu şekilde şahidiz demişlerdir. Yukarıda ifade edilmeye çalışılan olaya şahitlik edenlerin doğru sözlü olduklarına ve itimat edileceğine dair de Kâhil Mahallesi İmamı Mehmet oğlu Yusuf Efendi, Muhtarı Salih Ağa, aynı mahalleden Yeşiloğlu Ali Efendi ibn-i Yusuf; Hacı Yahya Mahallesi İmamı Süleyman Efendi ibn-i Osman ve Muhtarı Hacı Salih bin Hacı Mehmet, aynı mahalleden Hoca-zâde Salim Efendi ibn-i Hacı Rıfat Efendi adlı kişililer şahitlik etmişlerdir. Bu bilgi ve şahitler üzerine mahkeme mirasçı İbrahim Efendi’nin hissesine düşen payının verilmesine 6 Zilkade 1333/15 Eylül 1915 tarihinde karar vermiştir. (AŞS., nr. 647, s. 106/87; belgenin transkripti için bk. Ömer Demirtaş, 647 Numaralı Karahisar-ı Sahip Şer‘iyye Sicili, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon 2004).

 

 

Çobanlarlıoğlu Şehit Yusuf’la alakalı
mahkeme kaydı. AŞS., nr. 647, s. 106/87.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER