• Haberler
  • Gündem
  • Çoban MHP'lilerin eleştirilerini cevapladı – Kocatepe Gazetesi

Çoban MHP'lilerin eleştirilerini cevapladı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısında 2017 yılı faaliyet raporu oylaması öncesi Meclis'in MHP’li üyeleri söz alarak ret oyu kullandıkları rapora yönelik gerekçeleri bildirdi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban oylamaya kadar Başkanlık görevini Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Albay'a devretti.'BAZI PROJE VEKARARLAR UYGULANAMADI'MHP grubu üyeleri Halil İbrahim Baykara, İlker Çelikoğlu, Bekir Özderdem, Özcan Şarlak, Recep [&hellip]

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısında 2017 yılı faaliyet raporu oylaması öncesi Meclis’in MHP’li üyeleri söz alarak ret oyu kullandıkları rapora yönelik gerekçeleri bildirdi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban oylamaya kadar Başkanlık görevini Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Albay’a devretti.
“BAZI PROJE VE
KARARLAR UYGULANAMADI”
MHP grubu üyeleri; Halil İbrahim Baykara, İlker Çelikoğlu, Bekir Özderdem, Özcan Şarlak, Recep Avşar, Yavuz Süleyman Turunç 2017 yılı faaliyet raporuna yönelik eleştirilerde bulundu. Çoban, eleştirileri tek tek cevapladı. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, eleştirilerin demokratik nezaket içerisinde olduğunu söylerken özeleştirilerde de bulundu. Çoban, “Halil İbrahim Baykara kardeşim üzüldüğünü belirterek bir takım güçlerin kararlarımızı ve projelerimizi yaptırmadığını söyledi. Doğrudur maalesef seçimle gelinen görevlerde bu tür sıkıntılar var. Bizim partimiz de maalesef 7 Haziran seçimlerinde geçmişte hiç yapmadığı popülizmi yapmak zorunda kaldı. Öyle vaatler verildi ki, asgari ücret oranından tutun da. Biz de kardeşim nereden bulup bunu yapacaksınız? Bu durum işadamlarını sıkıntıya sokar demiştik. Millet gitti bize oy vermedi, diğer partilere oy verdi. Biz de 1 Kasım’da asgari ücret oranında artış yapacağız diyerek oyları aldık. Tüm siyasi partilerimiz seçimlerde bu ülkenin şartları neye uygun düşünmeden konuşabiliyor. Bu noktada Halil İbrahim beye tamamen katılıyorum” dedi.
“HİÇ KİMSE İLE KAVGA
ETMEYECEĞİM DEDİM”
2009 yılındaki Mahalli İdareler Genel Seçimi sırasında kendisinin Bakan, Vali Milletvekili ve parti teşkilatından hiç kimse ile kavga etmeyeceğini söylediğini hatırlatan Çoban, “Ben hiç kimse kavga etmeyeceğim dedim. Çünkü ben 10 yıl Belediye Meclis Üyeliği yaptım. Başkanlarımızın kendi partileri, kendi partilerinden olan Bakanlarıyla, Valilerle neler yaşadıklarını çok iyi biliyorum. Ben şu kürsüden ilin valisine küfür edildiğini biliyorum. Dokuz yıllık görev süremiz boyunca Allah’a hamd olsun kötü bir şeye vesile olmadık. Halil İbrahim kardeşimiz neden yetkililer görmez, bilmez dedi. Biz biliyoruz. Çözebildiğimiz ve çözemediğimiz sorunlar var” diye konuştu.
“TRAFİKTE CEZA YETKİMİZ YOK”
Eleştirilerde kaldırım işgallerinden bahsedildiğini belirten Çoban, “Her zaman eleştirilen konuların en başında gelen konumuzdur. Kaldırım işgallerinin de sebepleri var. 7 Haziran seçimlerinde aman ha esnafa yüklenmeyin. Sakın ha zabıtanıza tembih edin milletin canını yakmasın. 7 Haziran seçim sonucundan koalisyon çıktı. Aman ha 1 Kasım’da seçim var sakın ha kimseye cezai işlem yapmayın. 1 Kasım’da sandıktan çıkan sonuçla elhamdülillah gerçekten Türkiye kazandı. Bence kazanan iktidar partisi değil Türkiye’dir. Ondan sonra referandumlar var. Sonra 15 Temmuz hain darbe girişimi oldu. Darbe girişimi sonrası Emniyet’te birçok FETÖ’cü polis ihraç edildi. Dolayısıyla Emniyet’te herhangi bir polisi dahi bulmak zorlaştı. Trafik ceza yazmayınca herkes hak görmeye başladı. Kaldırım işgali de, dükkânların önüne duba koymakta hak görülür oldu. Aynen bu talepleri ben de Emniyet Müdürüne ve trafiğe bakan arkadaşımıza söyledim. Murat beye trafiğe bakan müdürümüzle sokakları gezin dedim. Zaten otopark sıkıntısı var. Bir de dükkân önlerine kasa, eşya vs konuluyor. Kendi aracı gelinceye kadar orayı muhafaza edip kendi aracı gelmese de kimseye park yaptırmıyor maalesef. Kaldırıma çıkan araçlar haricinde Belediyemizin cezai işlem yetkimiz yok. Ana yollarda kontrol var diye ağır yük taşıyan ve mermer kamyonları şehir içi yollarımızı kullanıyor. Bizim şehir içi yollarımız 30 tonluk yüke kadar taşıyor. Ama adam yüz tonluk yükle yoldan geçiyor. Bizim yolumuz bu yükü kaldırmıyor” şeklinde konuştu.
“SÜLÜN’DEKİ DURUMDAN HABERDARIM”
MHP grubu üyelerinden Özcan Şarlak’ın “Sülün’deki imar” örneğini verdiğini bu konuyu kendisinin de duyduğunu belirten Çoban şu ifadeleri kullandı: “Orada hissesi olan arkadaşlara da dua edin orası bir belde dedim. Bu hakkı bir il Belediyesinden ya da kontrolü olan ilçe Belediyesi’nden almanız mümkün değil dedim. Gerçekten hiçbir donatı hesabı yok. Hiçbir planlama ilkeleri yok. Bu şekilde şeyler yapılıyor. Bu konuda Sayın Bakanımız da hem Vali’ye hem Çevre Şehircilik Müdürlüğüne hem bize de sürekli talimat veriyor. Ama arkadaşlarımız kesinlikle haklı. Sadece Sülün’de değil tüm beldelerimizde bırakınız bir şehir plancısını bir mimarı, bir inşaat mühendisini bir tane inşaat teknikeri ya var ya yok.”
“KÜLTÜR SANAT 9 YILDIR MUHTEŞEM”
MHP üyelerinden Bekir Özerdem’in tiyatro ile ilgili konuştuğunu belirten Çoban şunları söyledi: “Sadece tiyatroda değil biz kültür ve sanatta da konferans denilsin, konser denilsin, basın yayın denilsin gerçekten son 9 yıldır muhteşem. Başarılara imza attık. 2009 yılında da göreve geldiğimizde de mevcut tiyatroyu yöneten arkadaşlarımızla bizim fikri uyuşmazlığımız vardı. Yaşam tarzı ile ilgili de uyuşmazlıklarımız vardı. Onlara teşekkür ettik. Sanıldı ki Afyon Belediyesi tiyatroyu kapatacak. Ama biz daha güzelini yapacağız dedik. Gerçekten elhamdülillah 15’e yakın oyun sergiledik. Bu sene inşallah 3 tane oyunumuz sahnelenecek. Hepsini seyrediyorum ama son oyun olan ‘Bana Birşeyhler Oluyor’ oyunu sonrası arkadaşlarımı tebrik ettim. Dedim ki artık amatör tiyatrocu değilsiniz. Profesyoneller elinize su dökemez. Bu noktaya gelmişsiniz. Herkesin oyunu görmesini arzu ederim. Bunlardan yönetmen arkadaşımızı Belediye’de işe aldık. Bir oyuncumuzu da Belediye’de işe aldık. Sahne dekorunu yapan arkadaşımız zaten Belediye’de çalışıyor. Setçi arkadaşımız yine Belediye’de çalışıyor. Diğerleri de işsiz değiller.”
“80 YILLIK YATIRIM BİR
KÜLTÜR MERKEZİ ETMİYOR”
Tiyatro yapımı ile ilgili açıklamasının 2016 yılında olduğunu belirten Çoban şöyle konuştu: “Ben 2014 yılı seçimlerinde Afyon’a bir tiyatro salonu yapacağım diye söz vermedim. İmkânlarımızın geliştiğini Allah’a hamd olsun fark ettik. Oyunlarda durumumuz iyiydi. Devlet Tiyatrolarındaki hocalardan tavsiyeler alarak onlardan görüş alarak da çok güzel bir proje yaptırdık. Sadece tiyatro değil aynı zaman bir opera salonu hemen yanı başında Afyon Belediyesi ayrı bir binada toplam 15 bin metrekarelik arsa üzerinde bir opera tiyatro salonu son sistem düşünüldü. Devlet Tiyatroları sahnelemesine uygundur. 525 seyirci kapasitelidir. Yanı başında Afyon Belediyesi Konservatuarı ve yanı başında Sosyal Tesisler var. 80 yıllık yatırım bir İsmet Atilla Kültür Merkezi kadar etmiyor. Bu yıl sözleşme imzalayıp müteahhitle 2019 yılı sonunda hizmete açmayı hedefliyoruz.”
AFYON’UN EN BÜYÜK PAZARI ATAKÖY’DE
MHP grubundan Bekir Özerdem’in Ataköy semt pazarında sebzeci esnafının tezgâh açmaması yönündeki değerlendirmesine de değinen Çoban şu ifadeleri kullandı: “2009 yılında aday iken birçok arkadaşım da yanımdaydı. Pazarları inanın çamurdan gezemedim. İlk dönemimizde 12 milyon lira maliyetli Çarşamba pazarımızı katlı pazar olarak yaptık. Tüm pazarlarımızı Fatih pazarından başlayarak asfaltladık, beton parke yaptık. Harb-İş Pazar yerimizin yarısı Belediyemize aitti. Yarısı bir şahsa satılmıştı. Pazar yeri satılır mı? Satılmış. Allah’tan satın alanlar tanıdıktı. Rica ettim beni kırmadılar. Başka yerden yer verdik. Modern bir pazar yaptık. Bunu bir pazarcı söylüyor; Harbiş pazarında bir sebzeci pazar yerini satacağında 40 bin TL’ye veriyorlar. 2009 şartlarında bin TL bile etmeyeceğini söylüyorlar. Biz Fatih, Karşıyaka, Harbiş pazarını kapattık. Bahsedilen Ataköy pazarında şunu beklemek belki hakkımdı. Orası imarda spor tesis alanıydı. Tamamı özel mülkiyetti. Ben onlara başka yerden arsa verip o arsayı Belediye’ye kazandırdım. Afyon’un en büyük 9 bin metrekarelik pazar yerini oraya yaptım.”
“AÇMAYACAĞIZ DİYE İNAT ETTİLER”
“Fakat bizim her işimiz böyle. Yaptığımız hizmet konuşulmadı da sebzecilerin oraya tezgâh açmamaları gündeme geldi” diyen Çoban sözlerine şöyle devam etti: “Niye açmadıklarını söyleyeyim. Ben bu şehri birlikte yönetelim anlayışım var. Konu ne ise onun ilgilileriyle muhatap olurum. Seçildiğimden beri Çarşamba pazarının nereye yapılacağına Sebzeciler, Kasaplar olmak üzere 6 oda ile karar verdik. Diğer semt pazarlarını da aynı şekilde yaptık. Bana Aralık ayında seçim olduğunu kurada yer seçimine şaibe karışmaması için Pazar yeri açılışını seçim sonrası açalım dediler. Seçimi Sebzeciler Oda Başkanı 4 oyla kaybetti. Başka bir arkadaşımız seçimi kazandı. Sonra biz tezgâh açmıyoruz dediler. Niye diye sorduğumuzda burada haksızlık var dediler. Tuhafiyeciye şu kadar metrekare yer verilmiş bize şu kadar metrekare yer verilmiş. Bu işin kararını önceki Oda Başkanı ile verdiğimizi, bunu değiştiremeyeceğimizi, aksi halde her şeyin değişeceğini söyledim. Eski Başkanla görüştüklerini böyle bir durumun olmadığını söylediğini belirttiler. Zabıta Müdürü eski Başkanı çağırdı. Eski Başkan öyle bir şey söylemediğini, kararı birlikte verdiğimizi söyledi. Yetki Belediyede olduğu halde Oda Başkanlarıyla birlikte hareket ettik. Böyle yaparak bizi üzüyorsunuz, biz bu pazara 4,5 trilyon lira para harcadık. Senin kendini gösterme amacına yönelik böyle bir şeye izin veremem dedim. Arkadaşımız sağ olsun yeni seçilmenin ve ben bir iş yaptıracağım demenin düşüncesiyle 4 hafta bizi sabote etti. Esnaf geldi görüştük anlattık. Ataköy’de keyfi kararla tezgâh açmadılar. Açmayacağız diye inat var. Arkadaşın psikolojisi çok farklı. Açıkça bir takım siyasi partiler bu işi provake etti.”
Çoban, 9 yıl boyunca satılandan daha çok kazandırdıklarını sözlerine ekledi. >> Burcu AYDIN’ın haberi.

Bakmadan Geçme