• Haberler
  • Gündem
  • Çoban Belediye çalışmalarını anlattı, gündemi değerlendirdi

Çoban Belediye çalışmalarını anlattı, gündemi değerlendirdi

KENT MEYDANI İÇİNKURUM KARARI BEKLENİYOR Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kent Meydanı ihalesini gerçekleştirdiklerini, ihaleye gerçek anlamda yoğun bir katılım olduğunu söyledi. İhaleye 17 firmanın katıldığını dile getiren Çoban, 'Bu konuda tabi ihale mevzuatını bilen insanlar bunu anlayabilirler. Aşırı düşük maliyet denilen bir sistem var. Verilen teklifler aşırı düşük kaldığı için bunun sorgulaması ciddi bir zaman [&hellip]

KENT MEYDANI İÇİN
KURUM KARARI BEKLENİYOR

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kent Meydanı ihalesini gerçekleştirdiklerini, ihaleye gerçek anlamda yoğun bir katılım olduğunu söyledi. İhaleye 17 firmanın katıldığını dile getiren Çoban, “Bu konuda tabi ihale mevzuatını bilen insanlar bunu anlayabilirler. Aşırı düşük maliyet denilen bir sistem var. Verilen teklifler aşırı düşük kaldığı için bunun sorgulaması ciddi bir zaman alıyor. Bu sorgulama bitti. Bizim sorgulamamız katılan firmalara tebliğ edildi. Bir firma buna itiraz etti. Şu anda Kamu İhale Kurumu’ndan karar bekliyoruz. Kurum kararını verir vermez inşallah Kent Meydanı Projemize Allah izin verirse başlayacağız” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN KARAR BAKANLIKTA

Burhanettin Çoban, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Afyonkarahisar’da hem Örenbağ’da hem de Mısri Camii çevresinde 2013 yılında başlattıkları bir çalışma olduğunu söyledi. Burada yasal işlemlerin kısmen tamamlandığını belirten Çoban, “Şu anda Kentsel Dönüşüm Projesini ihale ettiğimiz firma projeleri bitirdi. Belediyemizin onayından geçti. Çevre Şehircilik Bakanlığına gönderdik. Sanıyorum dört aydır Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda incelemeler devam ediyor. İnşallah Çevre Şehircilik Bakanlığımızın kararı doğrultusunda Kentsel Dönüşüm çalışmalarına kaldığı yerden devam edilecek” diye konuştu.

“ÜST GEÇİTTE YETKİ KARAYOLLARININ”

AKÜ ANS Yerleşkesi ile Erenler Bölgesi’ni birbirine bağlaması planlanan üst ya da alt geçit konusunda Karayolları’nın “Yetki Belediye’de” dediğini hatırlattığımız Belediye Başkanı Burhanrettin Çoban bu konuda da bilgiler verdi. AKÜ ANS önünde yapılması planlanan üst geçidin Belediye yetkisinde olmayan bir konu olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İzmir yolundaki, Ali Çetinkaya Yerleşkesi’nin bulunduğu üst geçidi Karayollarının yaptığını hatırlattı. Çoban, “Yine üniversitemizin yurtların önündeki üst geçidi nasıl Karayolları yapmışsa burada da yetki tamamen kendilerinindir. Dolayısıyla onların da bir proje içerisinde olduğunu duydum” ifadelerine yer verdi.

KÜLTÜR VE SANATEVİ 17 AĞUSTOS’TA HİZMETTE

2. Belediye Şehir Çarşısı yanındaki Kültür ve Sanat Evi restorasyonunun bittiğini dile getiren Çoban sözlerine şöyle devam etti: “Orayı sahiplerinden 135 bin liraya satın almıştık. Oraya sağ olsunlar Vilayet Hizmetler Birliği’nce 450 bin liralık restorasyon desteği verdiler. Kendilerine müteşekkirim. Bu konuda Salih Sel ve iki dönem önceki Valimiz Hakan Yusuf Güner’in de destekleri olmuştur. Onları da bu vesile ile saygıyla anıyorum. Biz oraya toplamda 900 bin liraya yakın bir restorasyon gideri harcayarak inşallah burayı açılışa hazır hale getirdik. 17 Ağustos’ta da buranın açılışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Kent Ormanı altında, Taşpınar mahallesindeki Kent Müzesi ile ilgili imar plan çalışmalarımız mahkemece iptal edilmişti. Buradaki planlamayı yeniden yaptık. Arkadaşlarımız askıya çıkardı. İnşallah imar plan çalışması biterse Kent Müzemizi 2018 başlayacak şekilde yapacağız. Biz bu arada Kent Müzesi Projesini devam ettiriyoruz. Burada hem müze var, hem maket müze var, hem sosyal tesisler var, hem de Özel Gözlem Evi de burada inşallah gerçekleşecek.”

“KEŞKE 2008’DE ANITA MÜDAHALE EDİLMESEYDİ”

Burhanettin Çoban, Utku Anıtı’ndaki yeşerme, bakımsızlık iddialarını değerlendirdi. Çocukluğundan beri bu şehirde yaşadığını söyleyen Burhanettin Çoban, “Bundan yaklaşık 9 yıl öncesine kadar Utku Anıtımızda herhangi bir oksitlenme, yeşillenme yoktu. 2007-2008 yılında Belediyemiz aslında ehil bir firmaya anıtın bakımını yaptırmış. Ancak bu bakım yapıldıktan sonra daha dar bir alanda olan oksitlenme maalesef anıtın geneline yayıldı. Bizler işimiz gereği ya da başka amaçlarla yurt dışına çok gidiyoruz. Fransa’da, İtalya’da, Almanya’da, Danimarka’da, Hollanda’da birçok tarihi bronz heykelin oksitlenip yeşillendiğini görürsünüz. Oralarda anıtlar olduğu gibi bırakılıp herhangi bir müdahale yapılmıyor. Keşke 2008 yılında da Belediyemiz bu anıta müdahale etmeseydi” şeklinde konuştu.
“MİLLETLER
HEYKELLERİN
ESKİLİĞİYLE ÖVÜNÜR”
Konu hakkında geçtiğimiz günlerde Atatürk Parkı açılışında CHP’li bir yetkili ile konuştuklarını açıklayan Çoban, “Atatürk Parkımızın açılışında CHP’li bir yetkili, ‘‘Bu anıtla ilgili durumu Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e de sorduk. Yılmaz Bey’de ‘Bu tür anıtlara müdahale edilmez’ dedi. O CHP’li yetkiliye, Yılmaz Büyükerşen’e bir yazı yazarak bu konuda teknik destek isteyeceğimizi ifade ettim. Eski Valilerimizden Haluk İmga tam anlamıyla yetkin bir Sanat Tarihi bilgisine sahipti. O da sürekli olarak ‘Milletler heykellerinin eskiliği ile övünürler. Bu tür anıtlara dünyanın hiçbir yerinde müdahale edilmez’ diye bir cümleyi geçmişte bize kullanmıştı. Arzu edilirse gittiğim İtalya, Danimarka, Almanya gibi ülkelerde bu tür bronz heykeller nasıl yemyeşil bir renge büründüğünü gösterebilirim. Birçok yerde bu tür şeyler vardır” ifadelerini kullandı.

TELEFERİK İHALESİ ÇARŞAMBA GÜNÜ

Teleferik projesinin Yap-İşlet-Devret Sistemi ile 25 yıllığına ihaleye çıktıklarını açıklayan Çoban şöyle konuştu: “Teleferik yapımı için Yap-İşlet-Devret Sistemi ile 25 yıllığına ihaleye çıktık. İnşallah 16 Ağustos Çarşamba günü saat 14.00’de ihalemiz var. Birkaç firmanın ilgilendiğini de görüyoruz. Bundan da mutluluk duyuyoruz. İnşallah ihalemizi gerçekleştirebilirsek 2018 yılı içerisinde Afyonkarahisarımız da teleferiğin çalışabilir olduğunu hep beraber görebileceğiz. İnşallah bir hayal daha gerçek olacak”

 “İNŞALLAH MÜTEAHHİT FİRMA BİZİ MAHCUP ETMEYECEK”

Battı-Çıktı Projesi çalışmalarının sürdürüldüğünü geçtiğimiz günlerde çalışma sahasında basın toplantısı düzenlendiğini hatırlatan Çoban, “Ben burada kavşağın 1 Temmuz itibariyle trafiğe kapatıldığını, inşallah Ekim ayı sonuna kadar çalışmaların biteceğini orada ifade ettim. Bu tamamen müteahhitten alınan söz idi. İnşallah müteahhit firma bizi mahcup etmez. Etmeyeceklerine de inanıyorum. Tabi gerçekten bu projeler şehir için trafikte bir takım sıkıntılara yol açıyor. Ama Emniyet Müdürlüğü ile aldığımız tedbirler sayesinde çokta ciddi anlamda bir sıkışıklık olmadığını görüyoruz. Elbette Maliye kavşağı trafiğin en yoğun etkilendiği kavşaktır. Trafik hiç etkilenmedi demek mümkün değildir. Ama bunun en aza indirildiğini de hep beraber görmüş olduk. İnşallah Ekim ayı sonunda hep beraber açılışı yapacağız. İnşallah Park Afyon ihalesini de kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Yani Jandarma Park Afyon’un olduğu kavşakta da ihalemizi hemen yapacağız” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE MALİ PERFORMANSTA ENİ İYİLERDEN

“Afyonkarahisar Belediyesi’nin mali durumu Elhamdülillah iyidir” diyen Burhanettin Çoban şunları söyledi: “Biz göreve ilk geldiğimizde mali disipline önem verdik. Borçlarımızı yapılandırdık. Hemen araç, gereç, ekipman ve iş makinelerimizle ilgili konularda yenilenmeye gittik. Buradan gerçekten çok ciddi tasarruflar elde ettik. Böylelikle bugün Türkiye’de İl Belediyeleri arasında mali performans olarak da en iyi durumda olan bir Belediye’dir. Biz bu duruma geldik diye kesinlikle israf içerisinde değiliz” dedi.
ARAÇ AZ KULLANILIYOR
Günümüzde çevre illerde ve Türkiye’de birçok Belediyenin, Afyonkarahisar Belediyesi gibi mali durumları güçlü olmamasına rağmen mevkidaşlarının son model araçlara bindiklerini belirten Çoban, “Bugün çevre illerde ve Türkiye’deki birçok Belediyenin mali durumu iyi olmamasına rağmen Belediye Başkanı arkadaşlarımız son model arabalara binerler. Ben 2009 model bir arabaya o da eğer şehirlerarası yolculuk yapıyorsam biniyorum. Şehir içinde 1,6 motorlu Hyundai marka araca biniyorum. Araç yaklaşık 9 yaşında olmasına rağmen kilometresi de 170 binlerdedir. Bu da aracı ne kadar az kullandığımızın göstergesidir. Tasarrufa da çok ciddi anlamda önem veriyoruz” diye konuştu.

PAŞA CAMİİ ÇALIŞMASI BİR AYA KADAR BAŞLIYOR

Karayolları ve Meteoroloji Parkı projeleri ile ilgili olarak bilgilendiren Çoban, “Karayolları’nın bulunduğu alandaki parkla ilgili, bilindiği üzere buradan Karayolları ile ilgili kısım 3 ay önce 15 bin metrekarelik yer ayrıldı. Biz de süratle çalışmayı başlattık. İnşallah Karayolları Parkını 2018’de çok güzel bir park olarak hizmete açacağız” diye konuştu. Paşa Camii Projesinde hayırseverlerle Belediye yetkililerinin sürekli görüşme halinde olduklarını aktaran Çoban, “Paşa Camii ile ilgili olarak çok büyük ihtimalle çalışmalar bir ay içerisinde orada başlayacak” diye konuştu.

KÖPRÜ TRAFİĞİ RAHATLATACAK

2014 yılı projeleri arasında bulunan Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Spor Salonu inşaatında sona gelindiğini açıklayan Çoban, “Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Spor Salonu Ağustos ayına yetişmese bile inşallah Eylül ayı içerisinde buradaki çalışmalar bitecek ve burayı Allah’ın izniyle açacağız. Yine 2014 yılı projeleri arasında olan Yenice Mahallesi yani Fuar Alanını şehir merkezine bağlayan Demiryolları Üst Geçidi ile ilgili ihalemizi sizinle söyleşiyi yapmadan 2 saat önce gerçekleştirdik. İhale sonuçlarını gördüm. Sanıyorum KDV dâhil 11,5 milyon liraya mal olacak. Bu projeye de en kısa sürede başlayacağız. Bu arada bu köprüyü Akarçay üzerinden Uydukent’e, üniversite tarafına bağlayacağız. Köprü inşaatlarını Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu başlattı. Dolayısıyla hepsi bir bütünlük içinde inşallah trafiği rahatlatacak” dedi.
Kasaplar Çarşısı ve Kadınlar Pazarı ile ilgili ihalelerin gerçekleştirdiklerini açıklayan Burhanettin Çoban, firmaların çalışmalarını devam ettirdiğini, çalışmalar bittiğinde durumu kamuoyu ile paylaşacağını sözlerine ekledi.

ÇİMENTO FABRİKASI AFYON’UN EN BÜYÜK YATIRIMI

Çimento Fabrikası alanındaki son durum hakkında bilgi veren Burhanettin Çoban şu ifadelere yer verdi: “Çimento Fabrikası söz verdiğimiz gibi eski alanındaki faaliyetlerini tamamen bitirdi. Çimento Fabrikası Nuribey-Halımoru hudutlarındaki fabrikasında faaliyetlerine başladı. Afyon Çimento Fabrikamızın kapasitesi eskiye göre tam 4 katına çıkmış oldu. Yeni fabrika için 165 milyon dolarlık yeni bir yatırım yaptılar. Ben tek bir yatırım olarak kamu yatırımları dahil, özel sektör yatırımları dahil Afyonkarahisar’da Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan en büyük yatırımın Çimento Fabrikası olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü ne kamuya ne de özel sektöre ait öncesinde tek başına 165 milyon dolarlık bir yatırım yok. Afyon’a yapılan tüm hastaneleri ve karayollarını toplarsanız bu yatırımı geçebilir. Aynı yerdeki bir tesis diyelim bir Şeker Fabrikası ya da Alkoloid Fabrikası, bir üniversite binası veya başkaca bir bina, bir hastane. Tek başına böyle bir yatırım yok. Tek başına en büyük yatırım olarak yeni Afyon Çimento Fabrikamız olmuş oldu.”
“FABRİKA ESKİ ALANI
AFYON’A KAZANDIRILDI”
Çimento Fabrikasının eski arsasının Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nce imar plan çalışmasının bitirildiğini belirten Çoban, “Burada firma yetkilileri satışlara başladı. İnşallah orada çok güzel otopark sorunu olmayan, yeşil alan sorunu olmayan, camii sorunu olmayan, yol genişlikleri uygun bir alanı Afyonumuza kazandırdık. Biz hep söylüyoruz; Yeni bir Karaman yeni bir Dumlupınar Mahallesi yapmayacağız diye konuşma ve açıklamalarımızda belirtiyoruz. Çimento Fabrikasının eski alanında da böyle bir çalışma içerisine girdik. Şu an Karaman Mahallemizdeki yapılaşmaya baktığımızda emsal 3’e, 4’e aşağı yukarı 4,5’a gelebiliyor. Biz Çimento Fabrikası alanında 1,6 emsalle oradaki imar plan çalışmamızı yapmış olduk” dedi.

VEYSEL EROĞLU PARKI MÜTHİŞ OLACAK

Ömer-Gecek bölgesinde 2014 yılı projeleri arasında “Termal Park” projesinin de bulunduğunu kaydeden Burhanettin Çoban, burada bir takım arazi problemleri çıktığını ifade etti. Milli Emlak Müdürlüğü’nün hazine arazisinin tamamen yeşil alana dönüşmesi için muvafakat vermediğini belirten Çoban, “Milli Emlak Müdürlüğü bu konuda haklı. Çünkü onlar da kamuya hesap verme noktasında imarlı bir arsasının yeşil alana dönmesi noktasında onay verme yetkisine sahip değiller. Bunu biliyoruz biz de bu termal parkın özelliklerini taşıyan ama ismi Veysel Eroğlu Parkı olan bir park yapmaya karar verdik. Selçuklu Mahallemizin hudutları içerisinde mezarlığın karşısında Necmettin Erbakan köprümüzün iki tarafında 71 bin metrekare bir alanı inşallah Veysel Eroğlu Parkı olarak düzenliyoruz. Burada sadece bir park yapmayacağız. İnşallah çocuklarımızın kışın da oynayabileceği en az 3 bin metrekarelik kapalı bir oyun alanı da yapacağız. Onun yanında da inşallah buraya 5 bin metrekarelik bir Pazar alanı planlıyoruz. Böylelikle Uydukentimizdeki bu mahallemize güzel bir Pazar yeri kazandırmış olacağız. Bittiği zaman görülecek Afyonkarahisar’da müthiş bir alan olacak” şeklinde konuştu.
“BİRÇOK BÜYÜK
PARKI HİZMETE AÇTIK”
Çok sayıda büyük parkın hizmete aldıklarını belirten Çoban, “Bu vesile ile şunu söyleyeyim; Fuar Alanı ve Hıdırlık’ı katmazsak göreve geldiğimizdeki en büyük park Devlet Parkı idi. Orası 15 bin metrekareydi. Biz 120 bin metrekare Atatürk Parkı, 30 bin metrekare Erdal Akar Parkı, 60 bin metrekare Orhun Parkı, 200 bin metrekare Akarçay, 60 bin metrekare Yusuf Ağa Parkı, 35 bin metrekare Masal Parkı gibi birçok büyük parklarımızı hizmete açtık. İnşallah 71 bin metrekarelik Veysel Eroğlu Parkımızı da 2018 yılı içerisinde hizmete alacağız” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme