• Haberler
  • Gündem
  • Cirit Kayalığı Millet Bahçesi'ni Bakanlık, Garnizon Millet Bahçesi'ni Belediye yapacak

Cirit Kayalığı Millet Bahçesi'ni Bakanlık, Garnizon Millet Bahçesi'ni Belediye yapacak

Cirit Kayalığı ve Tren Garı'nın bulunduğu bölgede Millet Bahçesi yapımıyla ilgili Belediye Meclisi'nin aldığı karar iptal edildi. Cirit Kayalığındaki Millet Bahçesi'ni Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yapacağı ve ihalenin yapıldığı öğrenildi. Garnizon Millet Bahçesi'ni ise Afyonkarahisar Belediyesi yapacak   Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantısında komisyon raporları oylanarak karara bağlanırken, gündemde yer alan teklifler rapor hazırlanmak [&hellip]

Cirit Kayalığı ve Tren Garı’nın bulunduğu bölgede Millet Bahçesi yapımıyla ilgili Belediye Meclisi’nin aldığı karar iptal edildi. Cirit Kayalığındaki Millet Bahçesi’ni Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapacağı ve ihalenin yapıldığı öğrenildi. Garnizon Millet Bahçesi’ni ise Afyonkarahisar Belediyesi yapacak

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantısında komisyon raporları oylanarak karara bağlanırken, gündemde yer alan teklifler rapor hazırlanmak üzere ilgili ihtisas komisyonlarına gönderildi.
ŞEHİT ESEN’İN ADI PARKA VERİLDİ
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in açış konuşmasının ardından bir önceki toplantıya ait Ağustos ayı Meclis tutanak özeti oy birliğiyle kabul edildi. Fatih Mahallesi 817 Sokakta 2683 ada, parsel 2’de kayıtlı parka “Şehit Piyade Uzman Çavuş Mehmet Esen Parkı” isminin verilmesine karar verildi. Selçuklu Mahallesi 1361 sokak üzerinde bulunan Kale Parkı’nın uç kısmına mahalle fırını yapılması talebini uygun gören Bayındırlık ve İmar Komisyonu raporu oy birliğiyle kabul edildi. Fırının doğalgaz kullanacağı için çevre kirliliğine neden olmayacağı ifade edildi. Veysel Karani Mahallesi, 1005 ada 1, 2 ve 3 numaralı parsellerin olduğu bölgede yol genişliğiyle ilgili olarak imar plan değişikliği yapılması talebi ilgili kurumun uygun görmemesi nedeniyle reddedildi. Bu alanın kavşağa yakın olması nedeniyle trafik güvenliği açısından Karayolları 3. Bölge Müdürlüğünün uygun görüş vermediği ifade edildi.
CİRİTLER KAYALIĞIYLA İLGİLİ KARAR İPTAL EDİLDİ
Ali Çetinkaya Mahallesi Ciritler Kayalığı ve Tren Garının bulunduğu bölgede Millet Bahçesi yapımıyla ilgili Belediye Meclisi’nin 1 Aralık 2020 tarih ve 423 sayılı kararın iptal edilmesi teklifi kabul edildi. Kararın Afyonkarahisar Belediye Meclisi üyelerinin değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın alması gerektiği gerekçesiyle bakanlık talebi üzerine karar iptal edildi. Millet İttifakının CHP’li Belediye Meclis Üyesi Av. Murat Çelikbaş, bakanlığın bu talebinin Afyonkarahisar Belediye Meclisi iradesine saygısızlık olduğunu söyledi. Çelikbaş, yasal açıdan bir itiraz olması halinde bakanlıkça bunun açıklanması gerektiğini vurguladı. Konu hakkında açıklama yapan Zeybek, “Zannederim projenin tamamı iptal değil. Orada bir noktada projede tadilat değişikliği yapılması isteniliyor.” dedi.
BAZI TALEPLER İNCELENDİKTEN SONRA DEĞERLENDİRİLECEK
Emniyet taksi durağı için Emniyet Müdürlüğü yeni binası yanında yer belirlenmesi ile ilgili olarak gerekli inceleme ve araştırma yapıldıktan sonra hazırlanacak rapor meclis gündemine getirilecek. 03 M 0139 plakalı hattın Nazmiye Kaykısız’ın üzerinde bulunan yüzde 50 hissesinin Arslan Batı’ya devredilmesi talebi komisyon tarafından incelenecek. Yine Nazmiye Kaykısız üzerinde olan 03 S 0171 plakalı ticari hattın İsa Kırkpınar üzerine devir edlimesini uygun gören Trafik Komisyon Raporu oybirliğiyle kabul edildi.
PLAKA DEVİR TALEPLERİ KARARA BAĞLANDI
03 S 039 plakalı hattın Selahattin Ceylan’ın üzerinden Aşkın Saygı üzerine devir edilmesine karar verildi. 03 M 0185 plakalı hattın Fadime Güder üzerinden Hıdır Can Koca üzerine devir işlemlerinin yapılmasını uygun gören Trafik Komisyonu raporu oybirliğiyle kabul edildi. 03 M 0187 plakalı hattın yüzde 50 hissesinin Şaban Çelik üzerinden Zeynep Sert üzerine devir edilmesi talebini reddeden Trafik Komisyonu raporu oybirliğiyle kabul edildi. Trafik akış yoğunluğundan dolayı parsellere araç giriş çıkışı yapılamayan caddeler ile ilgili otopark çıkışına işlek caddelere izin verilmemesi uygun gören komisyon raporu kabul edildi. Şehrin bazı caddelerine hız kesici, uyarıcı levhalar konulmasına karar verildi.
BELEDİYE İZMİR İSTASYONUNU SOSYAL TESİS YAPACAK
Çetinkaya Mahallesi, 34 ada, 1 parsel üzerinde bulunan Şehir İstasyonu sahası içerisinde bulunan kapalı ve açık alanlardan oluşan 805 metrekarelik gayrimenkul 10 yıl süreyle Belediye tarafından kiralanacak. Söz konusu taşınmazda kiralama-, yapım, bakım, onarım, inşaat, tadilata yönelik Belediye ile TCDD arasında sözleşme yapılması için Belediye Başkanına yetki verilmesi teklifi kabul edildi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, kamuoyunun bildiği eski İzmir İstasyonu binasını Belediye olarak kiralamak istediklerini, bu binayı Belediye Sosyal Tesisi olarak değerlendirmek istediklerini açıkladı. Zeybek, “İngilizler tarafından yapılan bu taş bina kaderine terk edilmiş, kullanılmıyordu. Etrafıyla birlikte Belediye Sosyal Tesisi yapalım diyoruz.” dedi.
EYLÜL AYINDA 3. KALE
YARIŞMASI DÜZENLENECEK
Eylül ayı içerisinde 3. Afyon Kale Yarışı organizasyonu ve bu organizasyonun tüm giderlerinin karşılanması teklifi oybirliğiyle kabul edildi. Uluslararası Bay ve Bayan Arap Boks Turnuvası düzenlenilmesi için Belediye ile Uluslararası Arap Boks Federasyonu adına yapılacak prokotolü imzalamak üzere Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e yetki verilmesine karar verildi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde kullanılan ekonomik ömrünü dolduran 03 EZ813 ve 03 EZ 814 plakalı motosikletlerin hurdaya ayrılması teklifi kabul edildi.
SELÇUKLU VE HAMİDİYE PAZARLARI SALI GÜNÜ KURULACAK
Selçuklu ve Hamidiye semtinde pazar yeri kurulmasını uygun gören komisyon raporu oybirliğiyle kabul edilerek Encümene yetki verildi. Mehmet Zeybek konu hakkında açıklama yaptı. Zeybek, “Selçuklu Mahallesinde daha önce yapılmış olan kapalı bir pazar yeri vardı. Hamidiye pazarı oraya taşınacaktı. Ama Hamidiye Pazarını belki gezenler olmuştur. Oradaki vatandaşların çoğunun talebi ‘Şayet bizim pazarımız kapanır da oraya giderse bizim buradan oraya gitmeye atımız arabamız yok. Biz oraya gidemeyiz.’ denildi. Bunu özellikle yaşlı teyzeler ve amcalar talep ettiler. ‘Aman yavrum bizim pazarımız kalsın.’ dediler. Selçuklu Mahallesindeki pazar yerini yaklaşık 7 ay bitmesine rağmen açmamıştık. En son Oda Başkanlarıyla yaptığımız görüşmede Salı günü sadece Sahipata’da pazar kurulduğunu öğrendik. İkinci bir pazar olarak Salı günleri burası açılabilir diye bir görüşmemiz oldu. Salı günleri Selçuklu pazaryerinin açılmasına, Hamidiye pazaryerininde aynı gün devam etmesini düşündük. Orayı kaldırmayalım dedik.” diye konuştu.
GELECEK YILIN ŞAMPİYONASI İÇİN ZEYBEK’E YETKİ VERİLDİ
Afyonkarahisar’ın uluslararası tanıtımına katkı sağlamak amacıyla 2022 FIM Dünya Motokros Şampiyonasının ilimizde yapılması, organizasyon bedeli, canlı yayın giderleri vb. diğer giderlerin karşılanması için Afyonkarahisar Belediyesi ve Türkiye Motosiklet Federasyonu ve organizatör kulüp arasında işbirliği protokolü imzalanacak. Protokolü imzalaması için Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e yetki verildi. Zeybek, “2022 yılında da Dünya Motokros Şampiyonasını ilimizde yapabilmek için Belediye Meclis Üyelerimizden yetki istiyoruz.” şeklinde konuştu.
BALKAN ÜLKELERİNDE AFYON LEZZETLERİ TANITILACAK
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve Belediye çalışanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte, Afyonkarahisar Belediyesi’nin gastronomi alanında yaptığı çalışmaları, uluslararası alanda tanıtımının yapılması amacıyla Eylül ayı içerisinde Balkan ülkeleri; Makedonya-Üsküp, Kosova ve Bosna Hersek’e görevli gitmeleri teklifi kabul edildi. Afyonkarahisar’ı UNESCO’nun gastronomi şehri ilan etmesinden sonra talep ettiği 6 şart olduğunu kaydeden Zeybek, “Uluslararası organizasyonlar yaparak Afyon’a has ürünlerin festivallerde tanıtılmasını istediler. Covid-19 salgını baş göstermeden Bosna Hersek’ten zaten bir talep vardı. Salgından dolayı gidememiştik. Kosova Ateşesi ilimize geldi ve bizi davet etti. Zaten orada Makedonya’da var. Bu üç Balkan ülkesinde gerekenleri yaparak UNESCO’nun talep etttiği 6. ve sonuncu maddesinide yerine getirmiş olacağız. Böylece 5 yıl içerisinde yapmamız gereken tüm şartları yerine getirmiş oluyoruz.” dedi.
CİRİT KAYALARI ZARAR GÖRMEYECEK
Millet İttifakının CHP’li Üyesi Hüseyin Hüsnü Taşer, Mehmet Zeybek’ten Cirit Kayalığıyla ilgili meclis kararının iptaline yönelik bilgilendirme talep etti. Taşer, “Daha önceden devam eden çalışmalara 36 bin metrekare alan ilavesiyle, gar çevresindeki yeşil alanlarında projeye katılmasıyla müthiş bir millet bahçesi yapacağımız basına da yansımıştı. Web sayfasından da konuyu takip ediyorum. İhalesi yapıldı şeklinde açıklamalar var. Buranın ihalesinin yapılıp yapılmadığı konusunda biz bilgi sahibi değiliz. Meclis kararını iptal ederek oranın yapımını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devretmiş durumdayız. Şu anda ihaleler yapıldı da biz kararı geriden takip ederek mi alıyoruz?” sorusunu sordu.
Mehmet Zeybek soruyu şöyle cevaplandırdı: “Tabiat Varlıkları Kurul Başkanı beni arayıp, ‘Cirit Kayalığı alanını ben vermem. Kayaları kıracaksınız, iş makinelerini çıkaracaksınız.’ dedi. Ben de kendisine hayır diyerek orada kaya kırma işlemi yapılmayacağını, yürüyüş yollarının tamamen ahşaptan yapılacağını ifade ettim. Kayalara zarar verilmeme şartıyla tamam dedi. Onların anladığı kayaların kırılarak oralardan yol açılması şeklindeydi. Buradaki bazı uygulamalarda Tabiat Varlıkları Kurulu ‘Biz karar vereceğiz.’ dedi. Muhataplarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğunu dosyanın oradan geleceğini söylediler. Biz TCDD’den biz 36 bin metrekarelik yeri aldık. Zaten müteahhitte belli. Sadece bu maddeyi değiştirip bakanlık kanalıyla dosyanın Tabiat Varlıkları Kuruluna oradan gitmesi gerekiyormuş. İhale yapıldı.”
BELEDİYE CİRİT MİLLET
BAHÇESİ YAPIMINDA KÂRDA
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Afyonkarahisar’a geldiğinde Garnizon Millet Bahçesi projesini de kendisine söylediğini aktaran Zeybek şöyle konuştu: “Sayın Bakanımız ‘Cirit Kayalığını bitirelim ondan sonra.’ dedi. Bende ‘Sayın Bakanım biz buraya kendimiz başlayacağız, siz bize maddi destek sağlarsanız kendimiz yapacağız.” dedim. Ama Cirit Kayalığı Millet Bahçesi yapımı bakanlık uhdesinde olacak.”
CHP’li Meclis Üyesi Alaaddin Nakilcioğlu, bu durumda Afyonkarahisar Belediyesi’nin ciddi bir mali yükten kurtulacağını buraya harcanacak kaynağın başka işlerde kullanılabileceğini dile getirdi. Nakilcioğlu, 80 bin metrekarelik alanı kapsayan Garnizon Millet Bahçesi yapım çalışmasının akıbetinide sordu. Zeybek, bu çalışmanın gelecek yıl tamamlanmasını planladıklarını ifade etti.
VAKIF İŞ HANI YIKIMI
DİKKATLE YÜRÜTÜLÜYOR
Alaaddin Nakilcioğlu, Vakıf İşhanı yıkım çalışmasının etki sahası açısından güvenlik zaafiyeti yaşanmaması için Zafer Kent Meydanı’nda bulunan Belediye işletmesi NO 03’ün kapatılarak tedbir alınması gerektiği görüşünü bildirdi. Zeybek, yıkım çalışmasının dikkatle yürütüldüğünü, söz konusu işletmenin tedbir gereği iki gün kapalı olacağını, yıkım çalışmasının 1,5 günde bitirilip daha sonra enkazın kaldırılacağını belirtti.
İHTİYAÇ SAHİBİ ÖĞRENCİLERE
5 AY 125 TL VERİLECEK
Belediye sınırları ve mücavir alan içerisinde ikamet eden ihtiyaç sahibi ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilere 2022 yılının Ocak-Mayıs aylarında beş ay boyunca 125 lira nakdi yardım yapılması teklifi oybirliğiyle kabul edildi. Belediye Meclis Üyesi Şükrü Tunçbilek’in yolda olması nedeniyle toplantıya katılamama mazereti kabul edildi. Toplantı sonunda konuşan Mehmet Zeybek, meclis üyelerinin aldığı kararların hayırlara vesile olmasını diledi. Zeybek, “Allah her türlü afetten ilimizi ve ülkemizi muhafaza etsin. 31 Ağustos 2021 tarihi itibariyle merkez üssü komşu il Kütahya’nın Altıntaş ilçesi olan 5 şiddetinde bir deprem yaşadık. İnşallah daha büyüğüyle karşılaşmayız.” ifadelerini kullandı. Ekim ayı Belediye Meclis Toplantısı 1 Ekim 2021 Cuma tarihinde akşam saat 18.30’da Meclis Toplantı Salonu’nda başlayacak.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme