Çıraklar da lise diploması alabilecek

Afyonkarahisar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Kaya Penbegül, Resmi Gazete'de yayınlanan Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği ile artık Mesleki Eğitim Merkezindeki öğrencilerin lise diploması alabileceklerini ifade etti.'İLAVE MALİYET YOK'Yeni düzenleme ile ilgili bilgi veren Afyonkarahisar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Kaya Penbegül, 'Mesleki Eğitim Merkezi'ndeki öğrenciler kalfalık ve ustalık belgesi yanında istemeleri halinde, fark derslerini merkezimizde yüz yüze eğitim [&hellip]

Afyonkarahisar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Kaya Penbegül, Resmi Gazete’de yayınlanan Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği ile artık Mesleki Eğitim Merkezindeki öğrencilerin lise diploması alabileceklerini ifade etti.
“İLAVE MALİYET YOK”
Yeni düzenleme ile ilgili bilgi veren Afyonkarahisar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Kaya Penbegül, “Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki öğrenciler kalfalık ve ustalık belgesi yanında istemeleri halinde, fark derslerini merkezimizde yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayarak lise diploması alabilecektirler. MEB, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle öğrencilerin fark derslerini alabilmelerine imkanı tanıyarak lise diplomasına sahip olabilmenin önünü açtı. Yüz yüze eğitim imkanı, öğrencilerin fark derslerini başarmalarını da kolaylaştıracak. Ayrıca öğrenciler, okula geldikleri gün bu dersleri alacağı için ilave maliyet de üretmeyecek.” dedi.
“YAŞ ŞARTI ARANMIYOR”
Mesleki ve teknik eğitimin önemli bir ayağını mesleki eğitim merkezlerinin oluşturduğunu kaydeden Penbegül, “Zorunlu eğitim kapsamındaki bu okullarda çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimi veriliyor. Öğrenciler haftada bir gün okula devam ederken diğer günler, iş yerinde eğitim alıyor. Mesleki ve teknik eğitimde sektörler açısından büyük açığı kapatan kalfa ve ustalar, bu okullarda yetişiyor. Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanların yüzde 88’i alanlarında çalışıyor olup, bu oran oldukça yüksek bir istihdam oluşturmaktadır. Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim süresi 4 yıldır. Öğrenciler 11. sınıfın sonunda kalfalık, 12. sınıfın sonunda ustalık belgesini almaktadır. Öğrencilere asgari ücretin en az  %30’u kadar ücret ödenir. Öğrenci çalıştıran işyerlerine öğrenci başına 365, 80 TL devlet desteği ödenmektedir. Öğrencilerin hastalık, meslek hastalığı ve iş kazası sigorta primleri devlet tarafından yatılır. Merkezimizde 27 alan ve 142 dalda mesleki eğitim programı uygulanmaktadır. En çok tercih edilen meslekler arasında, motorlu araçlar teknolojisi, kadın ve erkek Kuaförlüğü, aşçılık, fırıncılık, pasta ve tatlı yapımı, kaynakçılık, iç mekan ve mobilya teknolojisi, elektrik tesisatları ve pano montörlüğü, elektrikli ev aletleri teknik servisi vb. meslekler yer alıyor. Öğrencilerimizin okulumuza kayıt yaptırmaları için yaş şartı aranmamakta olup; ortaokul mezunu, lise mezunu ya da liselerin ara sınıflarından ayrılanlar kayıt olabilir.” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme