• Haberler
  • Genel
  • Çipli kimlik kartı dolandırıcılığı bitirecek

Çipli kimlik kartı dolandırıcılığı bitirecek

Bir süredir hazırlıkları süren ve TÜBİTAK tarafından hazırlanan polikarbon yeni kimlik kartları, sistemde mevcut nüfus kâğıtlarının yerini alacak. Üzerinde 'çip' bulunacak olan kartlar, sadece nüfus bilgilerini içermekle sınırlı kalmayacak. Aynı kimlik kartı, devlet işlerinde, sağlık hizmetlerinde, yüksek öğretimde, finans işlerinde ve adli işlemlerde de kullanılacak Afyonkarahisar'da çipli kimlik kartlarının alt yapı işlemleri sürüyor. Afyonkarsahisar Merkez [&hellip]

Çipli kimlik kartı dolandırıcılığı bitirecek

Bir süredir hazırlıkları süren ve TÜBİTAK tarafından hazırlanan polikarbon yeni kimlik kartları, sistemde mevcut nüfus kâğıtlarının yerini alacak.

Üzerinde ‘çip’ bulunacak olan kartlar, sadece nüfus bilgilerini içermekle sınırlı kalmayacak. Aynı kimlik kartı, devlet işlerinde, sağlık hizmetlerinde, yüksek öğretimde, finans işlerinde ve adli işlemlerde de kullanılacak

Afyonkarahisar’da çipli kimlik kartlarının alt yapı işlemleri sürüyor. Afyonkarsahisar Merkez İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Oflu, adliye, emniyet, tapu ve nüfus müdürlüklerinde sıklıkla sahte evraklarla işlem yapıldığı gibi, vatandaşında kimlik bilgileriyle dolandırılmasına rastladıklarını söyledi. Oflu,‘çipli’ kimlik kartının dolandırıcılığı ve sahteciliği bitireceğini kaydetti.
“SAHTEKARLIK HEMEN ORTAYA ÇIKACAK”
Yeni kimlikler için çalışmalara başladıklarını ifade eden Oflu, üç aşamalı bir kontrol sisteminden sonra yeni kimliklerin verileceğini belirtti. Oflu, “Bir cihaz yardımıyla parmak izi, damar izi ve avuç içi okuma birde fotoğrafı alınarak sisteme yükleniyor. Vatandaşlar nüfus cüzdanı istediğinde bir düğmeye basıldığında merkeze gidecek orada çipli nüfus cüzdanı basılıp kargoyla adrese gönderilecek.” dedi. Oflu, başkasının bilgileriyle gelip kimlik alınmak istendiğinde sahtekarlık hemen ortaya çıkarak mağduriyetlerin baştan önlenmiş olacağını anlattı.
“MAHKEMEYE ÇAĞIRILARAK
İFADE VERDİK”
Emniyet, adliye, tapu, nüfus müdürlüklerinin sahtecilik ve dolandırıcılık olaylarından adeta bıktığını ifade eden Oflu, bu yüzden birçok kereler mahkemeye çağrılarak ifade verdiklerini dile getirdi. Oflu, evrakta sahtecilik yüzünden büyük aile dramlarına ve mağduriyetlere şahit olduklarını belirterek, “Annesinin, babasının, kız kardeşinin yerine duruşmaya girip boşanmaya çalışanlar insanları gördük. Eşini duruşmaya götürmeden sahte nüfus cüzdanıyla boşamaya kalkanları gördük. Kardeşlerinin bilgileriyle miras kaçıranları gördük. Bankalardan kredi çekenleri gördük.” diye konuştu.
Afyonkarahisar’da merkezde bu yıldan itibaren 300 bin kişiye 3 yıl içerinde çipli kart dağıtımına başlayacaklarını ifade eden Oflu, bilgi, donanım ve eğitim olarak hazır olduklarını dile getirdi.
HAZIRLIKLAR
DEVAM EDİYOR
Sahtecilik ve dolandırıcılığında ortadan kaldıracak olan yeni kimlikler sağlık karnesi, ehliyet ve vergi kimlik kartı olarak da kullanılabilecek. 10 yıllık kullanım ömrüne sahip olacak kimlikler için nüfus müdürlükleri çalışmalarını sürdürürken, Afyonkarahisar İlçe Nüfus Müdürlüğü hazırlıklarını sürdürüyor. Vatandaşın nüfus müdürlüğündeki rahatlığının ön planda tutulduğu projede, artık nüfus müdürlüklerine gelen vatandaşlar işlemlerini rahat sandalyelerde oturarak yapacak. Banko sistemini kaldırarak masa sistemine geçilecek. Önümüzdeki aydan itibaren başlayacak ‘çipli’ kimlikler için daha temiz ve elverişli bir sistem oluşturulacak. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme