Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ÇIPLAK AYAKLA NAMAZ KILMAK

Nitekim İmâm-ı Nevevî, bu konuda şöyle der:
-Şafii mezhebinde en kuvvetli görüşe göre, çıplak ayakla namaz kılmak müstehaptır. Hanefilerde ise çoraplı kılmak daha sevaplı görülmüştür.
Anlaşılan, fıkıh açısından mesele geniş boyutlu tutulmuş, tek görüşe kilitlenilmemiştir. İhtiyacın gerektirdiği yerlerde Şafii kardeşlerimizden çorapsız kılanlar görülmekte, gerektirmediği yerlerde ise Hanefiler çorapla kılmayı daha uygun ve isabetli bulmaktalar.
Ancak bugünkü tıp ilmi, cemaatin çoğaldığı camilerde, üzerine secde edilen halılara terli ve ıslak ayaklarla basılarak deri ve mantar hastalıkları bulaştırma ihtimalini sıhhi açıdan mahzurlu gördüğünden, camiye çıplak ayakla girilerek terli ve ıslak ayaklarla halılara basılmasının sağlık açısından mahzurlarına işarette bulunmaktadır.
• Demek ki dini açıdan bir yasak olmasa da sağlık açısından bugünkü şartlar içinde konu incelenince toplu halde namaz kılınan mekânlara çıplak ayakla değil, temiz çoraplarla namaz kılmak daha uygundur. Çıplak ayakla namaz kılmaya mekruh diyenler de vardır.
Namazı, temiz mest veya ayakkabıyla, ayakları örtülü olarak kılmak, çıplak ayakla kılmaktan kat kat efdaldir. (Dürr-ül-muhtar)
Cemaatle namaz kılmak için imamdan başka bir kişinin olması yeterlidir. Bu durum cuma namazı için imamdan sonra 3 erkek kişidir, Şafilere göre cuma namazını cemaatle kılmak için 40 kişinin hazır bulunması gerekir.
Diğer namazlarda cemaat bir kişi ise imamın arkasına değil yanıda durur. Eğer bu bir kişi kadın ise imamın arkasında durur.
İmâmın sesi yeterli gelmezse ve özellikle büyük camilerde, müezzin ve ya cemaatin birisi tarafından iftidah ve intikal tekbirleri yüksek sesle tekrarlanır ve rükûdan kalkarken “Rabbena lekel hamd” denir.
İmâm birinci selamı ikinci selamdan daha yüksek sesle verir ki sünnettir.
İmâm selam verirken imama uyan cemaat de salli, barik ve rabbenayı bitirmemiş olsa bile imama uyar ve hemen selam verir.
İmâma uyulduğu zaman cemaat: sübhaneke duasını okur, rükûda “subhane rabbiyel azim” doğrulunca “rabbena lekel hamd”, secdede “sübhane rabbiyel âlâ” der. Tahiyyat ve salli, barik, rabbena dualarını okur, diğer zamanlar susar, yani Fatiha ve sureleri cemaatle namaz kılan kişi okumaz. Tekbirleri cemaat kendisi duyacak derecede imamla beraber söyler.
İmâma uyan cemaat imamdan önce rükû ve secdeye varmaz, imamdan önce ayağa kalkmaz, kalkarsa namazdan, imama uyma işinden çıkmış olur. Rükû ve secdeleri kılı kılına imamla beraber değil çok fazla geciktirmeden biraz sonra yapmak lazımdır.
İmâm selam verdikten sonra “Allahümme en tesselâm…” bitmeden imamdan önce yerinden kalmak sünnete aykırıdır. Çünkü tam o an meleklerin namaz kılan Müslümanlar için dua ettikleri bir andır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER