Çip Olmayan Kediye Aşı Yapılır Mı?
Hayvanların güvenliğini sağlamak ve kaybolma risklerini önlemek amacıyla Türkiye'de kedi çipi uygulaması 1 Ocak 2023 itibarıyla zorunlu hale getirildi. Çip taktırmayanlara çeşitli yaptırımlar uygulanacağı açıklandı.
Evcil hayvan sahiplenme oranlarının artmasıyla birlikte, hayvanların güvenliğini sağlamak ve kaybolma risklerini önlemek amacıyla Türkiye'de kedi çipi uygulaması 1 Ocak 2023 itibarıyla zorunlu hale getirildi. Veteriner hekimler tarafından deri altına yerleştirilen mikroçipler sayesinde kedilerin kimlik bilgileri ve sahiplerinin iletişim bilgileri dijital ortamda Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kaydedilmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yönetmeliği çerçevesinde mikroçip taktırmayan ya da hayvanını terk eden sahiplerine 3 bin 600 liraya kadar para cezası uygulanmaktadır. Terk edilen hayvanların eski sahiplerine ulaşılması için 30 günlük bir süre tanınmakta, teslim alınmayan hayvanlar belediye bakımevlerine yönlendirilmektedir. Ayrıca, kayıtlı evcil hayvanların ölümü durumunda 30 gün içinde yetkililere bilgi verilmesi zorunludur.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan: “Terk edilen hayvanlar, şikâyete konu olanlar, kaybolan veya bulunan hayvanların deri altındaki mikroçip özel bir okuyucu ile taranarak kime ait olduğu tespit edilecek. Mikroçipler takıldıktan sonra hayvanı sokağa terk ettiği saptanan kişiden, gelip hayvanı alması istenecek. Belirlenen süre içinde teslim almazsa hayvanı sokağa terk etmiş olarak kabul edilip idari para cezası uygulanacak. Yönetmelik sadece sahipli kedi, köpek ve gelincikleri kapsıyor. Sahipsiz hayvanlar belediyelerce kayıt altına alınıyor.”
Kedici Veteriner Hekimleri Derneği (KEDVET) ve Özel Hayvan Hastaneleri Derneği (OHHAD) Başkanı Veteriner Hekim Tarkan Özçetin: “Pirinç tanesi büyüklüğünde, 12 milimetrelik bir çip, enjektörle deri altına yerleştiriliyor. Bugüne kadar bir yan etkisine rastlamadık. Kediniz ve köpeğiniz mikroçipin varlığını hissetmeyecekler bile. Anestezi de gerektirmiyor. Bazen MR’a girmek gerekebiliyor. O zaman da ayaklarına yapılıyor. ‘Çipi olmayanlar tedavi edilmeyecek mi?’ diye çok soru geliyor. Bakanlıktan ‘Bakmayın’ diye bir tebligat gelmedi. Bu süreçte çipi yaptıramayanlar için kesinlikle sağlık hizmeti alamama durumu olmayacak.”
Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleri ile yapılacak. Herhangi bir aşı ya da tedavi uygulaması sırasında mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları, il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilecek ve sahibine para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.